Ospravedlňujem sa za bloggerské reťazovky

Spravodaj ako prvý priniesol na Slovensko prapôvodcu všetkých tých zbastardených bloggerských reťazoviek. Volalo sa to Four things – štyri veci. Pre mňa to bola jednorázovka a počas nej som pomerne podrobne skúmal ako sa lavína rozšíri a kedy (a či vôbec) sa ako pôvodca dostanem opätovne do kola. Považoval som to za pomerne originálnu vec, ktorá by nemala byť tupo kopírovaná ďalšími reťazovkami.
Bohužiaľ sa tak už onedlho stalo a s podivom je, že invencia skončila v ponechaní celej kostry pôvodnej reťazovky, čím sa okopíroval aspoň jej „vtip“ a zámene za „nejakú inú náplň“.
Časom (a od 4things uplynulo už naozaj hodne času) pominulo aj čaro samotného základu tejto reťazovky a dnes zostávajú iba tie najnepríjemnejšie sprievodné znaky takýchto reťazoviek – parazitovanie na známejších weboch.
Týmto sa ospravedlňujem aj za to, že som neodhadol „schopnosti“ mojich kolegov, ktorí dokážu s nesmiernym nedostatkom sebakontroly obťažovať reťazovkami ľudí, ktorí ich vnímať nechcú.
Vtipom 4things bolo totiž aj to, že publikovaný článok sa nijako výrazne nemusel propagovať a jadrom myšlienky bolo, či sa odkázaní ľudia dokázali dostať k nemu a pokračovať ďalej.
Dnes sú všetci čitatelia populárnejších webov ako vybrali.sme obťažovaní tínežermi, ktorí do neho pchajú už dvestotridsiatu navlas rovnakú reťazovku.
Sú to vlastne tí istí tínežeri a egom naplnení čerství vysokoškoláci, ktorí podliehajú afilačným mániam typu AGLOCO či iné „zarob si“ nezmysly. Keby len to, oni cítia nutkanie otráviť tým čo najviac ľudí.
Chcem sa Vám ako inšpirátor tejto nepríjemnosti ospravedlniť.

Môže sa Vám ešte páčiť...

22 komentárov

  1. OttY píše:

    Tvoje ospravedlnenie prijímam. Ja som sa do žiadnej následnej reťazovky nezapojil a dokonca som bol dostatočne otrlý aj voči tej pôvodnej viď.
    http://blog.ziak.sk/2006/01/30/styri-veci-nebudu/

  2. Branislav Rác píše:

    Nuž prečo mi článok pripomína články ala hulán. alw tento komentár aj tak zmažeš.

  3. rony píše:

    [2] Branovi komentar nezmazem, vdaka za kompliment ;-)

  4. AIF píše:

    mne sa paci s akou skromnostou si k tomu pristupil :-)

  5. rony píše:

    [4] ja ze ma niekto oznaci za teatralneho pablba :-)

  6. spyros píše:

    ale ved ty si tu myslienku tiez len okopcil…

  7. rony píše:

    [6] to nie je presne. ja som reagoval na vyzvu ceskeho kolegu, ktoreho blog sledujem a samozrejme som sa tam nasiel. Bol som iba prvy na Slovensku, ktory sem dovliekol 4things. Chapalo? :)

  8. yderf píše:

    [2] Pretoze si ho neprecital poriadne – ak niekto pouzije v texte slovo tinedzeri a ton „zhora“ ma este od Hulana daleko.
    Ano, nemam nic proti retazovkam, ak by ma niekto vyzval sa do nejakej zapojit, tak by som sa pravdepodobne aj zo slusnosti k pozyvajucemu zapojil, avsak skutocne nevidim dovod, aby sa kazda jedna davala na vybrali.sme.sk.

  9. Ruziklan píše:

    Finta je v tom, ze niektori blogeri davaju na vybrali.sme.sk kazdu blbost, ktoru zverejnia. Moze to byt totalne kravina, drbnu to tam, lebo vsak kazdy navstevnik dobry. Takze ked sa zapoja do retazovky, tak tam drbnu aj tu.
    Inac podla mna su retazovky v pohode, v zasade ani nemusi ist o parazitovanie. Chcelo by to vsak zase nejaky vtipny napad, nejaku slusnu inovaciu… a nie stale to iste…
    Ozaj – a nebol ten vtip o blondinkach retazovkou ineho principu este pre 4 vecami?

  10. rony píše:

    blond joke ever ma neuveritelne rozosmial :-)
    presne ako elektronicky tenis:
    P…………………………P
    O…………………………O
    Z…………………………Z
    R…………………………R
    I…………………………I
    D…………………………D
    O…………………………O
    P…………………………L
    R…………………………A
    A…………………………V
    V…………………………A
    A…………………………

  11. dusoft píše:

    ano, koniec retazovkam na vybrali.sme.sk! pripajam sa.

  12. alian píše:

    retazofka je zvlastny fenomen, a ja ti zan dakujem. ale myslim si ze hulakat „ano, koniec retazovkam na vybrali.sme.sk! pripajam sa“ je blbe. nemusis ich sledovat ani citat, ale zakazovat ich hlupost.
    priklad: lezu mi na nervy vsetky tie clanky o trapkovy Ficovi, aj ked su negativne ladene jeho popularita sa drzi – ak by vybrali.sme.sk bolo zrkadlom tak narod by ho davno vyhnal do bieloruska. lenze ked mi to vadi nenadavam na prveho cloveka kto ho verejne zacal zosmiesnovat, ani na tych dalsich co sa zapojili. mozno blby priklad ale ukazka toho ze mne zase toto lezie na nervy
    tak nam neber tu neskryvanu detsku radost v podobe retazoviek :P

  13. alian píše:

    a naviac – ide len o linkovanie, nic viac nic menej

  14. rony píše:

    jo alian len je tu jeden problem, to, ze na teba niekto odkazal, to sa nemas dozvediet z novin ci vybrali.sme ale priamo tym, ze si citatel toho, kto na teba odkazal.
    ale mozete sa priet, ze nie :)
    v kazdom pripade tych linkov kvoli jednej retazovke sa na vybrali.sme objavi vzdy viac – keby to bol jeden jediny…

  15. Ruziklan píše:

    Zda sa, ze daktorym to stale nedochadza… podla mojho nazoru je vybrali.sme.sk stranka primarne urcena na to, aby tam uzivatelia pridali clanky, ktore si niekde inde (NIE NA SVOJOM WEBE) precitali a pacili sa im a myslia si, ze by sa to mohlo pacit aj inym.
    Bohuzial, ako to prakticky vzdy byva (Arthur Dent o tom urcite pisal a mnohi dalsi – nejaky link by mohol niekto pohladat), mnohi uzivatelia tuto sluzbu pouzivaju aj inac (alebo len inac). Drbnu tam kazdy svoj clanok, aj ked je to uplna kravina. Keby to urobili povedzme raz za mesiac, ked napisu aj podla seba fakt vydareny clanok, o ktorom su presvedceni, ze sa davu moze pacit… tak fajn. Ale ked tam trieskaju kazdu sprostost.
    Chcelo by to nejaky skriptik, ktory by urobil statistiku vztahu Uzivatel – Weby pridavane uzivatelom – Cas – Hlasy… a videlo by sa. Podaktori by sa cervenali, podaktori nie, lebo vsak su aj ludia, co nepoznaju slovo hanba.

  16. dusoft píše:

    no mozem ten svoj statisticky skript niekedy upravit aj na take daco.

  17. alian píše:

    [15] v tomto s tebov uplne suhlasim. seba linkujem minimalne,to neznsmena ze ak ma niekto zalinkuje ze si nedam hlas to robi kazdy.ale to je problem sme.inak xcelo by to uziwatelow z vyssou prawomocou lebo jeden clowek to neustrazi alebo ako bolo spomenute nejaky skript…

  18. alian píše:

    [15] v tomto s tebov uplne suhlasim. seba linkujem minimalne,to neznsmena ze ak ma niekto zalinkuje ze si nedam hlas to robi kazdy.ale to je problem sme.inak xcelo by to uziwatelow z vyssou prawomocou lebo jeden clowek to neustrazi alebo ako bolo spomenute nejaky skript…

  19. w1k píše:

    toto svedci o tuposti blogerov.. dnes ma totiz blog kazdy blbucky 13 rocny..

  20. rony píše:

    [19] 13rocni zvacsa maju problem poskladat vety dokopy, takze ti mi nevadia, ich stranku rozpoznas okamzite.
    cize zaciatok „toto svedci o tuposti blogerov“ by som poprel. tym oznacujes za tupeho pausalne kazdeho.
    to je omyl :-)

  21. w1k píše:

    sa pozri na tie tuctove blogy ludi, ktori pisu o vsetkom, co sa na slovensku mihne.. sport, politika, skola, hocico.. pamatam na rok 2002, ked som v cz a na sk cital asi len styri VELMIDOBRE denniky.. dnes ma kazdy na webe google ads (pretoze to ma aj ten druhy) a podobne somariny, reklamu, zbytocnosti.

  22. rony píše:

    [21] ale ten vyvoj uz v 2002 sem smeroval.
    je to u kazdej technologie, ci je to email, icq, cokolvek.