Pyramídová reklama na auto

Sú isté zákutia podnikania, ktoré zjavne svojou podstatou rozdelia ľudí. Prví v ňom jasne vidia „pyramídu“ a druhí v zmesi chamtivosti, vypočítavosti, hlúposti a blbosti sa dokola pripájajú. Tí druhí sú zaujímavým predmetom skúmania, no nemyslím si, že vždy ide o hlupákov. Istú rolu hrá v účasti v pyramídach práve spomínaná vypočítavosť. Pravidlá pyramíd sú proste dané omnoho jednoduchšie a použiteľnejšie. V drvivej väčšine prípadov sú „propagačné“ namotávky vypracúvané pre účastníkov vopred ako v prípade *AGLOCO* systému. Preto sú mimoriadne vhodné pre všetkých, ktorí ovládli hlavne copy&paste.


AutoV prvej skupine ľudí, sú tí vidia v pyramíde možné problémy a preto sa jej nezúčastnia, či ľudia odsudzujúci takéto systémy. Vo väčšine sú to teda osoby vidiace „o krok ďalej“.
Veľakrát sa pozastavujeme, prečo sa vždy toľko ľudí namotá na novovymyslenú pyramídu? No, to neviem ale možno je to práve preto. Ono to ako vždy na začiatku funguje a ľudia sa pridávajú práve preto, že sa im zdá risk „ešte to funguje“ prijateľný. Jasne, že hranicu, kedy to padne si každý odhaduje sám. Isté je iba to, že systém pyramídy vždy padne. A to buď zásahom zvonka či zvnútra alebo príde k prirodzenému krachu.
Reklamy na autách sú podobne ako AGLOCO opäť tie isté systémy avšak každý je problematický iným spôsobom. Kým u AGLOCO ide v prvom rade o afilačnú kampaň a z princípu sa jej zúčastňujú ľudia, ktorí nevidia problém v „otravovaní“ okolia svojimi prekopírovanými nezmyslami (nezmyslom je všetko, čo ma nezaujíma) a „kampane“ obvykle vedú ľudia bez stálej práce (študenti) ale videl som už prípad, kedy sa na AGLOCO namotala celá firmička. Dosť o otravných AGLOCO ľuďoch, ktorí aj tak vedia, že otravovanie je základ problémov ich afilačnými snahami (keby neotravovali, tak *ALGOCO* samotné nikomu nevadí).
V prípade AUTO-REKLAMA sa otrepaná schéma prekryla podobne ako u kalifronských dážďoviek zdanlivo fungujúcou obdobou bežnej formy podnikania. Autá sa naoko stali reklamným priestorom ale základom rozbehnutia pyramídy sú práve príspevky a mesačné vyplácanie „za reklamu“. Šikovnejší človek sa môže rozhodnúť: áno, toto bude pár mesiacov fungovať a aj keď do toho dám nejaké peniaze, mám šancu, že z toho výjdem so ziskom.
Alebo ten istý šikovný človek vidí akciu ako priehľadnú pyramídu a bude ju ignorovať.
Vždy keď sa pyramída „zlomí“, tak sa nájdu ľudia, ktorí budú okolie obviňovať z vlastných strát či poriadať hony na majiteľov pyramídy. Aj v tomto je jasná ľudská prirodzenosť, no vo všetkých prípadoch tu ide o ľudí, ktorí sú nespokojní hlavne so zlomením pyramídy. Keby totiž fungovala, sú vlastne spokojní a mali by čas z pyramídy „vystúpiť“. Preto sú agresívni. Nie kvôli rozhorčeniu nad podvodom ako takým ale tým, že zjavný podvod sa „vyvŕšil“ už aj na nich.
Často sa pýtate prečo nezasahuje polícia alebo štát. No ja si myslím, že to by bolo skôr na škodu veci. Polícia môže konať na základe podnetov a priznajte si, že ak ste v pyramíde, tak určite si nepodkopete konár pod sebou. A prečo by podnety podávali ľudia mimo pyramídu? Takže nie je toho, kto by dával podnet. Nechcite, aby polícia konala sama v týchto prípadoch. Ono je naozaj dosť ťažké zakazovať firmám a podnikaniu zisk. A v konečnom dôsledku aj AUTO-REKLAMA je na tom postavená.
Problém totiž vzniká až v momente, keď pyramída padá. Majitelia sú odrazu nedostupní, účty prázdne a účastníci nedostávajú peniaze a buď sú v mínuse alebo kľudne aj v pluse.
Preto si myslím, že v prípade AUTO-REKLAMA konečne veľmi razantne nastúpili práve médiá a oni spôsobili narušenie behu pyramídy. Hospodárske noviny spustili nebývalú ofenzívu voči pyramídovému podnikaniu a ako vidíme, nedeje sa nič neobvyklé. Majiteľ pyramídy je „preč“, nebráni svoju firmu. Vie, že pyramídy potrebujú hlavne kľud a zlomia sa v momente bombastického odhalenia podstaty, keď potenciálni „faraóni“ začnú špekulovať nad tým, či ich životnosť v pyramíde nebude stačiť na návratnosť investície.
*Hospodárske noviny* urobili presne to, čo by sa v prípade každej budúcej pyramídy malo diať. Spustili naozaj silnú kampaň, ktorou odplašili klientov a tým priamo spôsobili jej problémy.
V prípade bežných firiem by som si vždy nechával nejakú skulinku pre obranu „chudery“ firmy voči mediálnym atakom. Vidím však v tom od začiatku „kulehy“ a preto je len dobre, že sa zastavil ďalší „podnikateľ“ snažiaci sa preraziť založením pyramídy.
Médiá sú najúčinnejším prostriedkom zastavenia pyramíd. Aby to nemali ďalší pyramídoví stavebníci až také jednoduché.

Môže sa Vám ešte páčiť...

32 komentárov

  1. Brandys píše:

    Rony, cital som tvoj komentar k clanku v HN. ja neprajem tym ludom nic zle. nie vsetci istli do toho z chamtivosti. su aj taki, ktori si jednoducho nemozu dovolit nove auto, ani na leasing a nemaju taky prehlad o tychto spolocnostiach ako my – prip. to zo zmluvy nevedeli vycitat.
    BTW: ja si skor kladiem otazku, kde je Sme, Pravda … nechcu brat HN agendu? ale ved tym pomozu ludom…

  2. Markoff píše:

    kazdy kto ide do pyramidy je chamtivy – pretoze uz aj priemernej opici aspon so ZS musi byt jasne ze firma ktora ma ma platit to asi musi robit z nejakeho zisku a preto ked vidis ze na vsetkych nalepkach je akurat Autoreklama, tak ti musi byt jasne ze sama seba asi vela zisku nevyprodukuje, cakal som ze na tych nalepkach sa objavi reklama enjakej spolocnosti a vtedy by som bol ochotny verit, ze sa jedna o seriozny podnik, ale oni sa neunuvali ani spravit nejaku kryciu firmu ktorej by robili reklamu
    uplne to iste BMG Invest – prijmy od zakaznikov a nulove prijmy z podnikatelskej cinnosti
    ak je nieco prilis dobre aby to bola pravda, tak je to podvod, preto ak mi niekto bude nukat zisk viac ako 10% za rok ci 7000 mesacne za to ze si nalepim na auto nalepku musi mi byt jasne ze ide o podvod
    ak uz nie su opice schopne analyzovat situaciu tak, aby sa zamysleli nad tym z coho ma firma do ktorej chcu vrazit svoje penaize zisk, tak pomoze jednoduche zamyslenie – fungovalo by to ak by tam dali peniaze vsetci resp. preco tam nedavaju peniaze vsetci ked je to take skvele? potom ti musi docvaknut, ze to asi take skvele nebude ked sa tam nehrnu vsetci dat penaize aby mali zisk 30% za rok ci 7000 mesacne

  3. Brandys píše:

    … ja cez nich auto nemam, ani nikto z mojich znamych + rodina. ide o to, nerobit zo vsetkych tych ludi teraz debilov, lebo mnohi z nich to videli ako svoju jedinu prilezitost na kupu auta. Vies Markoff, teraz sa takych komentarov ako ty vyskytne milion. Daj mi link na jeden tvoj komentar, alebo clanok, kde si toto hovoril este pred krachom BMG, alebo pred zverejnenim v HN (prip. na zozname). Prapac, ale podla mna je tu v tychto pripadoch nas stat na to, aby ochranil aj tie „priemerne opice“, ktore do toho isli. Nie vsetci ludia na SVK maju IQ cez 70. Mozno by si pochopil, keby si mal dieta, alebo niekoho v rodine (prip. senilni ludia), ktori by bol trocha „iny“ a vedel by si, ze za kazdym rohom v republike ho moze takto niekto osrat. O tom bol moj komentar.

  4. rony píše:

    [1] ked ide o to, ci niekto nema na auto, tak na to ti poviem asi tolkoto:
    1. ak kupujes auto, tak musis mat nan dalsiu ciastku penazi vo vyske jeho nakupnej ceny. s tym nepohnes a kto premyslal tak, ze zoberiem auto s reklamou, tak nepremyslal ani trochu. ved ta firma fungovala kolko? tri mesiace? ale splatkovanie leasingu ti predsa zostane, toho sa nezbavis, potom urobis co? auto zrusis?
    2. cize oni nemaju peniaze a su schopni ich este vrazit do podniku, ktoreho koniec krici na sto honov? este k tomu nove auto?
    3. ak nemam peniaze, tak si nekupujem nove auto ale ojazdene a primerane mojmu prijmu. a na take sa aj tak nevztahuje tato pyramida.
    Naozaj tento moment „niekto nema na auto, tak ide do pyramidy“ mi pripomina uz iba casy Clarionu ci ako sa to vola. Dlhe roky vrazas do pyramidy peniaze a potom ked si z toho na nervy tak kupis to auto ci ho potrebujes alebo nie a reves od toho, kolko ti to auto generuje vydavkov este okrem toho.
    Takze suma somarom: ak nemam prijmy na nove auto aj bez barliciek pyramid, tak ho proste nekupujem!
    Kto do toho siel z tychto dovodov, je nielen chamtivy ale hlavne naivny a este blbsi ako sme si mysleli.
    Prepac, nic nechcem tym nikoho z nich urazat, no namotat sa na pyramidu je urcity prejav naivity, chamtivosti, kalkulu s velkym rizikom.
    [3] jedina prilezitost? Preboha ziveho, ved ojazdene auto kupis niekedy za zlomok ceny noveho! Naviac si nan mozes zobrat slusny spotrebny uver!
    Nie, tento argument „nemam na auto, tak idem do pyramidy“ je naozaj ta najhorsia moznost.
    Chapem, ze si niekto dal nalepit autoreklamu s tym, ze vedel, ze o par mesiacov to konci ale dajme tomu natesnotku mu to vratilo prispevok. Ale priznajme si, kolko je dnes takych?
    A teraz placu nad tym, ze im meskaju s platbou? Odkial si myslia, ze na nu maju vobec narok? Firma vyhlasi koniec a o nejake platby sa nikto zaujimat nebude!
    Cize rozumne povedane: ak mam male prijmy, tak si ich vazim natolko, ze nejdem do pyramid!

  5. Yanui píše:

    Osobne si myslim, ze privela ludi je jednoducho hlupych. Ja to inak nazvat ani neviem. V normalnom zivote su v pohode, maju aj vysoke skoly a pod., ale v takychto situaciach jednoducho zlyhavaju.
    Ale urcite si nezelam, aby stat drzal ochrannu ruku nad moznym dosledkom vlastnej hluposti. Lebo tak nejako sa zacina kazda diktatura. Dakujem, neprosim.

  6. Brandys píše:

    Rony, odkial mas vetu „niekto nema na auto, tak ide do pyramidy“? odkial si to vycital z mojich komentov? napisal som: su aj taki, ktori si jednoducho nemozu dovolit nove auto, ani na leasing a NEMAJU TAKY PREHLAD O TYCHTO SPOLOCNOSTIACH AKO MY – PRIP. TO ZO ZMLUVY NEVEDELI VYCITAT. Nechapete, ze ja hovorim o inom (tyka sa aj Markoff). Ti, ktori boli chamtivi a toto vsetko si mohli domysliet, tych mi luto nieje. Je to ich ekonomicky risk a chyba. Kupoval si niekedy ojazdene auto a hlavne za zlomok ceny? Uz iba ta veta, ZA ZLOMOK CENY je horsia ako pyramida. Take auto by som teda nechcel. Urcite by „chudobneho“ potesilo investovat vsetky nasetrene prachy do buraneho crepu a potom iba vrazat a vrazat a nie a nie predat. Dakujem. To iste plati pre bazary. Proste nikdy nevies co kupis. Ak to nieje od dobreho znameho, alebo od cloveka z rodiny, ktoremu mozes verit – stare auto ma viac nevyhod ako vyhod. Moj nazor. Ved predsa nehovorime o bavorakoch. Tie nove auta boli same sunky.

  7. Anonym píše:

    [6] „su aj taki, ktori si jednoducho nemozu dovolit nove auto, ani na leasing“
    ak nan nemam, tak nejdem do pyramidy. to nie je vychodisko z financnej nudze.
    Prepac, nemam velke predsudky k ojazdenym autam ale znovu opakujem:
    1. kupa noveho auta znamena, ze ta suma, ktora je v cenniku KRAT DVA znamena, kolko skutocne musim mat
    a to je este „povinnost“ dat to na havarijnu poistku
    2. kupa ojazdeneho auta, ma mozno usetri toho cenoveho rozdielu voci novemu. prepac, vidim ceny ojazdenych aut a uz rok vyroby 2005 je relativne slusny
    ale hlavne, mozem sa rozhodnut pri vstupnych nakladoch auta, ze ozeliem havarijnu. Ak si zoberies auto za 120 tisic, tak havarijka pre teba moze byt mozno aj zbytocna (ale to nie je objektivny pohlad).
    Takze znovu opakujem, ak ma byt argumentom, ze pyramida je jedina moznost k novemu autu, tak to je najsprostejsie rozhodnutie ake by kto mohol urobit.
    Zopakujem: najsprostejsie.
    Prepac mi, ale poznam aj pripady ludi, ktori naozaj nepremyslaju viac ako 1 krok.
    Tito ludia maju napr. spred 2 rokov tie uzasne nizke uroky hypotek. fixovane na rok. Az potom zistili, co je za svinstvo fixacia urokov. Nasadili si splatky „natesno“ a potom im odrazu splatka isla nahor o 7 tisic ci viac. Tragedia.
    A toto je to iste. Zoberu na lizing nove auto, nemaju nan a tak ho chcu financovat z pyramidy? No potespanboh! Ta pyramida mala mat akoze zivotnost par rokov? Ved vydrzala par mesiacov. Co budu teraz robit? Teraz MAJU na to auto, ked im AR padla?
    Kto je tu potom naozaj ten sprosty?
    Ja? Co ich povazujem za blbcov? Alebo oni, co si chceli splnit sen o novom aute, na ktore nemaju?
    Nie je to rovnako sproste ako brat si uver na to, aby som si zaplatil dovolenku?

  8. rony píše:

    predosly komentar, som bol ja.
    Este maly vypocet:
    vstupny poplatok 25000
    neberme do uvahy mozne naklady.
    ale: mesacny prispevok co AR plati klientovi je 7 tisic.
    Nemyslim, ze vsetci dostali 3 splatky ale zoberme, ze 3.
    Zostalo 4000 korun, kolko bolo klientov? 1000? Dobre dajme tomu.
    To su 4 miliony.
    Uz viete, kde je vas sen o novom aute?

  9. sveťa m. píše:

    mne sa páči: potenciálni „faraóni“ :))

  10. Tibor píše:

    Možno trocha off topic. Zaujímam sa o finančné investovanie a už dlhšiu dobu si všímam, ako banky (nielen slovenské) uvádzajú investičné produkty. Vo veľkej väčšine prípadov je to pri vrchole výkonnosti daného aktíva. Napríklad 2-3 roky letia hore ceny nehnuteľností, banky začnú s realitnými fondami. Podobne ruské, čínske či podobné akciové fondy. Už nejeden známy mi povedal: pozri ako to letí hore! (graf výkonnosti finančného inštrumentu). Ešte chvíľu počkám a potom investujem. Darmo každému hovorím, že ak cena nejakého investičného aktíva prudko stúpa povedzme tie 2-3 roky, tak je to práve najlepšia doba sa toho aktíva zbaviť (ak ho mám) a najhoršia doba na nákup.

  11. Markoff píše:

    [4] prirovnanie ku Carion som nepochopil, kedze Carion nebolo/nie je nic ine nez ina LEGALNA forma leasingu na dlhsie obdobie nez bezne byval leasing (a na sposob druzstva ci tak nejak), nehovoriac o tom, ze tato firma dodnes funguje, staci si dat vyhladat info o nich na SK webe, akurat na porada sa ktosi pytal ako to riesit v uctovnictve a pod. takze si nemyslim ze je vhodne ich tu ociernovat,
    skor by som sa zaoberal legalnym Quatro Leasing kedy by som povedal ze min. 2/3 ludi co cez nich maju auto netusia ze ho maju podpoistene (moja skusenost s ich klientmi) a co to znamena, co im bohuzial docvakne az ked je neskoro (pri nehode)
    markoff.biz/pivot/entry.php?id=852

  12. rony píše:

    [11] neporovnavam s Carionom, to si iba zle pochopil. porovnavam ludi, ktori sa chytaju na Carion, na Auto-reklamu, na BMG a ine veci, ktore pocitaju so „vzajomnostou“. A hlavne davam priklad myslenia typu „nemam na to“, tak „tymto“ na to mat budem.
    Moj priklad s Carionom je iba v tom, ze clovek sa na to da, niekolko dlhych rokov (kludne aj tak to funguje) sleduje rebricky a tesi sa na cas ked bude mat auto. Potom po rokoch uz ked je nervozny, tak sa nastve a to auto zoberie a az potom zisti, ze aha, ved on ho vlastne ani neuzivi. To je hodne podobne myslenie tomu, kto si myslel, ze s Auto-reklama si konecne bude moct dovolit nove auto. Az na to, ze splatky na to auto ma na niekolko rokov a Auto-reklama vydrzala par mesiacov. Cize vseho vsudy bude vysledkom kopec novych aut v bazaroch, kde sa budu ponukat ako „odstupne leasingu“ a samozrejme s brutalnym spadom ceny.
    Ale od teba asi tazko zapocujem vetu: aha, uz chapem ako si to myslel :-)

  13. Markoff píše:

    opakujem, spajat legalnu medzinarodnu leasingovu firmu Carion fungujucu na Slovensku viac ako 10-12 rokov s nelegalnymi pyramidami BMG ci Autoreklama mi nepride vhodne, za vsetko hovori ze cez nich nakupuje/poziciava si aj statna sprava (len narychlo cez google som nasiel mesta Hnusta, Revuca…), to si uz vazne myslis ze statna sprava sa spolieha na pyramidy? je to proste mierne odlisny system nakupu (nemaju zdroje z drahych bank ale priamo od klientov), ktory vsak realne funguje dlhe roky a ludom zjavne vyhovuje a nevadi im chvilu cakat
    najdi si o nich nieco na webe a ako to funguje a ako dlho trva cakanie na auto, lebo vyzera ze na zaklade mylnych informacii tu spinis legalnu leasingovu firmu nejakym plnenim bazarov a x-rocnym cakanim na auto co je samozrejme nezmysel (tolko by necakali ani ludia co na tom chcu usetrit nejake peniaze oproti beznemu leasingu) vychadzajuci z tvojej neznalosti, ale od teba asi tazko zapocujem vetu: aha, mylil som sa :-)

  14. rony píše:

    [13] opakujem, nespajam Carion s pyramidami. Znovu opakujem: nespajam Carion s pyramidami. Ops. To som uz hovoril v komentari 11.
    Opatovne hovorim, neporovnavam Carion s pyramidami. Znovu opakujem, neporovnavam firmy ako Carion s firmami, ktore sa zaoberaju pyramidami. Bolo pocut?

  15. Jerry píše:

    vazne si myslite, ze vacsina ludi tam isla z chamtivosti? podla mna tam isla vacsina ludi, ktori si proste neuvedomia ze to je pyramida, na zaciatku ani nebolo jasne, ze ta firma nema ziadneho zadavatela reklamy
    vacsina ludi je proste neuvedomelych

  16. rony píše:

    [15] nechcem nikoho z nich urazat ale potom su este hlupejsi :-) na rovinu: hlupost je trvalejsi stav ako chamtivost :-)

  17. pete píše:

    [12] k tej vzájomnosti, aký máte názor na pankontraktor.sk ?

  18. rony píše:

    [17] netreba na taketo veci povolenie narodnej banky? nie som si tym isty ale ak sa niekto zaobera financnymi sluzbami, tak by nieco take mal mat. ale nie som si tym isty, musel by som si nastudovat legislativu.
    vymyslene je to ale na prvy pohlad dobre, tj. samotna firma nenaraba zrejme s financiami ludi. tak ja fakt neviem.
    a osobne? nie, nesiel by som do toho, je to pre mna velmi riskantne.

  19. pete píše:

    Dosť to rozoberali v poradni na eTrend.sk, boli tam aj vyjadrenia majiteľov ohľadne nepotrebnosti bankovej licencie. Môj názor – síce nerobia priamo bankové služby, ale (ak nejakých klientov získajú), budú narábať so značnými klientskými sumami – bez kontroly (dohľadu) NBS, v zásade na dobré slovo (mandátnu zmluvu). Teoreticky by to mohlo fungovať, toky financií a spôsob zarábania sú zmysluplné (nie pyramída), ale tiež by som do toho nešiel.

  20. Andy píše:

    ludska hlupost je nekonecna, a tu sa zase ukazala. slovakovi viac ani netreba, debilita tohoto naroda sa ukazuje kazdy den(nasa vlada, bordel v state, „celebrity“, skolstvo, zdravotnictvo…)

  21. rony píše:

    Mimochodom, Markoff uz je ticho, to znamena, ze pochopil :-) Ak mlci, znamena to to iste ako „ahaaaaaaaaaa“. :-)

  22. Brandys píše:

    Mimochodom, pri machinaciach v ekonomickom segmente pozadujete kontrolu NBS atd. Nevadi, ze je tu jasna pyramida, kde sa stat iba prizera. Zaujimave zistenie. Potom treba ludi namacat aki su blbi, vsak predsa ich v tomto nemoze ochranit stat, nechceme predsa socializmus.

  23. rony píše:

    [22] vobec ti nerozumiem. Ak mas podozrenie, ze nejaka firma je pyramida, tak preboha podaj podnet na policiu. Co ine na to povedat?
    Kontrolu NBS si predstavujes asi divne :-) Bohuzial ak ako klient uzatvaras obchodny vztah „nos reklamu na cele, ja ti dam za to peniaze“, tak toto tiez chces, aby niekto „preskumaval“? Naozaj to nejako neviem posudit clovece, co ta vlastne vytaca.
    To, ze financne sluzby su riadene zakonmi? Alebo to, ze po niekom sa ide a po niekom nie?
    Ved ide sa po oboch rovnako. Len si uvedom, ze podnikanie firiem nemozno „schvalovat“. A ak dobre pocuvas, tak u pyramid je podnetom k presetrovaniu cinnosti firmy prave to „vyplacanie klientov je riesene pociatocnymi vkladmi ostatnych klientov“. A to je dostatocny dovod na to, aby policia konala.
    Tak ti naozaj nerozumiem o co ti ide :)

  24. Brandys píše:

    jo, ked sa vratis k mojmu prvemu komentaru, lepsie pochopis :)
    ad1)pytam sa, kde boli vsetci, ked autoreklama robila masivnu kampan?
    ad2)som rad, ze to vsetci teraz vidia tak „jasne“. ono to vlastne bolo „jasne“ kazdemu hned, ze je to pyramida. ti ludia co do toho isli to vedeli a teraz su radi, ze prisli o prebytocne prachy :D.
    ad3) prave naopak. myslim, ze podnikanie firiem treba „schvalovat“. pyramida je trestny cin, mylim sa? fungovala niekolko tyzdnov, mylim sa? ked zoberies extrem: zalozim si firmu na obchod s bielnym masom, bude sa to volat „Dovolenka pre pekne dievcata“ a stat ma necha, lebo je tu sloboda podnikania? po mesiaci ma zacnu nahanat, ked sa baby nebudu vracat domov a ludia budu pisat ake boli tie baby sproste, ze sa nechali nachytat. ale vlasne je vsetko ok, lebo stat nemusel zasahovat a kazdy predsa vedel, o aky biznis ide. mylim sa?
    ad 4)som v pohode :D) nevytaca ma nic. len sa snazim povedat iny nazor, ako maju teraz vsetci ti, ktori to „uz davno vedeli“ …
    ad5) kasli na odpoved. mas svoj pohlad, ja svoj. evidentne mame na vec opacny nazor. je to ok. citam ta rad, tak pis – ale skus aj nieco, s cim sa mozem stotoznit :o)))

  25. rony píše:

    [24] ti co v tom videli pyramidu sa nedali nachytat. to je problem, keby kazdy, kto uvidi v niecom pyramidu, aj konal, tak asi by bolo pat milionov trestnych oznameni :-)
    ja som to videl jasne od zaciatku: je to blbost, nezaujima ma to. do momentu, ak niekto nezacne kricat, ze chce odskodnenie.
    pozri: je to firma, je to podnikanie, ak odhliadnem od toho, ze ide o pyramidu, kazdy klient vstupuje podla obchodneho zakonnika do vzajomneho vztahu s firmou. svoje straty z tohto vztahu riesi obchodnym zakonnikom a jedine s touto firmou. pripadne policiou.
    pretoze nebolo zalobcu, nebolo ani obvineneho.
    ano, ten tvoj extrem bude fungovat dovtedy, kym niekto nepoda trestne oznamenie alebo minimalne podnet pre policiu.
    to je uplne normalne a takto to ma fungovat.
    preco ti, co videli pyramidu na zaciatku nepodali podnet? pretoze oni neutrpeli ziadnu skodu.
    podnet ma podat hlavne poskodeny. boli taki? nie, ved pyramida na zaciatku funguje a preco by si ti blbci pilili konar? (to som uz spominal).
    ja viem, ze mas svoj nazor, nevyvraciam ti ho, pretoze ho mame zhodny a detaily ti uz nejako vytlcieme z hlavy :)
    myslim najma v tom, ze podnikanie by sa malo schvalovat. ono uz je zakonmi obmedzovane dost. problem je iba v tom, co som pred chvilou napisal: nikto sa predsa na tu firmu nestazoval! ti, co s nou nemali ziadny vztah, ti mali chranit blbcov co sa stali klientami, a aktivne konat, tj. znicit pyramidu?
    vies si predstavit, co by sa stalo? proste tie hovada v pyramide by ho zlyncovali :) to si kazdy z nas uvedomuje.
    preto ma ten, co sa konanim firmy citi poskodeny, moze podat trestne oznamenie.
    fakt, ze niekto v tom videl pyramidu, bol medializovany. dostatocne skoro. a ja si myslim, ze to celkom staci ak je to medializovane. plati totiz aj ista prezumcia viny, a podobne blbiny, ktorymi musi prejst vysetrovanie, proste to je asi na dlhsie vysvetlovanie…
    no kludne sa mozes stotoznit s mojim nazorom, to preferujem :)

  26. Brandys píše:

    Ale kua vsak hovorime o tom istom. Len moj pohlad je, ze nie ti vsetci co tam boli za to „objektivne“ mozu. Ja by som si tiez cez nich auto nebral, ale nepacia sa mi niektore vyjadrenia na webe, ze su to idioti, chamtivci atd. Lebo nie vsetci. Proste mi je trochu tych ludi luto (niektorych aj poznam), lebo ak sa takto na nich ludia budu divat – este to aj maju nalepene po autach :(( Tomu sa hovori osudovy udel. Inak, co sa tyka toho fungovania vzorca „zakon a poriadok“, sam uznas, ze je to cele o nicom. Nechcem, aby sa nebodaj stat do niecoho staral, ale tu su v systeme diery, ktore by mohol nejako zaplatat. Alebo sa aspon o to pokusit…

  27. rony píše:

    [26] ano, ti boli iba dost hlupi na to, aby do toho sli. ja mam takuto zasadu aj u hoaxov, nech je to akokolvek srdcervuce, vzdy si spomeniem na fotku toho polskeho dievcatka a ako je asi jeho rodicom, ak vedia, ze si z ich dcery urobili internetovi „sucitiaci“ idioti kancelarsku „zabavku“ a hlavne parodiu na „pomoc“.
    rovnako je to u takychto „firiem“, ktore ti nieco „vyhodne“ ponukaju a hlavne VZDY ked ide o vstupny poplatok, v ten moment ruky prec. Ak sa to tito chudaci nenaucia tak budu dokola prichadzat o peniaze.
    Ja si myslim, ze v systeme diery nie su. Len chyba obozretnost ludi, prirodzena obozretnost, ktoru kdesi v sebe maju – ved nikto neskace na povel do studni ;) a zaroven si myslim, ze system je na to pripraveny, len prave u tych pyramid, nikto zo zainteresovanych nepojde proti sebe a nepoda trestne oznamenie akonahle zisti, ze ide o pyramidu. A to som ti uz hovoril, to je psychologicky prirodzeny jav. Ti, ktori v pyramide nie su, nemaju dovod konat a ti, ktori su, tiez :-)
    A poziadavka „schvalovat“ podnikatelske plany a obchodny model firiem, je este horsie ako zle. V tom sa urcite nezhodneme. Skor by som apeloval na to, ze ak nejaka autorita o niecom povie „toto je riskantne“, tak ti hlupaci prehltnu svoje ego kazuce im konat podla vlastnej uvahy a prihliadnu na mozne rizika.
    Casto mam totiz pocit, ze ak niekto pred niecim varuje, tak ti hlupaci si myslia, ze „ten hajzel iba zavidi, ze my budeme mat prijmy“. A to je problem vsetkych ucastnikov pyramid, afilacnych kampani a inych debilkov. Myslia si, ze ti ostatni nekritizuju ale zavidia.

  28. bibi píše:

    …“Casto mam totiz pocit, ze ak niekto pred niecim varuje, tak ti hlupaci si myslia, ze „ten hajzel iba zavidi, ze my budeme mat prijmy“. A to je problem vsetkych ucastnikov pyramid, afilacnych kampani a inych debilkov. Myslia si, ze ti ostatni nekritizuju ale zavidia.“…..
    PRESNE TAK!!! Skutočne, ak chce človek v dobrom varovať niekoho, kto sa vrútil do pyramídy, ten pako v 99,99% prípadov ho ešte obviní, že mu chce zle a že závidí. a nevravte tu to, že ľudia nemajú, sú nútení, nemajú inú šancu, nemohli si pomôcť… MOHLI SI POMôCŤ, MALI INÚ ŠANCU, MOHLI SI KÚPIŤ AUTO INÁČ… ALE BOLICHAMTIVÝ. TAKÁ JE PRAVDA.

  29. vla píše:

    Nuz, ked sa niekdo cuduje, ze sa stale najdu ludia ochotni investovat do pochybnych investicii tak:
    1. Tu sa kradne kde sa da a preto je tu taka atmosfera, ze ked vsetci kradnu, preco by som si tiez ja nemohol prijst na nejaky ten peniaz,
    2. Aj v piramidovej hre sa da slusne zarobit, totiz ide o to, kde sa v tej hre nachadzate, ak ste na zaciatku, tak este mate sancu, az po urcitej dobe, ked je vyplata vyssia, nez prilev novych zaujemcov, tak to pada a v tedy zvycajne firma bali a berie miliony, hoci oficialne sa tvari, ze nic, aby len ziskala cas. Takze ako vediet, ci hra je este len na zaciatku alebo nie, a tak to bud mnohi risknu a mozno aj maju info, ze hra este len sa rozbieha. A tito samozrejme maju zaujem o dalsich zaujemcov a oni sami ich lakaju cistymi faktami, ved sa pozri ja som uz vyrobil tolko a tolko a tomu sa tazko odolava, takze sa necudujte

  30. Laca píše:

    nebola v tom len chamtivost ale aj dobre premysleny plan – zacal v podstate malymi sumami – 25 tis ako vklad a 7 tis. ako mesacny vynos. asi to navadzalo na to, aby do toho ludia isli. v podstate 7 tis. mesacne je dobre prilepsenie k vyplate, nie je to vela, aby ludia zacali cudovat a rozmyslat, odkial je to, ved reklama je dobry biznis, tak preco by s nej neukrojili. na druhej strane to podnikanie s pozickami na urok 200 – 300 % je na slovensku legalne, tak si neviem predstavit, preco si obycajni ludia, co nakupuju na splatky uz aj kuchynsky riad a preplacaju 100 – 200 % ceny (ved chcu mat najnizsiu splatku), mali vynuchat hned piramidu
    PS: ja by som do toho nesiel najmenej z dovodu, ze sa mi ta nalepka nepaci. druha vec je, ze by som nerobil reklamu spolocnosti, s ktorou nemam dobre skusenosti… taketo moralne zabrany vsak nema vacsina :)

  31. rony píše:

    [29] a [30] a ved to je dovod, pre ktory striktne odmietam akukolvek „pomoc“ pre postihnutych a to ci kricia, ze ich treba odskodnit alebo ci kricia, ze preco ich nikto neupozornuje. Toto su dva dovody pre ktore nemozno mat s nimi ziadny sucit okrem takeho polutovania.

  32. ikko píše:

    Markoff si nikdy neuzna chybu, jeho zalubou je zasiahnut do kazdej internetovej diskusie nejakym nezmyselnym komentarom, vsetko hovori jeho web, ktory vypoveda o jeho inteligencii.
    Alebo aspon som sa zasmial, ked som cital tie jeho nezmysly. Zrejme je sprostredkovatelom Carionu, a niekto sa dotkol jeho citlivej temy. Pravda je, ze ak Carion padne, vkladatelia nedostanu ani peniaze, ani auta, ale to je riziko pri kazdej firme, ktorej zverite peniaze na dlhsie obdobie. A ak ta firma nema dobre osetrene vymahanie pohladavok, tak skor ci neskor padne urcite. Cely system a kalkulacie su totiz postavene prave na matematickom vzorci, ktory neberie do uvahy ze by ludia prestali platit. Pad by nastal aj v pripade, ze by ludia prestali verit systemu, a rusili zmluvy – tato firma by dopadlo rovnako, ako Autoreklama.