Ako som robil pomocníka deveťáka

Malý prápor vyžadoval aj od špagátov plnenie právomocí, ktoré boli inde nemysliteľné. Takže som nastupoval do služieb obvykle len pre gumy, viedol som celú rotu bez akejkoľvek gumy na zamestnanie mimo kasárne a iné zodpovedné úlohy.


Pomocníka deveťáka som robil niekoľkokrát. Väčšinou s hodnostne rovnocennou gumou. Raz to však vyšlo, že ja ako podporučík som robil pomocníka tuším nejakému nadrotmajstrovi z autoparku.
Po obede bol nástup do služby a už predtým sme plní poradovej kultúry špekulovali kto komu prvý zasalutuje. Ja som si to nenechal ujsť a pri vystúpení k budúcemu deveťákovi som po vykročení počkal na to, či zdvihne prvý ruku k pozdravu.
Stalo sa.
Pozoruhodnejšia bola služba pomocníka jednému z našich gumáckych veliteľov čiat. Služba prebiehala tradične. Po nastúpení sme povolali pár bigošov s rozkazom ísť nakúpiť tekutiny. Minerálky v takých zelených sklených flašiach.
Pred polnocou si išiel podľa zvyku deveťák hodiť šlofíka keď som sa vrátil z roty (z môjho predpísaného oddychu). Sadol som si, vytiahol som tetris a skladal kocky.
Ani som nezaregistroval a za mnou sa otvorili dvere a vošlo čosi podsaditejšie s veľa žltými hviezdičkami a záhradkou. Tak som vstal a kým som si uvedomil, tak som salutoval bez 85kovej baretky.
To na chvíľu megagumu zaujalo ale hneď prešiel na tému, ktorá ho zmenila na vrtuľník ešte predtým.
Kde je deveták. No, reku, má odpočinok. Tak vbehol ku stolu k rozpisu časového plánu a hľadal tam „oddych deveťáka“. Veru, žiadny tam nebol!
Chudáka kolegu spucoval akože spí, keď to nemá v časovom pláne? No ale veď tam žiadny nie je! To jsou paradoxy. Odpočívať musí ale zároveň nesmie. No ale to ešte nebolo všetko, ja som samozrejme zasalutoval ľavou, vysvetľovať mu, že mám v pravej tetris a som ešte k tomu ľavák, no kto by to stíhal. Po tých dvoch pekáčoch plných jedla z kuchyne.
Vrtuľu mu nakopol jeden z našich bigošov na bráne. Záhradkár dobehol autom k bráne, bigoši naskočili a malý záklaďák nabehol k okienku auta. Zbadal záhradky, pretočili sa mu panenky, pretože šaržu nepoznal ani náhodou, zavelil si čelom vzad a zdúchol preč.
Takže celá tá veľká záhradka sa vybral dosekať vrtuľami deveťáka za totálnu absenciu poradovej prípravy. Škoda, že nie za chýbajúcu abstinenciu útvaru.
Ako búrka prišla, tak aj odišla. Deveťák sa medzitým zakasal a povodil ten vrtuľník po kasíne, čo už bolo všetko mimo mňa.
O našom malom bigošovi sme si ešte dlho rozprávali. Veď nám z brány pripravili ešte všelijaké prekvapenia.
Použitá terminológia: vysvetlivky

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. chess píše:

    :-D
    Good Old Times.
    Ja som pravidelne robil pomocnika na posadke
    v Jihlave. Strasna prdel bola zbierat v piatok
    tu kopu ozratych rotakov, podla hlaseni lietacky,
    po celej posadke. Nesmrtelne za zitky. Raz o tom napisem knihu. Cierni Baroni budu suvix. ;-)
    Vyborne som sa pobavil. Dakujem