Šírenie poplašnej správy o „opačne“ vkladanom PIN je nebezpečné!

Hoaxy (podvodnícke, poplašné správy šírené blbcami preposielaním) sú rôzne. Nevinné, nelogické. A nebezpečné.
Hoax, ktorý radí aby ste pri prepadnutí počas vyberania z bankomatu, aby ste vložili PIN v obrátenom poradí, je nadmieru nebezpečný. Radí totiž na základe neoverených faktov. Radí totiž správať sa neuvážene a život ohrozujúco. Vy, ktorí ste tento e-mail preposlali ďalej, ste prispeli k šíreniu poplašnej správy.
V prípade, že niekto pri skutočnom prepadnutí použije VAŠU RADU a príde o život, ste za to zodpovední. Myslite na to nabudúce, keď vám drbne v hlave a poviete si „čo keby to bola pravda, ja to radšej pošlem“ pri akomkoľvek aj nevinne vyzerajúcom e-maili.
* „slsp.sk varuje pre opačným pinom“:http://www.slsp.sk/index.cfm?module=ActiveWeb&page=WebPage&s=news_05022007_bankomat_hoax
* „ebankovnictvo rovnako o tomto hoaxe“:http://ebankovnictvo.cybeb.net/2007/02/05/hoax-nad-ktorym-rozum-zostava-stat/
Konečne by mal niekto väčšinovému obyvateľstvu bez omáčky a vyvracaní, že nejde o pravdu, napísať holú pravdu: šírite poplašnú správu a v prípade, že dôjde k škodám alebo ohrozeniu života, ste spolupáchatelia.
Nádherný bonmot z ebankovnictvo: Tak uz viem, preco ma stale prenasleduje policia, ked vyberam z bankomatu … Mam PIN 0550, asi si myslia, ze ho pisem odzadu

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. Pjotr píše:

    Si viem predstaviť niekoho, kto v ohrození života vyťukne čo i len správny jazyk v bankomate.
    Pri troche rozumu je to riadna hlúposť.

  2. real name píše:

    co je na tej sprave poplasne? obycajny hoax

  3. rony píše:

    [3] napríklad to, že TA3, SRo, Markíza, JOJ to malo v hlavných správach. Že sa obracali na všetky banky so žiadosťami o vysvetlenie.
    Že už samotné šírenie toho mailu vykazuje znaky poplachu medzi ľuďmi.
    Ak by si totiž každý povedal, že je to hoax, tak sa nič z toho predsa nestane!

  4. wide_receiver píše:

    A ja som sa čudoval prečo pri každej bankomatovej transakcií dorazila polícia. Moj PIN je 1111.

  5. mike píše:

    no nevim co je na tom nerealizovatelne… Na zamyslenie je to minimalne… Preco by to tak nemohlo byt… Bolo by to dobre… No akurat ludia by nemohli mat PIN napriklad 1111.
    Necudujem sa ze tomu vela ludi uverilo, ved v dnesnej dobe to je mozne zrealizovat… alebo si niekto mysli ze nie?

  6. mike píše:

    sorry za dvojite pridanie Ale uz verim tomu ze to s tym PIN povazujete ze nemozne… Ked aha tuto na webe si nevedia zabezpecit ANTI POST DATA ohranu… aby ta ista sprava nemohla byt v priebehu niekolkych sekund vlozena viackrat… ALe radsej ludi upozornuju „Tlačidlo na odoslanie stlačte 1x“ – lamky ste admini tohto webu. Non user friendly.
    Co za web som to navstivil, pane boze Zbohom

  7. rony píše:

    [6] zrealizovat je to mozne, ale je to dost neprijemny sposob, kedy nemas spetnu vazbu – nevies ci si naozaj zavolal policiu. a zamysli sa: naozaj si myslis, ze by to vobec k niecomu bolo? olupia ta za par minut. Dovtedy policia nestihne prist.
    A prepac mi uprimnost: mna vreckar obral o daleko vyssiu sumu ako je bezny limit na vyber z bankomatu. Napriek tomu mi ani policia nepomohla, vsak vieme ako to s vreckarmi je, pokial ho nespacifikoval niekto, kto si to vsimol, tak nemozne.
    Aby si nepicoval, ze vrtam kde mozem, tak ti prezradim, ze som osobne tu v Bratislave zabranil okradnutiu jednej pani, ktorej sa snazila taka skupinka vytiahnut penazenku odzadu z kabelky. Uspesne samozrejme. To len na okraj, aby si sa necitil ako pan boh objavitel, ktory si potreboval zanadavat na nejakeho lamera.
    takze mily moj, je to naozaj sprostost :-)
    [8] Vdaka, ucel komentaroveho systemu sa naplnil a odradil blbeckov od navstevovania tohto webu. Dakujem ti a naozaj pekny zivot ti prajem bez toho, aby ti Spravodaj otravoval tvoj bezcenny zivot.