Halbot versus FWDitOn

FW:, FWD:, Předat dál. To sú predmety správ, ku ktorým si nemusíte ani tipnúť a viete, že obsahujú nejakú sprostosť, ktorú Vám nejaký nešťastník preposiela a zapĺňa vám tak váš čas a vyčerpáva nervy :-)
V momentoch, keď už toho máte dosť sa mu snažíte vysvetliť, že ho máte veľmi radi a ste radi, že na Vás myslí ale tie e-maily že sú otravné. Vždy to končí nepochopením a človiečik Vám urazene prestane mailovať vôbec. Často to nevadí, až na fakt, že vy ste ho nechceli vymazať zo života ale iba ste túžili po tom, aby mail pre Vás využil na osobnú korešpondenciu a osobný kontakt. Zrejme to nejde vysvetliť.
Máte dokonca aj nápady ako by to Forwardovači a forwardičky mali riešiť: uploadujte to na YouTube, na svoj web… a posielajte mi iba odkazy. To je ale príliš „technické“ a omnoho náročnejšie ako klik na Preposlať.


Preto premýšľavé typy napadne, že prijať e-mail, spracovať ho a vytvoriť z neho HTML kód nie je až tak náročné. Koniec koncov v redakcií Spravodaja sme sa týmto zabávali (rozumej seriózne programovali) v rámci pracovných úloh už pred rokmi.
Pre účely preposielania vtipov však rovnako existujú weby, ktoré zbierajú e-maily, ktoré im preposielači posielajú. Postačí totiž zapamätať si adresu takéhoto webu a svoje vtipné maily posielať práve tam.
Svojich známych, ktorí vás otravujú forwardmi požiadate, aby Vám nič neposielali, pretože Vy už všetky ich vtipy čo preposielajú dávno poznáte. Upozorníte ich na takýto preposielačský web a doporučíte im sledovať ho. Je to koniec koncov zábava :-)
Na Slovensku existuje preposielačský web Halbot u Duskyho. Pomerne spoľahlivo mapuje všetky preposielačské vlny v ich počiatkoch a tak v najbližších dňoch tam vždy nájdete všetko, čo „frčí“ po emailových linkách firiem, štátnych úradov a medzi „azeťákmi“ (blew).
Halbot boduje jednoduchosťou rozhrania a tým, že sa obsah mailov zobrazuje okamžite a na „prelúskanie“ najnovších vecí postačí vytrvale klikať na listovacie odkazy. Pre pohodlných je tu dokonca RSS zdroj.
Pre porovnanie si pozrite prepracovanejšiu službu FWDitOn.com a zistíte, že na túto tému sa dá vypracovať sofistikovaný web na štýl Diggu.
FWDitOn sa naozaj podobá na Digg – príspevky sa vkladajú mailom čo je jediný väčší rozdiel. Bohužiaľ je listovanie príspevkami pomerne komplikované ale návštevníci majú možnosť hodnotiť, zaraďovať a hlásiť duplicity.
Má síce zjednodušené zobrazenie najnovších prírastkov, no nie je to až tak triviálne ako v Halbote.

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. Samušo píše:

    Halbot by mohol mať slogan: „Tu nájdeš dnes to, čo ti kolegovia pošlú o dva týždne.“

  2. rony píše:

    [1] presná trefa ;-)

  3. Koudak píše:

    Sekretarky surfuju po strankach ako funny.sk a citaju kvantum mailov, ktore im nieco preposielaju. Stoji ich to kopec casu a maju v mailboxe kopec zbytocnych megabajtov obrazkov a inych hovadin.
    Ja pouzivam halbot. Pozrem si ho, ked mam cas, a nestoji ma ziadne miesto v mailovej schranke. So,ideal ;-)

  4. etichy@azet.sk píše:

    Ako vidíte aj ja patrím do (vysmievanej?) skupiny „azeťákov“. Chcem iba pripomenúť, že medzi veľaskúsenými
    používateľmi internetu sú aj mnohí, ktorí sú radi, že ako-tak s počítačom komunikujú. Sám medzi nich patrím.
    No a myslím, že práve takí (ja určite) ono zaznávané
    preposielanie hojne využívajú, priam sme zaň vďační…
    Majte s nami strpenie, prosím. ŽI A NECHAJ ŽIŤ!!!

  5. rony píše:

    [4] viem, ze sem uz NIKDY neprides, takze len pre ostatnych moja poznamka k tvojmu „iba pripomienka“:
    Ked budes nabuduce nadavat na akekolvek spravanie sa akejkolvek skupiny ludi ci jednotlivcov, nech sa ti bude zdat tvoje rozhorcenie absolutne objektivne, SPOMEN si na tvoje vlastne slova.
    Vtedy pochopis aku dolezitost maju.

  6. varta píše:

    prosim vas, ako sa da na halbot prispiet?