Testovanie Panasonic Lumix DMC-FX33 začína

Panasonic Lumix DMC-FX33Kým si budete môcť kúpiť jesenný model kompaktu Lumix DMC-FX33, tak už sa k Vám zrejme dostanú moje dojmy z tohto fotoaparátu. V utorok bol oficiálne predstavený a dnes na obed som už držal v ruke krabicu. Pretože nie je možné po pár hodinách napísať všetko podstatné, tak si dojmy zbieram. Neočakávajte však obsiahle hodnotenie profesionálnych parametrov. Ide o kompakt, ktorý si kúpi technický antitalent alebo profík len ako doplnok inej svojej výbavy. Zároveň vychádzam z pocitov majiteľa niekoľko rokov starého modelu Nikon Coolpix 885 a možno pomôžem v rozhodovaní práve majiteľom generačne starších prístrojov.

Rozbaľovací rituál

Obsah krabicePredpredajný kus bol kompletne zabalený ako z obchodu takže som mohol prejsť touto dôležitou fázou. Vymenujem: samotný fotoaparát, batéria, nabíjačka, kábel ku nabíjačke, obal na batériu, pútko, CD, manuály, prepojovací kábel k počítaču, prepojovací kábel k TV.
krabicaVýrazne mi chýba puzdro a zbytočný sa mi zdá obal na batériu. Prvé čo som dopredu už neriešil je upatlanie displeja. Napriek kovovému telu foťáku však solídnejšiemu prístupu by prospela nejaká ochrana. Pretože ho nemienim otestovať na „oškrabateľnosť“, tak použijem náhradné riešenie.
Pri mojej poslednej kúpe som pri rozbaľovaní našiel pamäťovú kartu so smiešnou kapacitou. Panasonic zabudoval nejakú provizórnu pamäť priamo do prístroja.

Prvý dojem

zadna stranaTomuto hovorím kompakt. Držal som v rukách podobne veľké prístroje, takže nejde o žiadne prekvapenie. Solídne (nadmieru) vyzerá však vypracovanie, dvierka ku konektorom sú skoro ako zo starých masívnych liatinových kachlí. Kovové telo evokuje chlad, no foťák skôr hreje ako chladí.
Prvé hodiny som ho nosil ako mača a pôsobí ako hocijaký mobil. Nezaťažuje, nevadí a v každom vrecku je doma. Do opaskového púzdra si ho ale nedávajte aby sa neocitol v cudzej kapse :-)
Celý fotoaparát pôsobí dobre a v tmavomodrom prevedení vyslovene na môj vkus. Predpokladám však, že omnoho viacej uspokojí majiteľky v iných farbách. FX33 by ich v tom prípade určite nesklamal :-)
Zvedavý som na výdrž batérie, v mojej 885ke je to až extrémne dobrý parameter, takže FX33 sa asi bude musieť zapotiť :-)


Panasonic LUMIX DMC-FX33:
* Testovanie Panasonic Lumix DMC-FX33 začína
* Prvé pokusy s Panasonic LUMIX DMC-FX33
Porovnanie s mpx220Najneskôr do týždňa už poviem viac, v komentároch sa môžete pýtať na čo chcete. Budem mať dosť času odskúšať všetko okrem crash testov :-)
*Pokračovanie najneskôr 3.8.2007*

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Piki píše:

    Moje návrhy do recenzie:
    Aký čas nastavuje absolútna automatika v dobre osvetlenej miestnosti cez deň, pri fotení klasickej rodinnej oslavy? (Ide mi o to, ako sa vysporiada foťák s _pohybovou_ neostrosťou spôsobenou neposednými deťmi a či foťák radšej nastavuje nižší čas, alebo preferuje blesk)
    Medzi ukážkové fotky zaraď aj jeden portrét alebo skupinku ľudí s rozmazaným pozadím. (Ak sa dá, nastav čo najmenšiu clonu, prípadne ako si poradí nejaký ten motívový program. Ide mi o to, ako si foťák dokáže poradiť s hĺbkou ostrosti.)
    Aké máš subjektívne pocity z papierovej fotky (napr. 13×10), ktorá vznikla z tohoto foťáku (pri nastavení na automat) v nejakom klasickom minilabe?

  2. Andy píše:

    pekne, krasne vidiet ako postupili fotaky od mojho prveho 1.0 megapixeloveho kodaku…za nehoraznych 35 tisic.

  3. Tonda píše:

    To je pravda, první digitální foťáky byly opravdu … málo muziky za hodně peněz. Dneska už je to paráda.
    Tak ať slouží, vypadá pěkně. ;o)

  4. rony píše:

    [2] a [3] presne to si hovorim, ked do toho pozeram :-)
    mal som 1megapixel tiez a tam niet diskusii. s tou Nikon 885 sa este da cosi porobit ale ved uvidite, fotim simultanne obomi, sam som zvedavy, ked to vyberiem a striedim.

  5. Andy píše:

    mna hlavne v oblasti fotakov tesi, ze fotomobily sa dostali na uroven, ked ho kludne z vrecka vytiahnem a odfotim, a nebojim sa to dat na papier – konkretne teraz pouzivam samsung u700 – 3,2mpx s autofocusom, a je to slusne, kompakt som prestal nosit.