Slovenská bloggerská elita II.

V prvom dieli som si otvoril dva rebríčky a v podstate som ich opísal. Určite tam veľa blogov chýbalo. Lenže ja viem o mojich ostatných obľúbených, viac-menej všeobecne populárnych ale nemám sa pri meraní o čo oprieť.


* Kozo – osoba, ktorú si mnohí dokážu spojiť so začiatkami internetu na Slovensku,
* Karol Sudor – blogger, ktorý to dotiahol až k známym rozhovorom na SME.sk,
* Ambience – jeden z mála blogov, ktoré tu fungujú ešte spred doby „blog.sme“ a zaoberá sa hlavne písaním o Bratislave,
* Markoff – voľakedy technicky zameraný weblog, dnes hlavne spoločenské témy, známy diskutér slovenského webu momentálne sa rozhodol priblížiť nám číslami cudzie krajiny :-),
* Fczbkk – AcidLog, najznámejší „súkromný“ kooperatívny weblog,
* Pikošky – pomerne nový weblog s raketovým nástupom svojej popularity, skvelý výťažok bulváru a toho pikantnejšieho zo života svetových celebrít úplne nevhodný bežným konzumentom bulváru,
* Hyenoviny – politické a spoločenské komentáre,
* macblog.sk – mladší zástupca technického weblogu o Apple vo vynikajúcom prevedení,
* johno – asi najmenej produktívny blog ale ja ho nemôžem vynechať,
* Handmade weblog – pred časom oveľa živší blog hlavne o webe a designe,
* Izsak’s Weblog – tiež už málo aktívny,
* Jarov profiblog – po prechode na textpattern, redesigne a zostručnení príspevkov ho zaručene budete stíhať čítať,
* Faster – odborne zameraná mladšia generácia,
* Martin Cohen – momentálne sa zaoberá vývojom editora Intype, napriek veku pôsobí odborne veľmi sebaisto,
* eBankovnictvo – úzko odborne zameraný weblog, z ktorého môže niečo byť ak zalobuje a bude informovať ešte viac inside,
* Tonči – zaoberá sa technikou,
* Styll – profesionálny (povedzme komerčný) weblog v štýle gadgets weblogov aké poznáme zo sveta,
* weekendcast – slovenský podcast, ktorý sa oplatí počúvať, príjemná zábava,
* jej bývalý – netechnický weblog, ktorého lingvistické obraty som rád čítal a želám jej bývalému, aby som mu mohol narobiť ešte stovky návštev,
* Samuso – redaktor Živé.sk, ktorý nepokryte čerpá námety aj u mňa a nehanbí sa k tomu priznať,
* Tomáš Bella – človek stojaci za blog.sme, ktorému dodnes neodpustím, že pripustil pokrivenie formálnej terminológie ale aj tak mu želám veľa nových novín na listoch SME,
* Juraj Lukáč – ekolog, razi radikalne iny a dobre zargumentovany pohlad na vec (čitateľský tip),
* Ján Sýkora – spisovatel historiek z vojny — velmi dolezite pre buduce generacie, ktore vojnu (za totaca) nezazili,
* Eduard Chmelár – iny pohlad na vec, vyborny akademik a lavicovy intelektual. dostojne (hoci menej casto) vyvazuje prevazne pravicove zatazenie webu (čitateľský tip),
* Shooty – on to nazyva Dennicek a ma to bez diskusii, ale aj tak je to blog. ma mimoriadne trefne pozorovania.
* Gabo Sipos – SPW je mimoriadne dolezitou aktivitou.
* DOPLNENÉ Šlosar – publicista (recenzistva) zo slovenských počítačových printov.
Je možné, že som niekoho veledôležitého zabudol. Možno je aj tak extrémne populárny, či múdry, že by týchto hore prevalcoval za tri sekundy. No ja som si naň buď nespomenul, zabudol alebo si to vôbec nemyslím.
Dokonca mám pocit, že som vlastne všetko najdôležitejšie už vymenoval a nikto naviac tu už ani moc nie je.
*Dovoľte mi malý subjektívny názor:* ľudia, ktorí blogujú a nahrádzajú si weblogom svoje „spisovateľské“ či „poetické“ ambície. Ľudia, ktorí weblogom propagujú svoje „trošku“ vybočené názory (spoločenské, politické). Ľudia, ktorým grafomanenie ovládlo celé ich písanie. Ľudia, ktorí nevedia vo svojich článkoch linkovať. Ľudia, čo aj svoje články na weblogu nazývajú „blogy“. Ľudia, ktorých texty vyžadujú stopercentné sústredenie. Ľudia, ktorí sa nedokážu vyprofilovať tak, aby si ich články všimli a zalinkovali ostatní.
Tak weblogy týchto ľudí nestíham sledovať a možno si myslíte, koľko dobra, logiky, zábavy či múdrosti mi uniká. Bohužiaľ naozaj si nemôžem sadnúť k jednému článku, pol hodiny ho lúskať, ostatné aktivity nemôžem utlmiť počas toho na nulu (ja totiž okrem prehliadača vidím na ICQ, čítačku, TV, pripravujem jedlo, upratujem…).
Všetko to ale musíte chápať. Neverím totiž, že všetci súhlasíte s mnou prezentovanou elitou. Ani s tým, že preferujem stručné, technicky ladené weblogy. Že ma zaujíma aj prevedenie weblogu (webdesign). Že oceňujem linky. Že mi vadí zhovadenie textu (píšte bez odstavcov a zaručujem, že vás nebudem čítať), zhovadenie podstaty webu (ignorovanie hyperlinkov alebo ich „skrývanie“ nepodčiarkovaním). Takisto mi vadia stovky príspevkov v diskusiách pod článkami a pokiaľ toto považujete za meradlo úspechu, tak vedzte, že na „elitu“ to nestačí.
Nebojte sa, viem, že je tu aj kopec ľudí, ktorí weblog proste nemajú.
K predošlému dielu: zobral som si dva rebríčky, ktoré mali kategóriu Weblogy a to tak, že slovenské. Preto niektorí, ktorí sú napr. v Toplist.cz sa v článku nenašli aj keď majú slušnú návštevnosť.
Z diskusie vyplynulo aj toto: podľa mňa je zásadne dôležitejšie, aby weblog (a stránka všeobecne) mala vyrovnanú návštevnosť. Preto z princípu akým som robil výber som nemal šancu vysledovať návštevnosť weblogov v dlhšom období. Rovnako musím pripomenúť, že návštevnosť (reálnu od reálnych ľudí) veľmi skresľujú aktívne diskusie pod článkami – ak sa opakovane diskutéri vracajú aby prispeli k stovkám diskusných príspevkov, tak „pretočia“ omnoho viac počítadlá.
Návštevnosť sama o sebe nie je jedinou podmienkou „elitnosti“ pretože sa skladá aj z náhodných návštevníkov (pozrite si Google Analytics) a tí vracajúci sa môžu byť k nim v rôznom pomere.
Koniec koncov a na koniec konečne si každý môže vybrať, či si vybuduje svoje miesto na webe alebo sa zaradí medzi bloggerov nejakého kooperatívneho weblogu (u nás blog.sme). V každom prípade na blog.sme je to s návštevnosťou hodne iné ako keby ste sa pozreli na návštevnosť človiečika, ktorý si kúpil hosting, nakopol WordPress a začal blogovať.
Pre príklad nám postačí takýto paradox: blog.sme má viac ako 600 aktívnych bloggerov (účtov je tam pár tisíc) a títo všetci urobia denne viac ako 30 tisíc návštev. To je na jedného 50 návštev denne. Čiže v priemere ani jeden sme.blogger nemá nijako oslňujúcu návštevnosť. A aj tak, stačí vojsť na titulku blog.sme a zaručujem, že u čerstvých príspevkov bude niekoľko desiatok diskusných príspevkov.
Prečo? Ono je na tom založená podstata kooperácie. Bloggeri v skupine si môžu robiť väčšie prestávky a zároveň potom nárazovo publikujú rozsiahlejšie texty. Naproti tomu samostatný blogger sa potýka s nutnosťou písať veľmi pravidelne a radšej stručnejšie. Musí byť prepojený na web (linkovať) aby ho ostatní linkovali. To kooperatívny blogger robiť nemusí – a ani to moc nerobia – aj keď viditeľne reagujú na iné články inde, tak ich nelinkujú, iba mlčky predpokladajú, že čitateľ to, na čo reaguje aj tak čítal (takzvaní kombajnisti, ktorí skenujú článok za článkom z titulky).
Toľko som potreboval aj na vysvetlenie, prečo sa v tej mojej elite nachádza tak málo blogov zo SME. Určite sa mi tam nejaké jednotlivé články páčia, no nikdy som nenašiel link na zaujímavých ľudí aj inde aby to do mňa prirodzeným spôsobom búchalo „veď si ho už daj do čítačky“.
Uff. Teraz ma ohlodajte.
PS: jo, a ešte jeden.

Môže sa Vám ešte páčiť...

30 komentárov

  1. Pjotr píše:

    Zabudol si na Sieťovku (http://sietovka.sk/) Jara Filipa ;-D.

  2. rony píše:

    [1] nechcem byt morbidny, ale mohol by byt aspon trosku zivy. a za druhe: moja vyzva zaznela pod prvym dielom. Cakal som dodnes takze sietovka.sk ma v tom problem, ze som nezabudol ale nikto sa neozval.

  3. Pjotr píše:

    Aha, to asi preto, že som nečítal diskusiu :-D.

  4. faster píše:

    Diky za link a najma za toto cestne miesto ;-)

  5. sveťa píše:

    ebankovnictvo ďakuje :)

  6. Robert Dyda píše:

    Ja viem, ze by som mal Sietovku ozivit a mozno to aj urobim. Najprv sa mi do toho nechcelo s piety, potom z lenivosti, ale vlastne som si v tomto okamihu uvedomil, ze tam by som si mohol ventilovat svoje „mindraky“. kazdopadne vdaka, ze si ju este niekto pamatate :-)

  7. Robert Dyda píše:

    Ja viem, ze by som mal Sietovku ozivit a mozno to aj urobim. Najprv sa mi do toho nechcelo s piety, potom z lenivosti, ale vlastne som si v tomto okamihu uvedomil, ze tam by som si mohol ventilovat svoje „mindraky“. kazdopadne vdaka, ze si ju este niekto pamatate :-)

  8. Robert Dyda píše:

    Ja viem, ze by som mal Sietovku ozivit a mozno to aj urobim. Najprv sa mi do toho nechcelo s piety, potom z lenivosti, ale vlastne som si v tomto okamihu uvedomil, ze tam by som si mohol ventilovat svoje „mindraky“. kazdopadne vdaka, ze si ju este niekto pamatate :-)

  9. rony píše:

    [6] nemohol by to anektovat SME.sk tym stylom, ze tam prevezme technicky zameranych bloggerov z blog.sme nech sa tam realizuju?
    mozete mi za napad poslat nejaku pozornost :-) (tekute vylievam, nepijem) ;-)

  10. Samušo píše:

    Ďakujem, tento veľký deň budem zapíjať celý nadchádzajúci mesiac. :-)

  11. dusoft píše:

    pekny zoznam. v podstate by som ho nazval klasickym, kedze predstavuje blogy, ktore (okrem par) su tu uz dlhsie. odoberam tak tretinu, zvysok sem tam citam. ten dochodca a jeho prihody zo zssr su dobre ;-)

  12. rony píše:

    [10] už minule si sa pýtal kde je moja výzva, mohol si mi to poslať, mojita čítam sporadicky, viem o ňom a spomínam si na pár zaujímavých veci.
    mimochodom ten „dochodca“ bol na vojne v 80tych rokoch, tipujem, že dôchodcom nie je. na fotke je podľa mňa maskovaný.

  13. johno píše:

    A môžem sa opýtať aj prečo ma nemôžeš vynechať?

  14. rony píše:

    [12] po precitani tych par prispevkov proste nemozem :-)

  15. Hyena píše:

    Yay, dakujem za zaradenie do elity.

  16. Nick píše:

    Ebenci a kde je F4! :D

  17. rony píše:

    [15] medzi F3 a F5

  18. hello píše:

    caute, mam nejake zaujimave informacie

  19. Kozo píše:

    Na prvom mieste? Myslim, ze to som si nezasluzil (bez falosnej skromnosti). F4 tam chybalo aj mne. Moja citacka zda sa, ze ma blizsie k Dusoftovmu vyberu. Viac pocitove. Kazdopadne dakujem.

  20. Robert Dyda píše:

    Ja neviem, Sietovka nebola nikdy platformou o softoch. Mala byt priestorom, kde bolo ludom fajn a mohli napisat veci pekne a veci, ktore ich vytacali.
    Ale ked to ozivim a som tomu momentalne dost nachylny, tak nevylucujem aj pozvanie pre ludi softwarovo zameranych

  21. rony píše:

    [18] Celkom urcite ano :-)
    [19] kludne to mozes urobit na zaklade blog.sme s tym, ze to bude vyber dobrovolnikov, ktori prejdu redakcnym sitom, ze su naozaj dobri a nielen, ze oni sami sa chcu „propagovat“. cize skor redigovane vydanie. Taka dobrovolna redakcia, uz nie weblog ale sami bloggeri :-) Hlavne INY design ako blog.sme a mozno aj iny pristup (ziadne copy paste zblebtov z Wordu bez korektur ako je to na blog.sme)

  22. rony píše:

    [17] a čo na to ošetrujúci lekár?

  23. geburka píše:

    … :-) paci sa mi, myslim, ze je to vyrovnanejsi clanok, ako prvy, len pripomienka:
    … Tvojimi zaujmami vyhraneny postoj by som upresnila Slovenska blogerska elita II – muzi. Ved aj diskutujuci, ak som si dobre vsimla, su len muzi a to aj diskutujuci (nie nahodou som si dala alternick stallinantitalentus technicus… :-) ) a vsimla som si, ze tento fenomen dost ovplyvnuje aj vyber clankov na vybrali.sme.sk :-)
    … alebo to mam vnimat tak, ze blogovanie je len o muzoch? (siroky usmev, nie smiech a pokus o vtip)
    … skus pls napisat aj Slovenska blogerska elita II – zeny.
    …prajem pekny den!!!

  24. Robert Dyda píše:

    Urcite, ze by bol iny design (hral som sa pred casom s WordPressom), urcite by tam bol len pozvany stuff. Urcite by sa to podobalo viac novinam ako blogu a urcite by bolo redigovanie textov a urcite by to bolo strasne nekorektne a neobjektivne.

  25. rony píše:

    [22] ak sa obmedzim na tie, ktore sa nesnazia pisat basnicky, nepise kvanta textu zmatenych uvah, tak ten zoznam bude mat 1 polozku. Ta ale neposobi na SME :)

  26. Kozo píše:

    [24] malanola ? :-{)))))

  27. rony píše:

    [25] http://malanola.blogspot.com/ ? nie, prvykrat som si to zobrazil :-)

  28. Peter Lehotský píše:

    ad Sietovka.sk: Bobo, nemáš už aj tak veľa roboty? :-D Nemám už aj tak ja veľa roboty? :-D

  29. Robert Dyda píše:

    Nerozumiem tvojej poznamke Peter :-) Navyse nikde som nepovedal, koho by som do toho zapriahol :-)