Je veľkosť prílohy e-mailu meradlom účelnosti investícií?

Pán minister Počiatek vymyslel skvelý argument potvrdzujúci účelnosť vynaložených investícii na informatizáciu. Musím ho citovať „Výsledok je asi taký, že keď ja ako minister financií chcem poslať e-mail, ktorý je väčší ako jeden megabajt, tak mi to nejde.“
Každý, kto čo i len trošku pozná problematiku poštových systémov tak vie, že veľkosťou mailu, ktorý „prejde“ sa *nedá* nijako odmerať kvalita informačného systému. V nijakom smere to nemá ain priamu ani nepriamu, ani priamo úmernú ani nepriamo úmernú súvislosť.


Keby pán Počiatek použil argument „Keď dnes chcem poslať elektronicky podpísaný e-mail, tak mi to nejde“ – to by bol naozaj vážny, dôležitý a kritický postreh.
Keby pán Počiatek použil argument „Chcel som urobiť elektronicky to a to ale to mi nejde a musel som si vystáť šesť hodín v rade na úrade“, to by bola pecka do vlastných radov.
Argumentovať veľkosťou e-mailu je veľmi chabý pokus neviem ani čo konkrétne preukázať. Ale viem si predstaviť *ako utrpela dôležitosť ministra* tým, že akýsi počítačový systém ho nepreferuje ako VIP osobu, ktorej je dovolené všetko. Ako musel kontaktovať IT podporu (netuším, či ministerstvo také niečo vôbec má), ako narobil vietor v tomto oddelení. No a pritom ide o pomerne štandardný úkon, ktorý rieši aj jednu veľmi boľavú záležitosť…
Keby pán Počiatek napríklad niečo urobil s tým (aj keď s tým nič nemá ale určite má bližšie ako väčšina z nás), že sa *jeho úradníci, jeho kolegovia, jeho rozhodnutím financovaná celá štátna správa zabáva rozposielaním megabajtových príloh* s powerpointovými srandičkami.
Keby išlo iba o srandičky a vtípky, tak som ticho a mávnem rukou. Ale kolegovia pána Počiatka sa zaoberajú aj *rozposielaním hoaxov.*
Aj to by sa dalo odmávať. Lenže oni sú to napríklad ľudia pracujúci v úradoch, ktorých činnosť priamo odporuje tomu, čo jeho osadenstvo rozposiela mailami. Napríklad rôzne *poplašné správy, podvody, listy šťastia, imbecilné prosby o pomoc* (za každý email desať centov). Všetko veci, ktoré v danom kontexte pôsobia veľmi kontraproduktívne – najmä ak výzvu o pomoc popálenému dievčatku z Poľska odosielajú zamestnanci ministerstva vnútra, justície a iných hodnoverných úradov. Veľmi zlý signál. Hovorí o tom, že títo ľudia nemajú v sebe mechanizmus OVEROVANIA FAKTOV. A nemá ho tým pádom ani žiadny minister.
To by mi celkom stačilo, aby som už nevidel ako sa zamestnanec justície zabáva po celý deň tým, že tupo nasleduje výzvu na preposielanie v primitívne znejúcich preposielacích lietadlových hier. Že zvládol obyčajný ZIP príloh. Že vôbec strácam reč nad tupými vecami mojimi blbými rečami.
Čo je pre mňa dôležitejšie? Počiatkova megabajtová hranica alebo pocit, že na ministerstvách robia povrchne pracujúci ľudia?
PS: seriál od desiatej do desiatej včera – Mikloš & Počiatek bol naozaj veľmi zaujímavý. Dokonca mi nechýbal ani obligátny červený gentleman.

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. Filip Valasek píše:

    Ano, mozno chcel minister vyjadrit nieco ine, nez povedal, priklad megabajtoveho mailu nebol ten spravny.
    Presne si vystihol tie problemy, ktore v statnej sprave vladnu: nezmyselne rozposielanie sprostych mailov, nemoznost komunikovat s uradmi bez behania.
    Naozaj sa v tejto krajine nenajde nikto schopny, co by mohol konecne zacat s informatizaciou a nezamienal si ju s posielanim mailov a s webovymi strankami statnych institucii? Ako sa da informatizovat napriklad uz bez takej „malickosti“ ako je jednoznacny identifikator osob? Nerozumiem tomu, zastavuje sa mi niekedy rozum nad tym.

  2. Piki píše:

    Vzdelanie, páni, vzdelanie chýba aj tým úradníkom, aj ministrovi. Nič viac a ani nič menej ako vedomosti. Ozaj, a prečo by sa vlastne mali vzdelávať?

  3. rony píše:

    piki, priznajme si, ze prave u Pociatka to moze byt jedno, zrejme je po predchadzajucej kariere dost zabezpeceny aby zopar „vedomosti“ absentovalo bez vyraznej ujmy na jeho ekonomickej pritazlivosti.
    V takej pozicii sa staci obklopovat ludmi, ktori nemali to stastie vyvazit ekonomickou nadprodukciou vedomosti a musia si prestiz udrzovat hlavne nimi ;-))

  4. Filip Valasek píše:

    Ešte ma k tým megabajtovým mailom napadla jedna osobná smutne úsmevná skúsenosť.
    Raz som písal nejakú žiadosť na ministerstvo vnútra (e-mailom), myslím, že to boli policajné zložky, to je nepodstatné. Zaujímavejšie však je, že mi behom dvoch až troch dní chodilo denne cca 10-20 mailov s „vtipmi“ a s PPT dokumentami.
    Posielal to jeden človek a adresátmi bolo vždy asi 30 ľudí od vedúceho odboru až po ľudí z iných ministerstiev a samozrejme aj ja. Nedokázalo sa mi to zlúčiť s mojimi názormi a dodnes to nechápem.
    Samozrejme na moju žiadosť mi dodnes nikto neodpovedal a medzičasom som si to zistil aj inak.

  5. mafo píše:

    Pravda je slabe slovo na hodnotenie tohoro spotu

  6. rony píše:

    [4] To je ešte horšie ako som si predstavoval. Je maximálne svinstvo, ak v štátnej správe sedí človiečik, ktorý podlieha nutkaniu preposielať každú hovadinu všetkým, ktorí mu niekedy napísali pracovne.

  7. Filip Valašek píše:

    [6] V mojom prípade verím, že to bol omyl, lebo to prestalo, ale aj tak ma to trochu zarazilo.
    Zasa na druhej strane takí ľudia sedia aj v „serióznych“ firmách (DELL, IBM, HP,…), takže je to skôr problém všetkých ľudí.

  8. rony píše:

    [7] vo firmach je to ich problem.
    niekde si vedenie firmy vyzobne exeplarny pripad – najma ak tym zamestnance obtazuje aj ich :-)
    ale v principe je to jedno – ak to samotnej firme nevadi, ze si zamestnanci koluju medzi sebou sprostosti a ze to mozu posielat aj klientom…
    u nas je z mojej strany velmi silna propagacia proti tymto hlupostiam. Oni sami o sebe nebezpecne nie su ale moze sa stat presne to, co si napisal a este horsie.
    Mozno aj mojou zasluhou sa moj zamestnavatel v elektronickej komunikacii velmi dobre hodnoti.
    Cele preposielacie sialenstvo spociva v odkukavani: on to robi, tak asi mozem aj ja. a lavina zacala – myslene lavina navyku preposielat. no a potom sa to dostane k naozajstnym hlupakom, ktori ani na dobre mienene upozornenia nedokazu reagovat a stavaju sa na listoch stastia doslova zavisli.
    Uz by to chcelo podiely na zisku a je zo mna tovarnik ;-)

  9. Sveťa píše:

    Výborný článok!

  10. ja píše:

    nuz – kral je nahy! problem je uplne inde. oni totiz stale ziju v socializme a cez internet dostali do ruk nastroj, o ktorom si myslia, ze je urceny na ich bezuzdnu zabavu a zahananie nudy. je to cele chore z podstaty rozmyslania. ti ludia ani nerusia, ze webove pripojenie uradu nesluzi prioritne pre nich a ich zabavky, ale pre „stranky“, teda ich zakaznikov. teda – neslusi… nema sluzit im. ale skuste dnes nieco vybavit mailami na slovenskych uradoch. oni to stale chapu ako cosi navyse, podradne, s cim sa ani netreba zapodievat. ak dostanu doporuceny list, to je uz ine kafe. podatelna, zaregistrovanie a vsetko okolo, papier beru vazne. ale mail, to je pre nich stale len akasi zabavka na zabitie nudy.

  11. rony píše:

    [10] no a preto ma Pociatek 1megabajtovy limit :-)