Čo ma nevýslovne štve na USB a Bluetooth

Asi nenájdem uspokojivé riešenia…


Bluetooth
Po rozdrbaní Windows novým servicepackom sa *úplne odporúčal Bluetooth* a už si ani nepípnem. Windows sa tvrdohlavo držia svojich sakradrajvrov a tak Widcom nemá šancu. A tým pádom ani ja. Profily v natívnej BT podpore nepostačujú na to, aby som sa rozumne prepojil s mobilom a PDAčkom. Bluetooth dongle je v šuflíku a ja vlastne tým pádom BT odpisujem ako technológiu, ktorej nerozumiem, nechcem rozumieť a najradšej by som ju nevidel.
Štve ma, že BT na PDA môžem zapnúť iba *malinkou ikonkou vpravo dole* alebo lovením kdesi v útrobách menu PDA. Skúšali ste niekedy zapnúť na PDA Bluetooth pri rýchlosti 160 km/h na dialnici? Preboha, nemyslite si, že ja áno ;-) Nebol na to žiadny dôvod. Ale ilustrácia je to dobrá, nie?
Nechápem prečo BT nedokáže spať v minimálnom režime a prebudiť sa napríklad úplným priblížením povoleného partnerského zariadenia a rovno ich prepojiť.
Ja nechcem klikať, šahať do niečoho tak primitívneho ako je prepojenie dvoch zariadení.
Keď si idete nabrať vodu z kohútika, tiež najprv zavoláte vodárne aby zapli dodávku vody? Tiež najprv našróbujete kohútik a počkáte, kým sa nahrejú trubky?
USB
Nevyspytateľnejšie ako čokoľvek. Je pomerne dôležité pamätať si, že niektoré zariadenia fungujú v jednom konektore ale v inom nie. Niekedy si – najmä pri neštandardnom odpojovaní – zmyslia Windows, že zariadenie prehlásia za nepripojiteľné.
Predstava, že buch buch BT dongle. Buch buch zacíti mobil a už všetko frčí (čo som mal ešte len v hlave) je scestná – bohovia sa museli zblázniť.
Odpojovanie USB disku z Windows – nočná mora pri triafaní do ikonky v tray a ešte väčšia v tipovaní zo zobrazeného prúžku, ktorý disk to vôbec je. Prečo proste nemôžem ikonku disku chytiť a hodiť do koša a tým USB disk odpojiť? Alebo stlačiť čarovnú kombináciu Alt-E(ject) a vybrať si zo zoznamu požadovaný disk?
Neustále otravuje tým, že vysokorýchlostné zariadenie bolo pripojené k pomalému USB hubu. Stačí raz, nie? Prečo dokola?
Zariadenie nie je možné odpojiť. Raz bublina v tray, raz Alert s OK tlačítkom, raz jednoriadkový pruh nad tray (odpájanie mechaník), raz okno s výberom toho, čo určite nikdy nebudem chcieť urobiť s práve pripojeným USB zariadením, raz presýpacie okno ukazujúce mi ako silno Windows chcú vedieť, koľko tisíc súborov na tom USB disku mám a vždy je to mne aj Windowsu uplne nahouby. K zblázneniu? Nie iba USB na Windows :-)
Najhoršia mora je však to *tvrdohlavé odmietanie zariadení.* Robí mi to s dvomi USB čítačkami pamäťových kariet a je to zúfalé. Lotérie sú presným opisom funkcie. Raz čítačka ožije len po tom ako vypnem komp, odpojím od elektriky a zapnem s pripojenou čítačkou. Ale prázdnou. Inokedy funguj iba ak je pripojená na USB port na matičnej doske. Inokedy nie. Raz musí byť v nej pamäťová karta ale nesmie odpojiť USB čítačku v tray.
*Čítačky som hodil do šuflíka* a nechcem ich už ani vidieť. Pri tomto slove ma striasa a radšej kopírujem súbory najpomalším spôsobom cez ActiveSync z PDAčka. Zúfalé a funkčné.
Prenášanie cez USB prostredníctvom ActiveSync je pomalé a prečo preboha?
Ešte stále ste happy z vymožeností USB, Bluetooth?

Môže sa Vám ešte páčiť...

22 komentárov

  1. 2ge píše:

    mam presne take iste pocity ako ty

  2. emmacore píše:

    Suhlas. Co sa tyka odpajania, Thinkpady maju programik EasyEject Utility. Defaultne sa spusta Fn + F9. Nerozumiem, preco nieco take nemoze byt aj vo Win.

  3. MiPo píše:

    Bluetooth som vo Win skúšal používať na komunikáciu SDAčka s ActiveSyncom. Po dvoch týždňoch som predal USB BT a zanevrel na BT.
    Až v Linuxe som ho začal používať. Jednoduché a primitívne ovládanie komunikácie ma k tomu prilíkalo.
    Na čítačku kariet nedám dopustiť, ale mám jednu malú iba na SD/MMC, ktorá vo Win nefunguje (pritom je „plug & play“) a po jej zapojení zamrzne celý systém. V Linuxe funguje bezproblémov.
    Nechcem tým povedať, že Linux je „najsamlepší“. Ale ovládanie daného hardware má tiež vplyv na jeho používanie.

  4. jklmn píše:

    usb ma stve hlavne ked mi nechce odpojit disk, lebo to momentalne nie je mozne ci co?? na druhej strane som z usb velmi happy, lebo nemusim vzdy restartnut komp ked chcem pripojit klavesnicu, scanner…
    bt ako technologia nie je zla, napriklad bt mys co mam nema nikdy problem, ci uz ju priblizim k vynutemu notebooku, zapnutemu, spiacemu, vzdy je okamzite funkcna. preniest subor z alebo do telefonu je uz tvrdsi oriesok, ide to alebo to nejde, je to loteria.
    najviac ma stve ze ked chcem stiahnut fotku z mobilu do pocitaca, existuju dve moznosti, (prva je nalistovat si tu fotku v mobile a poslat ju do kompu, druha je pripojit sa kez komp k mobilu najst tu fotku a staihnut si ju) vzdy mi nahodne funguje len jedna z tychto moznosti

  5. jklmn píše:

    a este som zabudol, ze fotky z fotaku tiez neprenasam cez usb. kupil som cf/pcmcia adapter a tak aj ked prenos je o trocha pomalsi, usb citacka lezi v taske nepouzivana

  6. Markoff píše:

    no ak je rec o fotakoch, MP3 playeroch ci USB flashdiskoch, inak povedena nepohyblivych mediach tak v dobe (obzvlast) WXP je zbytocny ukon zariadenie odpajat ikonou, pokojne ho mozes odpojit natvrdo, nema sa mu co stat, nieco trocha ine je WXP kde sa pouziva pri kopirovani narozdiel od WXP cacheovanie, takze aj ked sa cely system tvari ze kopirovanie skoncilo tak ked zariadenie odpojis data nemusia byt skopirovane, toto je vsak vo WXP vypnute a tak ked su skopirovane tak mozes zariadenie kludne odpojit
    kopec tvojich poznamok k otravovaniu otazkami a informaciami ohladne USB by riesilo pouzivania W2K miesto domyslaveho pritrubleho WXP ktore sa na vsetko pyta a o vsetkom citi potrebu informovat, aj ked ma jednu vyhodu a to defaultne vypnutie cache pri kopirovani, navyse si beztak myslim, ze urcite sa da aj WXP nastavit tak aby pri zasunuti zariadenia neotravovalo roznymi otazkami a zbytocnymi bublinami
    ad citacky, ktovie ci je problem vo win ci ich driveroch
    poznamky o BT az tak velmi nechapem, predsa mozes mat BT zapnute stale alebo ho mas logicky kvoli setreniu energie vypnute, jedno zo zariadeni vsak zapnute byt musi a na nom nie je problem nastavit automaticky interval hladania inych BT zariadeni, takze po zapnuti ineho sa mozu po predoslej konfiguracii prakticky automaticky spojit

  7. Markoff píše:

    oprava: „nieco trocha ine je W2K kde sa pouziva pri kopirovani narozdiel od WXP cacheovanie“

  8. rony píše:

    to odpajanie natvrdo mi nadobro zasralo windows zapismi v registry o tom, ze som odpajal natvrdo tak, ze si windows zrejme myslia, ze to je poruchove zariadenie :-)))
    ad citacky: ziadne drivery nie su.
    poznamky k BT naozaj nechapes :-) opisal si to, na co dojde priemerny tupec s BT donglom v ruke :-) ale pisal som o niecom inom. ako tradicne :-)
    ps: o tom, ze sa mi dokonale rozosral BT vo Win. o tom, ze niektore veci su nedomyslene.

  9. XThom píše:

    [6] Markoff: Občas mi môj WiXPík (keď hibernuje, alebo keď drieme, odpojím môj ext. USB HDD) hlási, že sa „zápis se spožděním nezdařil“. A pritom predtým určite nič nerobil (aspoň viditeľne). Nevieš, čo to je?
    PS: ja tiež asi 95% odpájam bez SW odstraňovania hardwareu (žerie to zbytočne len čas :))

  10. rony píše:

    [9] u citacky kariet (mam dve) to u mna funguje tak, ze niekedy po starte windows nefunguje, inokedy ano, niekedy musim ju mat odpojenu a pripojit po starte, proste serem na to :-(
    ako som skumal registry, cele je to sposobene tym, ako sa postupnym pripajanim usb zariadeni zasieraju.
    napr. prehravac MuVo nemam funkcny uz 4 roky? a stale tam strasili zaznamy, ze som ho mal kedysi pripojeny. Nechapem dovody naco je to takto riesene a navyse na to nie je ziadny „odstranovac“. Vsetci doporucuje take alchymistice veci typu odinstalovanie zo System korenovych USB a podobne blbiny.

  11. Markoff píše:

    [8] to, ze sa ti rozosral BT vo Win po instalacii SP snad nie je chyba technologie BT
    tu poznamku o poruchovom zariadeni ohladne USB nechapem, ako sa to ma prejavovat? je tky problem precistit registre ci aspon zbehnut do System, zobrazit si skryte zariadenia a odstranit vsetky co nie su na PC nech sa to aspon precisti?
    [9] XThom, neviem, hodil som to do google a hodilo mi link na poradnu zive.cz kde dvaja ludia pisu ze im to pisal HDD a flashdisk predtym nez sa odporucali, ale v tvojom pripade by som to videl skor na tu hibernaciu ci sleep, tam pise win vselijake blbosti pravidelne… asi si len pamata nejaky min. stav a nevyhnutne po zisteni ze sa po nabehnuti min. stav zmenil musi hodit nejaku mudrost aby nahodou nebol ticho, aj ked to nemusi mat ziadny vyznam :-)

  12. jklmn píše:

    inak aj XP vie pri externych mass storage zariadeniach pouzivat pri kopirovani cacheovanie. Da sa to zistit v Properties ktorehokolvek disku, zalozka Hardvare, tam zvolit konkretne zariadenie, Properties, a tam Policies
    Su tam dve moznosti, Optimize for quick removal, kedy mozes zariadenie vytiahnut bez „odpajania“ a Optimize for performance, kde sa da zapnut cacheovanie.

  13. rony píše:

    [11] to je velmi takze tebe vysvetlovat ked
    # tazko pretazko pochopis zmysel pisaneho textu a upinas sa na nieco, co problemom nie je,
    # aj keby som tri po styroch hodinach vysvetlil problem, tak ho za mna nevyriesis
    # je otazne, ci pocitujem potrebu nejaky problem riesit.
    Tvoje komentare proste triafaju diametralne mimo zmyslu textu ;-)
    Kto tu napr. hovori o chybe technologie BT?
    Sprostejsiemu napovedz: Ked poviem, ze *sa posral Peter,* tak to neznamena, ze Petrovia su posrati ale to, ze mi posraty Peter nevonia ale vzhladom na to, ze popud k posraniu som nevyslal, tak to konstatujem tou prvou jednoduchou vetou (vyznacene tucne) ;-)
    Pekna je tvoja analyza Xthomovho problemu, tusim si inymi slovami prerozpraval to, co napisal. Nemylim sa? :-) Tak ako on neocakaval riesenie ani ty si ho nepodal ;-)

  14. fat píše:

    Neviem o com sa tu narieka. Nadavas na technologiu, co je chyba. Vsetky ti sragoroviny vyvadza MS – tam adresuj svoj hnev.
    Pouzivam lin aj win (90:10), viem posudit, naozaj tu ide o nieco ine. Mal so 2 roky aj PDA s tym blbym MS softom – no, uzivatelska hroza, zbavil som sa ho.

  15. rony píše:

    [14] windows je farebnejsi, linuxove biele pismenka na ciernej monochromatickej obrazovke mi vyrazaju dych :-) a navyse je opat januar! ;-)

  16. Andy píše:

    hmm… no, ja som s oboma technologiami spokojny, funguje vsetko ako ma… a to nepouzivam jednu vec, ale mam obsadenych 11USB portov a 6 Bluetooth zariadeni.
    na BT – telefony samsung, nokia, siemens,pocket pc dell, dve BT handsfree – vsetko ide, synchronizacia, prenos veci a pod.
    co si pamatam, s usb nikdy nic neblblo.

  17. OttY píše:

    BT dongle som hojne využíval na pripojenie Siemens S55 s notebookom. Odkedy mám SDA miesto Siemensu, BT je v šuflíku. BT je na SDA nepoužiteľné, aj keď handsfree som s SDA ešte nepoužíval a bojím sa toho. SDA synchronizujem buď pripojením na USB kábel, ale najlepšie sa mi osvedčilo IrDA do USB :-)

  18. dusoft píše:

    bluetooth je babatko, ktore sa posralo a dodnes sa nenasiel nikto, kto by mu vymenil plienky. zastarala technologia, zle implementovana, v podstate kompletne zbytocna, plne ju nahradi(lo) wifi.
    usb – dobra technologia, kompletne *zla* implementacia vo windows. esteze tie rozbite okna nepouzivam. s tymi konketormi je to velka pravda, windows je tak blby, ze si vypyta driver na zariadenie, ktore bezne pozna.

  19. dusoft píše:

    off topic: moze mi niekto vysvetlit, preco win xp (krasny to system, ale obcas nefunkcny) nepozna kolecko na mysi genius traveller plus? (ps2)
    dokonca ju obcas nerozpozna pri starte a musim ju odpoji a znovu zapojit…
    ak uz neovlada zaklad ako ps2, necudo, ze usb a bt blbnu uplne.

  20. draco@dol.sk píše:

    Moze mi niekto poradit ako znova opravit winXP aby pri zasunuti do USB slotu (napr.usb kluc) mi ho zobrazilo ako dalsi disk? Spociatku mi to fungovalo, potom sa cosi stalo a odvtedy ho viem zviditelnit iba cez spravcu diskov, pridelenim pismena disku … Nepomohla ani reinstalacia usb drivera, ani driveraóv materboardu EPOX 8rda+ …Vraj je to chyba xpcka zaco sa microsoft ospravedlnuje ale to mi je naprd. DIK za kazdu dobru radu. Nechcem preinstalovava windows…

  21. Ifco píše:

    Ako sa zbavit MS Bluetooth
    ————————-
    Postup je jednoduchy:
    Vytaihni BT kluc z USB
    Vlez do adresara Windows\inf\ a najdi vsetky subory co zacinaju na bt*****.inf a tiez bt****.pnf a zmaz ich
    Nainstaluj Widcomm, zasun kluc. HOTOVO! Cela operacia trva max 5 minut

  22. Jarmila píše:

    Zdravím Vás, pán Madaj. Ako žijete?
    Práve som si začala hľadať na internete info o USB kľúčoch s bluetooth, lebo si môžem zadarmo pripojiť notebook na vedľajší hotel :)
    a natrafím na Váš blog
    Prajem krásny deň
    Majte sa
    Pátková