Ako sa vyvarujem označeniu môjho mailu ako SPAM?

Každý rozumný poštový systém má viac alebo menej účinný spamový filter. Proste to bez neho nejde. Ide ale o púhy software, ktorý podľa nie príliš exaktných pravidiel doslova tipuje (ako v športke), čo sa ako spam javí a čo nie. Keby existovali exaktné pravidlá (neomylné), tak by spam zanikol (pretože by si taký program každý rád nainštaloval).


Prečo sa vám niekedy (alebo často) zdá, že vám od niekoho niektoré maily prídu po niekoľkých hodinách? Alebo prečo neprídu vôbec? O tých, čo neprídu sa to ani nikdy nedozviete a preto ani nemusíte mať pocit, že sa niečo niekde stráca.
Spamové filtre na serveroch pracujú tak, že veľa pokusov o doručenie spamu rovno odmietnu prijímať. Ak niečo pustia dnu, tak na tom skúmajú rôzne typické znaky spamu a tu začína to pravé tipovanie. O čom je software servera presvedčený, že ide o spam, to vloží do zvláštnej zložky s pomenovaním (napríklad) „SPAM“. No a do tejto zložky (inak ju voláme aj karanténa) môže nahliadať obsluha poštového servera a doslova ručne dotrieďovať. Skutočné spamy zmaže a skutočné maily „uvoľní“ ich adresátovi.
Preto niektoré maily nedôjdu adresátovi alebo sa značne oneskoria. V karanténe sa objavuje jeden skutočný mail v pomere k tisíckam spamov. Triedi sa teda naozaj ťažko a je nutné mať „dobré oko“.
Ako sa vyhnete tomu, aby váš mail bol chybne označený softwarom ako SPAM a aby bol aspoň rýchlo od spamu odlíšený?
* vyplňujte Predmet (Subject) správy. Toto je naozaj nesmierne nutné. Buďte nápaditejší a voľte také slovné spojenia a výrazy, ktoré sú neopakovateľné. Určite nepoužívajte rádobyúčinné „Pozor! Dôležité!“, to nemá cenu, pretože práve takéto slová obsahuje každý spam. Proste ak si s niekym píšete o svojej ceste na Domašu, tak ako predmet dajte „Moje zážitky z leta 2007 na Domaši“,
* nepíšte príliš krátke e-maily, práve stručnosť mailu naznačuje, že ide o spam,
* nepoužívajte mailové systémy, ktoré vám do tela mailu vkladajú textovú reklamu (bežne to robia slovenské freemaily a otravujú tým nijako nezainteresovaných príjemcov miesto toho aby reklamou ostreľovali svojich používateľov),
* dôležitejšie správy si nechajte príjemcom potvrdiť („Príjem tohto mailu mi potvrďte odpoveďou“),
* otestujte si radšej viac freemailových systémov, niektoré „lokálne“ systémy sú až príliš často zaraďované medzi „spamové“,
* jednoriadkové „konverzácie“ mailom ako náhradu „chatu“ zmeňte na obsiahlejšie kvótované odpovede v jedinom maili (miesto desiatok v rade za sebou).
Nesúvisí to s nesprávnym označovaním mailov za spam: Zamyslite sa nad tým, či používanie „azet.sk“, „centrum.sk“ a podobných e-mailových freehostingov pôsobí dobre pri oficiálnej komunikácii aj napriek tomu, že vystupujete ako súkromná osoba, najmä ak máte „pred zavináčom“ detinské prezývky. Takmer každý poskytovateľ pripojenia k internetu umožňuje k nemu aktiváciu vlastnej e-mailovej adresy. Ponechajte si ten „azet“ na komunikáciu medzi „rovnako poznačenými“ (platí pre prípady, keď si s priateľmi píšete prostredníctvom ich firemných adries). Viem, je to ťažké.
Minimálne prvým bodom by som chcel naznačiť, že maily bez vyplneného Predmetu sú často zadržiavané. A vy potom to oneskorovanie považujete úplne zbytočne za „cenzúru“ a „to sú pomery tam u vás“.
Pritom ide z veľkej väčšiny, bohužiaľ, skôr o technický problém spojený s niečim úplne iným ako vašou paranojou z cenzúry komunikácie. A to nehovorím o tom, že o cenzúru ani nejde.
Posledná rada:
* zbytočnú (rozumej aj nefiremnú) „konverzáciu“ riešte prostredníctvom svojej vlastnej súkromnej poštovej schránky.

Môže sa Vám ešte páčiť...

17 komentárov

  1. emmacore píše:

    Pekny clanocek. Neda mi nedoplnit: Nepouzivajte sluzby T-zones. Je to sice platena sluzba, ale funguje velmi zle. Jednak maju filtre nastavene velmi podivne – obcas mail prejde, obcas sa vrati. Ale okrem filtra na serveri maju (asi) dalsi filter, ktory hadze maily do spamoveho foldra na webmaili. Tento folder treba rucne vymazavat cez web-rozhranie (mozno to ide aj cez IMAP, neviem), inak moze zaplnit mailbox, ktory potom prestane prijimat novu postu. Web-rozhranie pritom neumoznuje zobrazenie vela mailov naraz, ani kompletne vyprazdnenie foldra. Funguje to tak, ze naraz ide zmazat cca. 15 mailov, ktore sa zo spamu presunu do foldra zmazanej posty, kde to treba zopakovat. Ako pre idiotov.

  2. rony píše:

    [1] to iste je vo webmaili Orange. proforma aplikacie pre debilov. Viem, ze som sa natrapil s mazanim tisicok mailov az som to proste vzdal.

  3. Vilém Málek píše:

    Greylisting. Šetří mi stovky i tisíce spamů denně. Ve zbylých desítkách lze e-mail omylem označený za spam dohledat vcelku pohodvě ;–)

  4. rony píše:

    [3] jo interval.cz, uz si spominam :-)

  5. sendvo píše:

    GMail –

  6. rony píše:

    [5] to je nazor, omyl, nedopisana myslienka, alebo co to je vlastne? chcel by som upozornit na podmienky pre komentare. Prosim, skus nieco, co ma hlavu a patu, pomoze to mne, tebe aj ostatnym.

  7. esbe píše:

    [6] Tiez neviem, co tym dotycny myslel, ale moja skusenost s gmailom je asi taka, ze „Sorry, your host was found in the DNS Blacklist at ‚spam.dnsbl.sorbs.net'“ Stava sa mi to sice iba v pripade, ze je adresatom jedna specificka firma, ale dost to nastve hlavne v pripade, ked mi ten vrativsi sa mail hodi gmail rovno do SPAMu a tam ho objavim az po par dnoch.
    Inak neviem, co sa deje, ale poslednu dobu mi chodi na gmail dost malo spamov – teraz ich mam 26 odchytenych a par neodchytenych, ale pamatam si, ze niekedy ku koncu roka ich boli stovky.

  8. rony píše:

    [7] ano aj mne velmi ubudli, podla vsetkeho gmail ak uzivatelia vo vacsom oznacia nejaky mail ako spam, tak gmail ho uz ani nezobrazi v spam zlozke.

  9. dusoft píše:

    uz vidim gmail bombing – koordinovany utok uzivatelov gmailu voci legitimnemu emailu nejakej spolocnosti (oznacovanim ako spam).

  10. rony píše:

    [9] hej, uz o tom pisal Tomas Bella :-)
    Dosah je ale podmieneny dopadom. Ak gmail.com nie je hegemonickou sluzbou, tak to nikoho nebude zaujimat a tym padom to ani nebude atraktivne.
    V konecnom dosledku google bomby zaujali len v niekolko malo pripadoch.

  11. Vilém Málek píše:

    [8] To ale dělá většina mailserverů/mailhostingových služeb. Spolehlivě pozitivně identifikované spamy a virospamy se rovnou odstraňují, takže to, co dostaneš do schránky, je třeba až jedna tisícina toho, co server přijme…

  12. rony píše:

    [11] ano, sedim za takym serverom :-)

  13. danny píše:

    O tom, ze obsluha emailoveho servera kontroluje SPAM a rucne ho dotrieduje velmi pochybujem a tvrdim, ze to je konina^n.
    Mam na starosti jeden maly email server organizacie. Vcera (sobota) mi prislo cca 1200emailov, z toho nonspamovych bolo 50. Ukazte mi prstom na osobu, ktora mi zvysnych 1150 emailov rucne skontrolovala ze su to skutocne spamy. Ukazte mi taku opicu co to robi na velkych emailovych serveroch, ktore maju denne cez milion emailov.

  14. danny píše:

    Ad: T-zones
    existuju dva zakladne pristupy na riesenie spamov
    a.) mazem vsetko co je oznacene za spam, problem nastane ked je legitimny email (pravdepodobnost cca 2%) oznaceny ako spam. Pokial ho pouzivatel necaka, tak ziaden problem bo sa o nom ani nedozvie. Problem ked vie ze mal prist a ze bol zmazany – hromy blesky na admina :P
    b.) oznacujem spam, ale nemazem ho a finalne mazanie nechavam na pouzivatela. Ked pouzivatelovi nieco nepride, v prvomrade sa moze pozriet do spamu ci tam nie je dotycny email.Tento system ma T-zones a ja ho tiez preferujem. Nevyhody: cez POP3 spam folder nevymazes ani nestiahnes. Cez IMAP ano (btw: webmail sa pripaja na email cez IMAP takze je tam vidno ten spam folder)
    Ze nevie webmail klient vymazat naraz cely folder -> toto problem aplikacie – protokol IMAP s tym nema problem pomocou jedneho-dvoch prikazov.
    Takze ked sa vam nepacia sluzby t-zones bezte inde a proste si nechajte na to inde konto preposielat emaily alebo ich rovno do toho konta stahujte (gmail to zvlada)
    RTFM :)

  15. kangus píše:

    S tym Gmailom je to tak, ze ked pouzijete ma posielanie mailov nejakeho klienta napr The Bat atd,(to jest posielanie cez imap, co ako sa to vola) tak sa dany mail z Gmailu neoznaci ako spam.
    Vysvetlenie: ako spam sa oznaci sprava posielana cez webove rozhranie gmailu – vtedy gmail ako adresu (ip) odosielatela doplni adresu nejakeho zo svojích serverov, ktore su potom mylne vyhodnotene ako posielatelia spamu. Ak posielate postu cez imap, tak sa vam spravne vyplni adresa odosielatela a tym padom vas blacklist nezrusi.
    Inac je to dost ubohe, pretoze samotne databazy ako sorbs a dalsie neodporucaju pouzivat ich blacklisty na automaticke vyradovanie postu (typu ani to uzivatelovi nedojde) ale odporucaju na to este pouzit nejake rozoznavanie…To jen nasi ubohy freemailovy poskytovatelia (napr. pobox.sk) a samozrejme male firmy sa na to spoliehaju ako na nieco dane…

  16. 2ge píše:

    hm, meno by si to mohlo pamatat, ked uz som ho raz (nie raz) vypisoval, uloz to do cookie :) ok, teraz k veci. Prijal by som system, ktory by mi povedal, ci moj mail je spam, alebo nie je. Predstavujem si to takto:
    1. poslem moj mail na urcitu adresu
    2. system mi odpovie, na kolko percent je moj mail spam alebo nie (podla roznych kriterii, antispam rieseni je vela)
    samozrejme si uvedomujem, ze kazde antispam riesenie je customizovane, cize by to nebolo exaktne, avsak na spravenie si obrazu by to nebolo zle.
    Bola by to fajn utilita, pokym by ju nezacali vyuzivat samotni spameri:)

  17. pa3k píše:

    výborný antispam sytém má hosting kde mám doménu. menovať nebudem, ale nedávno im nejaký všiváci zhabali servery ;) Mail je bodovaný viacerými antispam systémami, pričom z jednotlivých systémov je počítané celkové SPAMSCORE. Cez webadmina si nastavím akciu ktorú server vykoná pri kontrole spamu. Váhy hodnotenia jednotlivých systémov (vplyv na celkové SPAMSCORE) je možné meniť. Akcie sa dajú reťaziť, teda automaticky mažem maily ktoré majú SPAMSCORE > X a maily so SPAMSCORE > Y len označím, prípadne nechám vykonať inú akciu podľa potreby.