Spravodaj Segoe UI Edition vyzerá lepšie

O začiatku finálnych prác na redesigne Spravodaja premýšľam nad niečím veľmi nepríjemným, čo je tabu každého dobrého autora webových stránok. O prinútení návštevníkov urobiť kvôli webovej stránke niečo nemysliteľné: čosi si doinštalovať.
Zažili sme časy, keď každá „lepšia“ stránka vypichla pred oči návštevníka download flash pluginu a poslala ho späť do minulosti kým si ho nenainštaloval.
Tie časy sa pomaly vracajú s vydaním novej sady písiem Microsoftu.


Otrepaná sada Arial, Courier, Comic, Times Roman začala mať už svoje dni spočítané s nástupom LCD (vygenerované náhodným strojom dgx). Na CRT pekne vyzerajúci necleartypovaný generický „sans-serif“ vo Windows podaní pretransformovaný do Arial vyzerá dobre. Na bežnom LCD populárnom medzi masami vyzerá zle. Len malá inteligentná časť inteligentných ľudí sa stala majiteľmi LCD s vlastným vyhladzovaním písma pretože sú mierne drahšie.
To ale nevadí, mávneme rukou a vymeníme písma, ktoré sú už precíznejšie vykresľované a aj bez ClearType barličky máme odrazu na obrazovke niečo úplne iné.
Lenže iba my.
Pre vývoj stránok sa vykryštalizovala doporučená sada definícii písiem v štýlopisoch, ktorá zaručene funguje v najširšom počte kombinácii technických podmienok. Pre dosiahnutie zobrazenia bezpatkového písma je to napríklad
font:76%/1.4em sans-serif; alebo zrozumiteľne font-family: sans-serif;
Keď sa však vrátim k novým pekným písmam od Microsoftu, tak nemôžem na nich oči nechať. Na LCD sú lepšie. Preto do štýlopisu Spravodaja som dal vylepšenie:
font:76%/1.4em "Segoe UI", sans-serif;
Zázrak tvorí písmo Segoe UI, ktoré sa nebadane doinštaluje napr. s betou nového Office (ktorý som skúmal či naň neprejdeme). Po odinštalovaní bety už písmo zostalo v počítači.
Predpokladám však, že väčšina z Vás nemá toto písmo v počítači a zrejme ani nič neurobí aby ho mala. Predpokladám tiež, že všetci, čo mi sem napíšu sú toho schopní a neurobia tak zo zásady. Ale ten zvyšok masy to neurobí tak alebo onak.
Prídu o krajšie zobrazené texty Spravodaja :-)
Alebo si pohľadajú a nainštalujú súbory segoe___.ttf a segoebd_.ttf (resp. seguibd.ttf a seguibk.ttf) niekde na internete. Popritom si možno pozháňa aj ďalšie nové písma Calibri, Cambria, Candara, Consolas, Constantia, Corbel.
Záverečný dojem zo Segoe na CRT monitore je rozporuplný. Na LCD je to o kus lepšie. Teda… na mojom LCD.
Good Bye Arial
Ďakujem generátorovi dgx za inšpiráciu.

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. dusoft píše:

    Daj screenshot. Inak ma nespresvedcis.

  2. rony píše:

    Ten font je uz k dispozicii aj ako RPM pre Linuzakov :-)

  3. dgx píše:

    Jsem zpátky na Arialu, ty písma se bez ClearType nedají. Viz http://www.dgx.cz/tools/fonts/vista.php – dole jsou screenshoty

  4. dusoft píše:

    RPM nepotrebujem. Dolezite je, aby web vyzeral dobre aj bez akychkolvek nutnosti nieco doinstalovat. To, ze vyzera o trosku inak, predsa vobec nevadi.

  5. rony píše:

    Divne je, ze mne sa zda Segoe aj bez Cleartype ako keby bol vyhladzovany. Doma napr. cleartype nepouzivam.

  6. rony píše:

    teraz k veci: [4]
    citujem svoj prispevok: „Zažili sme časy, keď každá „lepšia“ stránka vypichla pred oči návštevníka download flash pluginu a poslala ho späť do minulosti kým si ho nenainštaloval.
    Tie časy sa pomaly vracajú s vydaním novej sady písiem Microsoftu.“
    Cize moze by aj tak, ze to z clanku vyplyva aj ked si to sformuloval menej konfliktne ako ja :-)

  7. Fifteen píše:

    prehlasujem ze to vyzera OK (HP NB & LCD approved) a dik za vsetky ryby :-)

  8. Hujer píše:

    Fajne, konečně mne někdo popíchnul k tomu co jsem chtěl udělat, ale nebyl si stále jistý. Díkes. Klidně mrkni co jsem provedl já: http://blog.softimage.cz/?p=131
    Ještě jednou díky za překlad DontForget do slovenčiny.