Aké informácie by ste radi videli na mobilnom webe?

Chystám sa pre vlastné potreby (je to výhovorka pre kritikov produktu) tvoriť mobilný „portál“, kde chcem sústreďovať v úspornejšej forme rôzne informácie.
Podstatná je otázka užitočnosti informácii.Niečo, čo má zmysel napríklad ak som kdesi iba s mobilom (ktorý ma WiFi a pod.), čo je v inej (originálnej) forme ťažkopádne a na mobile skoro nepoužiteľné, čo sa oplatí mať sústredené v jednom rozcestníku.
Momentálne mám akú takú inšpiráciu a pomaličky sústreďujem rôzne zdroje na: predpovede a stav počasia, webkamery na cesty, zjazdnosť ciest, programy TV a kín atď.
Samozrejme najlepšie je mať ku všetkému schopnosť prijímať štrukturované dáta (prostredníctvom API, prípadne RSS a pod.). Rozhodne je veľmi ťažké dolovať čisté dáta napr. z www.zjazdnost.sk a tak veľmi ťažko tieto dáta integrujem do optimalizovaného html dokumentu, ktorý sa lepšie zobrazí na obrazovke mobilu.
Prečo o tom píšem? V prvom rade dúfam, že mi nezištne poradíte rôzne zdroje informácii, ktoré by ste VY očakávali v takejto aplikácii. Poradíte mi spôsoby ich získavania a tak rôzne mi nasypete námety na premýšľanie. Rozhodne ale tak, aby nespôsobovali vo mne nával PRÁCE. Napr. taký nápad vytvoriť mobilnú mapu zo Zoznam.sk by asi bola blbosť, že…
Takže kľudne sa rozpíšte a uvidíme :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. OttY píše:

    Žeby som Ti pomohol s nejakými parsovačkami nejakých zdrojov?

  2. rony píše:

    [1] to je slovo do boja :-)
    k dispozicii je PHP, MySQL (ak je nevyhnutne)
    Vysledkom by mal byt nakoniec textovy subor s akym takym html formatovanim.
    Tato sada textakov sa nakoniec integruje do uz hotoveho weboveho prostredia, ktore obsluzi celu interaktivitu
    ak chces pozri si ako priklad: http://iphone.drsny.net/ – obdobu toho chcem robit.
    Co mi chyba su namety na vhodne zdroje a ich spracovanie.
    samozrejme neobmedzujem sa len na formatovanie pre iphone, najmensi problem to sablonovat aj trochu inak, podla potrieb inych mobilnych zariadeni, preto tie textaky.
    Pre iphone je nastastie pouzitelny AJAX, co mi znacne ulahcuje riesenie.

  3. Erik píše:

    Keby si mi tam dokázal poslať všetky kurzy, ktoré sa v Niké za xy minút zmenili…, ale nič, tebe asi nejde o prachy :)

  4. rony píše:

    [3] coze? Nike? uha :-) je to len otazka zohnat zdroj tych dat :-) nedaju sa vymysliet :)

  5. emmacore píše:

    Mozno anglicky slovnik, mozno KSSJ, Slex a Filit. Mozno pisem preto, lebo na tieto veci velmi netreba rozcestnik. Pre studentov by mohli byt zaujimave MHD a cestovne poriadky.

  6. rony píše:

    [5] slovnik mohol byt. mhd asi nevypreprarujem ani slovniky, takze minimalne tak, ze uvodny form by bol pristupny ale smeroval by na plny web s vysledkami

  7. Titlak píše:

    Uvítal by som tiež POI

  8. rony píše:

    [7] ja som nasiel wap.kamnapivo.sk
    ja by som uvital vsetko, podstatne je, ci su k dispozicii data a daju sa spracovat.

  9. Norman Hawks píše:

    [6] Existuje wap.imhd.sk – párkrát sa mi však stalo, že cestovný poriadok nebol aktuálny a dolovať to z cestovných poriadkov jednotlivých dopravných podnikov – mám pocit, že by sa skončilo pri cestovných poriadkoch MHD v BA, KE, BB(?) a ešte možno pár ďalších…

  10. rony píše:

    [9] wap uz novsie telefony moc nemusia :)
    ale to som uz nasiel, len by som musel pre tie nove telefony vymysliet ako znovu tie wapky prerabat na html pretoze niekedy sa v prehliadaci wapovy web neda otvorit

  11. Norman Hawks píše:

    [10] Naozaj ? Čestne priznávam, že moje vedomosti ohľadom mobilného aj nemobilného webu ustrnuli na tom, čo zvládne Opera Mini (aj keď ten wap dostáva, tak ako ostatný obsah, už predžutý do stráviteľnej podoby) a teda ma informácia o tom, že novšie telefóny wap veľmi nemusia trochu prekvapila.
    Hm, potom ostáva len nejaký server-side wap emulátor alebo niečo podobné…

  12. rony píše:

    [11] ja sa o wap nezaujimam od momentu ako som zistil, ze to nema zmysel. najma preto, ze to bolo zamerne postavene akosi mimo bezny svet internetoveho webu – najma tym, ze bezny html prehliadac to bez extra podpory nezvlada.
    tolko na vysvetlenie.
    ono mi to aj potvrdzuje, ked niektory server co ponuka wap mi ide a niektory nie.
    ale prakticky: tapat prstom po pidi riadkoch – tam je wapova stranka dost neprijemna, najma ak ti daju vedla seba cislice, ktore su odkazmi. tapat jedno pismeno medzi dvomi dalsimi – to je uz umenie :)
    doba predsa len pokrocila a to rozhranie moze byt aj trochu ine. pozri si http://www.hahlo.com v beznom prehliadaci alebo iphone.3edene.info/nakupy a to je to co mam na mysli.