Som desať rokov Globtel a Orange aktívny

Orange (spočiatku Globtel) oslavuje desať rokov na Slovensku. V tom čase bol prvým GSM operátorom a dnes sa mi vracajú spomienky, keď som naň čakal dlho predtým. Okamžite ako bolo možné sa zaSIMkovať som už mal kúpený telefón Philips Fizz (dovezený z vonku). Ten v Globteli stál nejakých 12 tisíc a vonku asi polovicu tejto sumy.

ORANGE

Pamätám si ako mi z predajne, ktorá vybavovala aktiváciu volala nadšená pani s oznamom o tom, že som aktívny :-) a potom to začalo. Viac ako desať korún za minútu hovoru (bez dane). SMSky sme objavovali na stránkach zahraničnej tlače (proste neboli), najnižší paušál za sedem kíl. Dnes by som sa na taký sortiment vykašlal ;-) ale s fakturantkou sa dalo normálne pokecať a veci ako „upomienky na 14,50 nedoplatku“ ešte neexistovali. Mohol som jej zavolať a povedal som jej, že budem platiť raz za dva mesiace a nie každý mesiac a ona si to pamätala ;-)
Pri nejakej príležitosti oslavy mi Globtel poslal hodinky s logom. Bola to celkom výnimočná udalosť. Ani Globtel nie je a ani Orange sa ním nestal – žiadna firma v skutočnosti ničím klientov neobdarúva. Tie hodinky mi došli už o pár týždňov, keď Globtel rebrandoval na Orange. Proste sa vyskladňovali reklamné predmety. Napriek tomu tie hodinky mám kdesi v šuflíku ako pripomienku, že dary Orange majú niekedy aj hodnotu – aj keď reklamné hodinky moc nestoja (toľko zasa z brandže viem).
Je desať rokov, čo som u Orange a jediné čo som zachytil a aj to v TV, že ako „darček“ máme čosi nehmotné a minútové. Čo ani nemôžem zahodiť alebo schovať do šuflíka.
Nemám ani žiadny akciový telefón a ak by som bol „marketingový“ dobrodinec, možno by som ako klient uvítal za tých desať rokov aj viac ako minúty :-)
Možno je problém v tom, že tých, čo s tým istým číslom fungujú a oslavujú desaťročnicu je u Orange málo. Málo na to, aby sme boli relevantnou marketingovou cieľovou skupinou. Len by som chcel mať pocit, že mi niekto dal na vedomie aký je to výkon „vydržať“ tak dlho :-)


Aj som premýšľal, či sa nezachovám ako primitív a nenapíšm mail do Orange. Niečo nie je tak, ako si predstavujem, že by malo byť. Tak som si predstavil ako píšem niekomu úplne neznámemu „Vy trúby…“

Môže sa Vám ešte páčiť...

16 komentárov

  1. dmiba píše:

    Plne suhlasim, patrim do rovnakej skupiny. Ale uz som si na to u tejto spolocnosti zvykol. Poctivo som si kupil svoj prvy telefon za 12.000 bez dph – Deteve ci ako sa to volalo, v podstate taky modry Sagem s vytahovacou antenou, robeny pre deutsche telecom. A hned na vianoce prisla prva dotacia pre novych zakaznikov. „Stari“ nemali sancu. To bol prvy dotyk s realitou mobilneho operatora.
    Potom prisli prve SMS a mesacny poplatok za vyuzivanie tejto „vymozenosti“.
    Potom prislo clip a mesacny poplatok za vyuzivanie tejto dalsej vymozenosti. Clear za jednorazovku.
    Potom prisli aj hodinky, snad jedina vec, co bola hmatatelna. No aj tak som ich nenosil, mal som lepsie.
    S prichodom Orange sa z toho stala este tvrdsia komercia, a stary zakaznik, ten prestal byt menej zaujimavym. Snad, az ked mi koncila viazanost, vtedy mi aj zavolali. Poslal som ich do haja. O dva dni mi prerazili kluce display na mobile, ked sa do mna opreli lietajuce dvere na poste. Tak som musel predlzovat.
    Desat rokov…, to ubehlo a stale mam pocit, ze ma Orange/Globtel berie ako samozrejmost, prekvapim ich?

  2. rony píše:

    [1] no ja som z pohodlnosti stále na tom istom paušáli od počiatkov :-) (teda vždy sa čosi menilo a oni to prispôsobovali) ale teraz dosť vážne uvažujem o menších zmenách v sume akú mesačne platím. Musím si iba nájsť trošku času a vybrať si iný paušál. Ten moj terajší je fakt dobrý iba k tomu, že mám lacnejšie dotovené telefóny, z ktorých som aj tak ani jeden nikdy nepoužíval.

  3. Samušo píše:

    Existuje vôbec na Slovensku firma, ktorá by mala fungujúci program na odmeňovanie dlhodobo verných zákazníkov? Ja som na niečo takéto narazil iba u nás v krčme, keď mi krčmár nalial kofolu zadarmo, lebo ma tam vidí furt.

  4. Pjotr píše:

    Rony, možno zase dostaneš hodinky :-D. Skús zavolať tej pani, či by Ti to nevybavila ;-).

  5. Andy píše:

    mam znameho, ktory je cislo 7 v Euroteli(teraz TMO) a dostava ktorykolvek telefon za 1sk a ma Rychly internet a smsky zadarmo. Nic moc, vzhladom nato, ze najnizsi ucet mal 12 tisic, ale potesi.

  6. Pjotr píše:

    [5] Andy, to mi pripomína tú ruskú tabletku, po ktorej prehltnutí nemusíš dva roky jesť. Problémom je, že váži dve tony :-D.
    Budete náš VIP zákazník, stačí mať účty za 12 tisíc :-D.

  7. cartmanko píše:

    Heh, klasika. Tiez som jeden z najstarsich zakaznikov pomarancu. Hodinky su tiez v sufliku.
    Tiez sa citim ako dkp a tiez som dostal upomienku a pokutu za oneskorenu platbu. Jedine co ma tesi, je ze tlacova sprava o O2 tvrdila nieco o silnej dotacii telefonov a o N80. Nechal by som sa asi prehovorit.

  8. dusoft píše:

    Odkedy posiela darceky ten, kto ma narodeniny – nie je to trosku postavene na hlavu? ;-)

  9. rony píše:

    [8] hehehe, toto ma rozosmialo, máš bod! :-)

  10. Pjotr píše:

    [8], ale na základnej škole, keď mal niekto narodeniny, doniesol vždy aspoň balíček cukríkov :-D.

  11. e-lancer píše:

    No ja fungujem s pausalom zatial iba 10 mesiacov, ale asi ako kazdy student, aj ja som zacinal so super vyhodnou Primou, ktoru mam teraz uz viac ako 7 rokov (neviem presne, ale este tam je starucke G logo na zadnej strane, lebo je to stale jedna ista karta). Vyhodnym Prima volanim som bol donuteny obstarat si druhy telefon (s cielom znizit celkove mesacne naklady). Pritom stale patrim do skupiny cca 4% ludi, ktori nie su viazani (na akciove telefony zo zasady kaslem) a vraj takyto zakaznici su pre Orange najvzacnejsi… No a vytuzene znizenie vydavkov akosi neprislo, suma sa iba rozlozila na pausal + Primu…

  12. Anonym píše:

    [11] to mas fajn, mne sa to prirastkom pausalu zdvonasobilo…
    a logo G som pocas nejakej nudnej hodiny este na strednej zosuchal ;)
    ale s tym odmenovanim vernych zakaznikov suhlasim, bohuzial aj ked uz bude mat na tom nasom malom Slovensku vsetci mobil, tak aj tak sa to nezmeni – zacne vojna o ludi u konkurencneho operatora

  13. cartmanko píše:

    Kedy zacal Orange? Pozel som zmluvu a som orange od 16.5.1997.

  14. rony píše:

    [13] 21. januara to bolo myslim ked zacal predavat. Podla [url=http://sk.wikipedia.org/wiki/Orange_Slovensko]Wikipedie[/url]

  15. cartmanko píše:

    tak ty uz si vyrocie mal a mna este caka…

  16. AdamiX píše:

    Haluz pises presne moje slova.
    Tiez som nejak podobne dopadol, aj tie hodinky mam, bohuzial je v nich vybita bateria a mam ich v supliku v tom ich oranzovom obale :) AJ prvy telefon bol Philips fizz (krasnu antenku ma), do ktoreho sa vkladala cela simkarta (to bola ta vacsia vo velkost napriklad kreditnej karty :) [Neskor to bol Siemens s10…])