Elektronické knižky a Windows Mobile

Pozorujem očakávaný fenomén:
* predsudky k elektronickým knihám na mobilných zariadeniach,
* malé povedomie o tom, čo elektronická kniha vôbec je.
Pokúsim sa opätovne (rozumnejší ľudia prelistujú archív PDA na Spravodaji) vysvetliť o čo kráča.


*Za masovejšie rozšírenie elektronických kníh môže najmä Palm.* Pred viacerými rokmi (dajme tomu v minulom storočí) to pravé a originálne (huš Newton, huš!) PDA.
Dell Axim X5Pôvodné určenie PDA veľmi rýchlo rozšírilo svoj záber a pomerne veľká obrazovka – vtedy najčastejšie tekutý kryštál (digitálková sivozelená s čiernymi písmenami) bez podsvietenia – lákala k zobrazovaniu textu.
Toto obdobie išlo bezo mňa – nikdy som Palmom neholdoval a preto Vám ako výsledok tohto kvasenia predkladám *formát elektronických knižiek PDB/PRC.* Jednoznačne najúspešnejší a najrozšírenejší. To už môžem potvrdiť aj osobne.
Prečo sa nepoužíva napr. čistý TXT (plain ASCII)? Netuším ale zrejme preto, že PDB/PRC umožňuje aj formátovanie textu aj keď v praxi sa s formátovanou knižkou moc nestretnete.
IPAQ_Odbočka:_ Je nezmysel považovať napríklad formát PDF za elektronickú knihu. V prvom rade je to prenositeľný formát elektronických publikácií a verte alebo nie – je určený práve na to. Veľmi komplikovane sa používa, komplikovane sa v elektronickej forme číta. Neustále mám nutkanie aj tisícstranový PDF vytlačiť. Tadiaľto cesta nevedie a ani na PC, proste nikde. PDF je formát elektronických dokumentov. Nie elektronických knižiek.
Nikdy ste o PDB/PRC nepočuli. No a čo?! Ja za to môžem, že si tupší ako môj nôž z Tesca? ;-)
PPC*Lenže v čom otvárať tieto dokumenty?* Mám PocketPC, prenesiem si tam súbor PDB/PRC a nič. Nejde to. Formát je zlý. Nefunguje. Čo to trepeš na Spravodaji?! No trepem asi to, že liať naftu do benziňáka nie je dobrý nápad.
Každý dátový formát na jeho spracovanie vyžaduje aplikáciu na každej platforme. *Pre Windows Mobile (PocketPC) ja osobne jednoznačne doporučujem čítačku Haali Reader.* Je tam vo verzií pre veľké Windows (čiže pre PC) a pre rôzne varianty malých mobilných zariadení – majitelia WM vedia kam kliknúť. Na PDA s Windows Mobile doporučujem CZ lokalizované TTF fonty (pozor, nie tie z veľkých Windows). Dajú sa pomerne ľahko zohnať v prípade, že nemáte inú veľkú lokalizáciu už s PDA. Ja nie som priaznivec komplexnej lokalizácie takže radšej som si národné prostredie urobil tým, že tie tri fonty v PDA proste mám po ručnom prekopírovaní.
*Haali Reader je zobrazovač textu pre PDB/PRC* pričom môžete mať z úsporných dôvodov tieto súbory zozipované a Haali si ich vie vybrať zo ZIPu.
*Veľkým predsudkom* je nedôvera k použiteľnosť čítania elektronických kníh na 3-4 palcovej obrazovke.
V spojení s predsudkom „PDF je ebook“ je to najhoršia možnosť tuposti. Láka totiž k predstave, že ebookom sa „listuje“, že má vzhľad blížiaci sa papierovej knihe, že má „stránky“ na nerozoznanie od tých papierových a hlavne je tu jeden veľký predsudok – že tieto stránky sa na obrazovku PDA nejako „natesnajú“. *Preto sa ľuďom omotaných predsudkami zdá, že sa také knihy NEDAJÚ čítať.*
Je to až smutné ale *s týmito predsudkami ich je najlepšie nechať žiť.* Presviedčať hocikoho k niečomu, čo bytostne nechce je nemožné. Nemôžete chcieť, aby sa k Vám vrátila frajerka po tom ako ošukala polovicu Vašich kamarátov a práve sa chystá ošukať nenávidené futbalové mužstvo. To proste nejde. Neukecávať je tá správna taktika. Teda, ona sa vrátiť môže ;-)
Nie, ebookom sa nelistuje ale text knihy sa zobrazuje podobne ako „nekonečne“ dlhý list papiera, ktorý si iba posúvame „nadol“. Písmo si nastavíme v čítačke (mnou spomínaný Haali) podľa vlastných preferencií.
Bludom je myšlienka, že pri väčšom písme je tam menej textu a preto sa to číta nahovno. Je to nebetyčná sprostosť a vyargumentujem ju tak, že ak by to mne vadilo, tak tie dlhé roky nečítam ebooky ale poslušne slintám do prstov a obraciam stránky papierových knižiek. Fakt somarina :-) Naozaj to treba zažiť a menej teoretizovať a menej to napodobňovať čítaním na notebookoch a PC. To fakt nejde. Ani to čítanie ani to porovnávanie ;-)
*Ako vyzerá čítanie papierovej knižky:* opatrne ju roztvorím, dám preč prebal. Z dosahu dám všetko lepkavé, mokré. Nastavím si vhodnú polohu s dostatkom priestoru okolo knihy a s dostatočne voľnými rukami. Osvetlenie musí byť tip top, žiadne lampičky na baterku, žiadny svit mesiaca. *Riadny svetlobuch.*
Prečítam stránku, pomrvím sa, uvoľním ruku, obraciam stránku. Ak ležím náhodou na boku, tak sa rozvlním a dekoncentrujem asi na tridsať sekúnd. Konečne je stránka preložená a spomínam si aké slovné spojenie bolo pred tým slovom na ktoré s údesom čumím. Vraciam stránku naspäť…
Áno, komfortné čítanie papierových knižiek :-) Niečo úžasné, neprekonateľné, tá vôňa papiera po jej kúpení, ten povznášajúci pocit ako do seba súkam samé esencium dobra. Nemám slov :-)
*Ako vyzerá čítanie elektronickej knižky:* otvorím súborový manažér v PDA, kde nájdem zopár desiatok (šialenci aj stoviek) knižiek. Vyberiem si novú knižku (alebo púhym spustením Haali pokračujem v rozčítanej). Na podsvietenej obrazovke sa mi zobrazí text s písmom ideálne nastaveným na moje potreby (urobil som to pred tromi rokmi). Nájdem si vhodnú polohu na čítanie.
Prst položím na tlačítko, ktorým sa posúva text nadol. Ani sa nepohnúc čítam zobrazený text. Po dojdení na spodnú hranu obrazovky 1x stlačím nebadaným pohybom tlačítko a čítam ďalej.
*Prerušenie koncentrácie na zlomok sekundy* pričom som vynútene vykonal otrasne zložitý pohyb, pri ktorom otriaslo Tokyom :-) Na milimeter som pohol prstom ;-)
Najpozoruhodnejšie je, že ma *netrápia svetelné podmienky.* Všetci vieme, že papierové knihy sa nemajú čítať na slnku. Kto to robí, ten je idiot. Kto to nevie, je idiot. Preto ma netrápia nezmysly o tom, že PDA obrazovka je na slnku neviditeľná. Ani knižkári na slnku nič neprečítajú. A ani ja :-)
*Lenže mne nevadí prítmie.* Nevadí mi tma. Neobťažujem nikoho pri čítaní zapnutým svetlom. Neskuvíňam, že potrebujem na čítanie halogény *ako pri fotení porna.* Neruším žiarením nočnej lampy. Nežiadam vo vlaku o zapnutie svetla. Nemrvím sa pri otáčaní stránok ako na čerstvom bobku ;-)
Moj mobilA už vôbec ma neserie, že *média predpovedajú zánik PDA.* Čo na tom, že sme s pikim dospeli k tomu, že PDA je jediná elektronická hračka, ktorá sa nahrádza novou až po úplnom zdevastovaní tej predošlej. Čo na tom, že vlastnosti PDA zariadení sú dnes už pomaličky v každej trúbe :-) Čo na tom, že PDA reinkarnovalo do podoby mobilov, prenosných hardiskov, mobilných navigácii. Veď to je to PDA, ktoré umiera? Predáva sa menej mobilov? Menej navigácii do auta? Ale nechajme prekáračiek. Windows Mobile tu je a zrejme sa ani v roku 2007 nechystá umrieť :-)
*Ako je to s cenami:* naozaj bytostne chcete čítať ebooky ale odrádza vás cena 11 tisíc za nové PDA so skvelým WM. Zbehnite na bazárové stránky a kúpte si akékoľvek PDA s PocketPC, kľudne aj štyri roky staré len funkčné. Sumy budú určite pod päť tisíc. Ste ešte viac v sračkách? Zháňajte nejaký Palm, v najhoršom aj čiernobiely (prídete o podsvietenie ale čítať na tom ide aj na slnku). Tam by sme sa mohli dostať aj hlbšie pod dve tisícky. Kľudne berte aj stroje z konca 90tych rokov.
Takže *netreba žiadny extra výkonný stroj.*
Priznajme farbu: dnešné najnovšie modely PDA majú dvakrát výkonnejší procesor ako akýkoľvek mobil. A majú tento procesor presne taký istý ako štyri roky staré PDA. Už viete, že problém nie je v stagnácii trhu s PDA ale všeobecne v motaní sa v slepej uličke sporu medzi ekonomickou úspornosťou a výkonom v vývojárskych hardwarových laboratóriach. Proste akosi *nejde vymyslieť* niečo tak výkonné a tak úsporné aby prekonalo niekoľko rokov staré procesory.
IPAQ H2200Ja proste mám svoje staré PDA a využívam ho. Či to robí ďalších 99 percent odomňa menej inteligentných ľudí ma naozaj nezaujíma. Koniec koncov píšem Spravodaj pre tých, ktorí dokážu popremýšľať ;-)
Čiže moje čítanie ebooku vyzerá byť komfortnejšie ako to najbežnejšie čítanie knižky aké si viete predstaviť.
Pamätám si však príležitosť pri ktorej som čítal papierovú knižku a bolo mi pri tom lepšie ako pri bežnom čítaní ebooku ;-) ale pri tom bola žena a zvyšok si ponechajte pre svoju fantáziu :-) do tohto článku to patrí skôr ako kuriózne potvrdenie pravidla výnimkou ;-)
Odkazy:
* „Haali Reader“:http://haali.cs.msu.ru/pocketpc/
* „Základ pre eBooky v češtine“:http://www.palmknihy.cz/
Bohužiaľ neuvediem link na *Zlatý fond denníka SME,* pretože neboli schopní projekt pripraviť aj ako ebooky, čo do značnej miery deklasuje tento projekt elektronizácie len do polohy elektronického archívu. Nejde o ebook knižnicu ako by sa mohlo zdať.
* „archív PDA Spravodaja ako nekonečné žriedlo informácii a odkazov“:https://spravodaj.madaj.net/pda/
* „Tomášova hyperbola – nie, žiadny koniec mobilných zariadení“:http://pocitace.sme.sk/c/3075271/Koniec-pocitacov-do-vrecka.html
Preboha, nemysli si, že teba hlupáčika idem odhovárať na čítanie výhradne elektronických kníh. Nie, nemám to v úmysle. Ja nebojujem s tebou. Iba s predsudkami a nesprávnymi predstavami. Nie s tebou a už vôbec nie s niekým, kto sa tu hŕ urazene začne prejavovať :-)
Update:
* článok veľmi blízko tomu môjmu: „Prežijú rok 2100?“:http://www.enigma.sk/?q=weblogy/vlado-preloznik/kope-vas-muza/preziju-rok-2100

Môže sa Vám ešte páčiť...

23 komentárov

  1. Hujer píše:

    Pekne, poucne, celkem dobre se to cte. Jen nejak dobre nechapu, jestli je nutno mit u toho tak arogantni, no mozna az vulgarni vyraz. Myslis, ze clanek zbavenych takovych atributu bude pro tve ctenare mene zajimavy ? Nebo chces vyvolat plamennou diskuzi ? Nebo chceš mit renome jako Radek Hulan (http://radekhulan.cz)?
    Ne o nic mi nejde, jen mne to proste zajima… jinak je to fajn clanek.
    S tvym (automatickym) souhlasem bude na blog.softimage.cz :-)

  2. rony píše:

    [1] citlivejšie povahy predsa vulgárne výrazy nečítajú ;-) a pokiaľ by im vadili, naspodu je odkaz do archívu niekoľko rokov zbierajúci moje slušne písané články :-)
    Proste som si raz povedal, že o nepremýšľajúceho idiota nestojím a konečne napíšem niečo pre moju krvnú skupinu, ktorú nerozhodí pár výrazov, ktoré sa jej ani netýkajú :-)
    Mal som podrobnejšie opísať to čítanie papierovej knižky? :-)

  3. Hujer píše:

    No rozhodne ti nemuzu uprit smysl pro humor. A navic, tvuj (a vlastne i muj) blog nebo jak tomu rikat, je proste vyron nasich myslenek, a je zcela svobodny ne ? Tak proc se omezovat…., ze

  4. Havran píše:

    Heh akurat som dnes cital jeden, na tuto temu pasujuci, prispevok:
    http://www.enigma.sk/?q=weblogy/vlado-preloznik/kope-vas-muza/preziju-rok-2100

  5. Filip Valasek píše:

    Rozmýšľal som o tom, či je čítanie papierových kníh iba o predsudkoch. Sám patrím medzi tých, čo všetky knihy čítajú v klasickej forme, máme ich doma veľké množstvo.
    Vieš, keď ju vidím, cítim a držím pevne v rukách, nie je čo riešiť, získa si ma…

  6. rony píše:

    [5] Ja držím pevne v rukách PDA. Je rozdiel v hmote? Nie. Nesnažím sa poprieť, že keď necítim inú možnosť ako vstrebať obsah, tak použijem papierovú knihu. A dlho to tak bude fungovať – proste knihy existujú a budú sa neustále tlačiť. Lenže je tu rovnaký fenomén akým bol vynález kníhtlače.
    Pred ním bolo prepisovanie kníh. Pred prepisovaním bolo znakové písmo a rytie do skál. Možno pred ním rozprávanie pri ohni.
    Netvrdím, že ebook nahradí book. To sa nestane ale vizionári hľadia na niečo, čo má byť novým slnkom. V krátkom horizonte sa mýlia a ich vysnená budúcnosť je tu ale v inej forme.
    Snílkovia premýšľajú o hlasom ovládanom počítači. Realisti v hlasovom ovládaní vidia nielen technický problém ale hlavne praktický. V dnešnom stave nášho chápania by hlasovo ovládané počítače boli na oštaru a nemotorne použiteľné.
    Ak máš v poličke knihu, je tvoja potreba jej uchopením uspokojená. Ja mám ale na výber.

  7. Yanui píše:

    [5] Spominane predsudky sa netykaju citania papierovych knih ale necitania elektronickych. ;-) Narazam na tie predsudky takmer vsade – a uz ma prestalo bavit robit osvetu. :-)
    Jednoznacne ide o problem informacnej gramotnosti – inak inteligentni ludia, uspesni vo svojej profesii i zivote fatalne zlyhavaju, ked si sadnu ku compu. Rozposielaju hoaxy, lebo je tam napisane „posli dalej“. Manualne prechadzaju svoje oblubene weby, lebo ich desi samotny nazov RSS citacka. Nevedia si predstavit citanie elektronickych knih, pretoze pre nich plati ebook=pdf (resp. podobne formatovanie – strany, listovanie). Viem, ze skacem na ine temy, ale co by som chcel od beznych userov, ked ani grafici nevedia pri tvorbe webu prestat mysliet v standardnych printovych rozmeroch? ;-)
    Dobry clanok, Rony, diky! Ked ma prejde nechut robit osvetu, budem linkovat… :-D

  8. Markoff píše:

    problem PDA je, ze len ako jednoucelova citacka ebooks je to predsa len velmi drahe (a na zvysne veci mame mobily/notebooky) a nikto mi nevezme ze v porovnani s citanim knih na stolnom/NB LCDcku je to aj dost nekomfortne
    no a aby sa PDA zaplatilo len ako citacka vyzaduje notorickeho citatela knih co si vcelku odporuje s predstavou bezneho ITaka a pre zmenu typicky citatel knih bude konzervativne preferovat papier
    moj problem je, ze po knihe siahnem uz naozaj v extremne nudzovych podmienkach ktore by vyzadovali extremnu zivotnost baterky PDA, aby uz vsetka technika okolo mna bola mrtva a ja som sa teda odhodlal pouzit PDA na citanie knih, akurat to vidim tak ze bych si na nom beztak nasiel inu cinnost a nakoniec po skapati baterky siahol po papierovej knihe (proste knihy nemusim, zvladnem max. kratke texty)

  9. rony píše:

    [8] nekecaj do toho, ked nemas ani ponatia co to PDA v skutocnosti je a najma ak nemas ani v citani knih co vobec povedat.
    Dohodneme sa na tom, ze tvoj komentar je tvoje typicke nutkanie prevraviet na akukolvek temu nech to stoji, co chce?
    suma sumarum:
    Markoff PDA nikdy nepouzival
    Markoff knihy moc necita
    Takze ak to zoberiem zo vsetkych stran k teme knihy a elektronicke knihe vie uplne hovno ale vyjadri ho vzdy a za kazdych okolnosti.
    Markoff je vsevedko :-)

  10. jan píše:

    rony, markoff-a a jeho vseveduce vyjadrenia si nevsimaj, skus napisat nieco na jeho stranke co sa nezhoduje z jeho jedine spravnym nazorom a vymaze ti prispevok narozdiel od teba. Je to super clanok a neda sa s nim nesuhlasit.
    Iba jednej veci co pises nerozumiem. Mam nelokalizovany HP 2210 pouzivam Haali Reader ale ziadne fondy som nedoinstalovaval iba som v nastaveniach dal ANSI-Central Europe a vsetky znaky sa zobrazuju spravne. Tak naco fondy?

  11. rony píše:

    [10] lebo som si oblubil na citanie pismo Georgia. Take tam nebolo povodne.

  12. Bolek píše:

    Kebyze ta nepoznam, tak po precitani odstavca „Ako vyzerá čítanie papierovej knižky“ by som si pomyslel, ze si nejake trupik aj to este retardovany, co stranky prevracia jazykom a potom sa este 30 sekund musi koncentrovat. A samozrejme to moze robit iba v tieni, lebo ak by vysiel na slnko, tak by ho spalilo ako nejakeho vampira z filmu o upiroch;-)

  13. rony píše:

    [12] to je skomprimovana skusenost s citanim knih. pripominam, ze kym som presiel zakladkou a strednou, tak som precital komplet kniznicu. nie tu doma. tu kde poziciavaju knihy. chystal som sa citat policku s leninovymi spismi ale to uz bolo po maturite a ja som siel do blavy na vysku.
    celkom zivo si pamatam situacie, ked som musel vratit stranu spat pretoze mi vypadla suvislost k nedokoncenej vete.
    pamatam si aj na to, ze v posteli som sa pri prevracani stranky naozaj musel pohnut omnoho vyraznejsie ako pri citani na PDA.
    pamatam si ako neprijemne je riesit v posteli osvetlenie. ako je vobec nahovno pri citani riesit osvetlenie.
    pamatam sa ako ma na slnku pri opalovani biela stranka knihy priam ozarovala (som svetlocitlivy) a zvycajne ma z toho hodne bolela hlava.
    takze je to realita, iba skomprimovana do nadsadenej formulacie.

  14. GliderMan píše:

    Také jsem měl k čtení ebooků na PDA určité předsudky, ale když se mi do rukou (na HDD) dostal ebook od Stephena Kinga, nainstaloval jsem Haali Reader do PDA a už jsem v polovině knihy (tj. 520 stránka :-)).
    Nastavil jsem si černé pozadí a bílé písmo, aby to tolik nesvítilo a čte se to v pohodě.

  15. Andy píše:

    rovnako, ebooky citam v kombinacii s klasickymi, obrovskou vyhodou je dostupnost – ebook mate stiahnuty za 2 sekundy, a su ich statisice. lepsie ako behat po meste a zhanat konkretnu napr anglicku knihu.

  16. Ave píše:

    Osobne mi námietka voči Zlatému fondu SME nedáva zmysel. Na čítanie knižiek vo Windows Mobile 5 používam Mobypocket Reader, ktorý dokáže behom sekundy skonvertovať *akýkoľvek* dokument HTML do plne optimalizovaného formátu elektronickej knižky.
    Čiže mi nechýba, že priamo formát elektronických knižiek nie je v Zlatom fonde SME sprístupnený na download. Stačí, že vedúci projektu SME ubezpečujú, že každé dielo bude sprístupňované vo formáte HTML na download plného textu v súlade so štandardným formátovaním XML.
    Na druhej strane, práve preto, že konverzia do formátu elektronickej knižky *.prc, čo je pôvodom formát Palm-u, ale práve vďaka Mobypocket Readeru (vyvíjanému Amazonom) sa 100% uplatňuje aj vo Windowse, trvá len sekundu, určite by Zlatému fondu SME nezaškodilo, keby ku každému dielu dali na download k dispozícii aj verziu vo formáte *.prc.
    Mobypocket Reader pre *veľký* počítač sa dá zadarmo stiahnuť tu:
    http://www.mobipocket.com/en/DownloadSoft/ProductDetailsReader.asp
    a fakt to mihom sekundy vyrobí elektronické knižky vo formáte *.prc z formátov HTML, DOC, RTF, PDF, PDB. Tieto *.prc verzie sa dajú jednoducho nasáčkovať ku každému už zdigitalizovanému dielu v Zlatom fonde a v tom okamihu už bude Zlatý fond „plnohodnotná knižnica“ aj pre Ronyho. ;)

  17. Ave píše:

    Sorry, ešte som zabudol dodať, že Mobipocket Reader dokáže behom sekundy konvertovať aj plaintextové TXT súbory, napríklad z Gutenbergu, do štandardnej elektronickej knižky formátu *.prc.
    Ba dokonca dokáže aj to, že knižky môžete čítať v Mobipocket Readeri aj bez akejkoľvek konverzie priamo vo formátoch HTML alebo TXT… Len práve načo to robiť, keď konverzia do plne optimalizovaného formátu *.prc trvá iba sekundu…

  18. rony píše:

    [16] a [17] ja pouzivam radsej Haali Reader, ktory nema moznost otvorit si webovu stranku. V kazdom pripade naozaj staci aby knizky boli k dispozicii v otvorenom formate. Obcas ale vydavatel ma pocit, ze radsej sam poskytne obsah v dohodnutom rozsahu formatov ako by mal nabadat citatelov, aby to robili sami.

  19. Mirec píše:

    No co mna najviac hneva nie je zlaty fond sme. Tam je to OK a dokonca co sa tyka v ramci Slovenska aj pokrokovo vpredu. Ovela horsie su na tom vydavatelstva, ktore totalne ignoruju citatelov elektronickych kniziek. So zahranicnymi nie je problem. Tam kazda novinka vychadza aj elektronicky. No unas to akosi nechapu nasi podnikatelia ale ja to chapem. 40 rokov komunizmu sa za noc nikto neodnauci.

  20. rony píše:

    Mirec, zasa by som do uplne vsetkeho nemontoval komunizmus.
    Mas pravdu, lenze v tejto oblasti to rozbehnes iba dobrym prikladom. Musi im byt jasny obchodny model.
    Napriklad ja mam len hmliste predstavy o kolko menej by mohla stat elektronicka knizka ak sa odpocitaju naklady typu tlac, logistika (doprava a knihkupectva)…

  21. Mirec píše:

    Ja som tym len chcel povedat, ze obchodnici sa akosi nesnazia pruzne reagovat na trh.
    Pre mna za mna nechta kniha stoji tolko co papierova.
    1. Nemusim ist do obchodu aby som si ju kupil.
    2. Obchodnik lahko urobi reklamu tym, ze mi dovoli stiahnut trebars 3 kapitoly a ked sa mi zapaci jednoducho si ju kupim a docitam.
    3. Tym ze ju nemusi vtlacit, naklady vydavatela pojdu dole a za rovnaku predajnu cenu zarobi viac.
    Tu skor pretrvava domnienka, ze e-knihy nikto necita, opak je vsak pravdou. Chybaju seriozne prieskumy trhu, ci by sa to oplatilo. No ja hovorim ze ano, pretoze popri internetovom obchode knih zaviest model predaja e-knih je uz len hracka. Nehovoriac o tom ze ak si objednam papierovu knihu cez internet, platim postovne , co zase pri e-knihe odpada. V tomto momente by som rad pocul vyadrenie vydavatela, preco sa este nepredavaju u nas e-knihy, kde su pre vydavatela nevyhody.
    Mozno tu je zase strach z nelegalneho kopirovania ako u cd a dvd ale kniha sa da tiez zakryptovat heslom a na mobipocket.com to tak aj funguje, navyse si ju z mojho uctu mozem kedykolvek opat stiahnut ak sa mi nahodou vymaze.
    Neponukat e-knihy lebo sa budu kopirovat je takisto scestne ako nepredavat dvd lebo sa budu kopirovat. Este vidim problem v tom ze je tu maly trh a relativne mala konkurencia, zijuca v starych strukturach, neopustajuca model papierovych knih, max. ich ponuka cez internet.
    Mozne riesenie vidim bombardovat vydavatelstva aby si zacali uvedomovat co vlastne zakaznik chce. Hovori sa : Chytremu napovedz, hlupeho trkni. Tu treba urobit to druhe.

  22. rony píše:

    [21] ano, takto nejako to vidim aj ja. Problem je v tom zaklade: obchodny model. Ja neviem ake su vztahy vydavatel a obchodna siet. Viem si predstavit, ze prve husle tu hra prave obchodna siet. Pokial by nejaky vydavatel „konkuroval“ priamo obchodnikom, tak zrejme sa obchodnici postavia k tomu aj tak, ze mu knihy nezoberu.
    Problem je v tom, ze vacsina knihkupectiev funguje na komisionalnom predaji – zoberu nejake knizky ale za tovar zaplatia az po predani. V tom pripade je riziko straty jedine na vydavatelovi a on nechce riskovat taketo straty.
    Na druhu stranu vydavatelstvo citi zrejme problem v akceptacii takehoto modelu aj autormi.
    S kopirovanim by som sa az tak netrapil. U knih je to doslova legalne, ze si kupis knizku a potom ju poziciavas kamaratom a oni ti na oplatku pozicaju nejaku inu. Isteze v elektronickej forme nekoluje jedina kopia ale kludne moze viacej naraz.
    Tu pomoze vhodny obchodny model, ktorym si klienta k sebe priputas silnejsim putom.
    Ja teraz iba tresnem blbost: napr. dobrou motivaciou su rozne formy odmien – cojaviem ak si stalym zakaznikom (nie narazovym a objemovym) ale naozaj v casovej linii, mozes dostavat odmeny – napr. pozvanka na stretnutie s autorom, kludne aj rozne ceny (PDAcko na citanie), ja by som sa dokonca nebal ani dotovania PDAciek s tym, ze znacnu cast jeho ceny bude tvorit kupon na nakup knih.
    Ja napr. som podobnou formou legalnym pouzivatelom softwaru pre PDA.
    Len to naozaj chce obchodny model, do ktoreho mas odvahu vstupit bez ohrozenia terajsieho postavenia.
    Knihkupectva to nebudu – tie budu silne proti. A to urcuje vztah vydavatelstiev k tomuto.

  23. Mirec píše:

    Ta dotacia PDA-cka ma napadla tiez, presne tymto sposobom. Urcite je u nas dost citatelov knih ktori by sa dali na tuto formu citania. Asi to chce dobre nastavit model cenovo prijatelny a vyhodny pre citatela. Mozno je u nas mensi trh pre slovenske knihy a mam podozrenie ze mame zafixovane ze tak malo ludi cita knihy na PDA, ze by sa to neoplatilo. Ale podla mna to nie je pravda, podla mojich postupnych zisteni. A naviac je tu cesky trh uplne prazdny podobne ako na slovensku.