EU: Právny štatút blogov

Čím to je, že ich napadnú samé nezmysly. Inšpirovali sa naším tlačovým zákonom? Právo na odpoveď? Ba dokonca aby média boli nezávislé od ich vlastníkov.
Čo to znamená? Že si každý Jano s dierou v zadku bude môcť nakladať s mojim majetkom bez môjho súhlasu? Čiže, keď si zmyslí, že môj blog nepíše „dobre“, tak budem musieť pod jeho diktátom uverejniť „na mieru“ článok?


Pripadám si ako Číne: Zodpovedný by mal byť predovšetkým autor obsahu, ale istým spôsobom aj médium, ktoré prevádzkuje blogový priestor.
To doteraz takto nefunguje? Panamarija. Žil som v omyle.
A vraj Blogy podľa poslancov vyvolávajú rad etických otázok a môžu tiež zasahovať do súkromia. Preto sa nimi treba vážne zaoberať, tvrdia. Hlavným faktorom je možnosť kohokoľvek jednoducho, rýchlo a bezplatne si založiť blogový účet. Tak toto ich serie. Čiže nútená registrácia, vyplnenie formulárov, kolóniek, zahlásenie počtu blogov, ktoré prevádzkujem? Úf.
Koho to napadlo? Aha tu je socialistická poslankyňa Marianne Mikko, autorka správy z vlastnej iniciatívy. marianne.mikko@europarl.europa.eu z Estónska.
Marianne MikkoA nie je sama komu to takto myslí: Správu poslankyne Rikko schválil Výbor EP pre kultúru a vzdelávanie 2. júna 2008 takmer jednomyseľne. Z 34 štyroch zúčastnených poslancov sa nik hlasovania nezdržal, jeden člen hlasoval proti návrhu
Kto bol ten jeden?
Ale jasne. Išiel by som ešte ďalej. Občan EU sa nesmie cielene vyhýbať svojim povinnostiam. Preto nesmie zakladať blog na cudzích systémoch mimo EU a pokiaľ tak urobí je rovnako povinný plniť všetko, čo napadlo Výbor EP pre kultúru a vzdelávanie.
Už sa teším ako na pornblogy budú reagovať kresťanskí aktivisti uverejňovaním odpovedí na nich. A ako budú majiteľom weblogov hromadne plynúť do e-mailu vyhrážky súdom od dotknutých pomätencov bez ohľadu na to, či ide alebo nejde o súkromný názor a prejav.
Ale viem, čo im vadí – fakt, že články na blogoch sú „vidno“ viac ako bežná stránka, ktorú optimalizácia pre vyhľadávače moc nechytila.
Ešte by bolo dobre, keby na blogovanie vyrúbili aj nejakú daň.
Nie, už sa mi to nechce ďalej komentovať :-)
viac na euroactiv.sk

Môže sa Vám ešte páčiť...

13 komentárov

  1. dusoft píše:

    vyborne, dostala odomna nanajvys slusny mail, v ktorom som jej dal jasne najavo, co si o podobnych iniciativach komunistov typu ona a jej spolucinitelia, myslim.

  2. OttY píše:

    ako je cítiť, tábor socialistov napadol latentný vírus spôsobujúci ľahkú imbecilitu. Presne ako píšeš, blogy je dosť dobre vidieť vo vyhľadávačoch spolu s kritickými postojmi voči socíkom. IN budú blogovacie systémy v USA na ktoré budeme prispevať cez proxy servery :-) A potom založíme chartu 2010.

  3. alian píše:

    je mi z tej pani vazne nevolno, preboha to uz kde sme

  4. FrozenDog píše:

    Od socanov by to človek ešte chápal, ale v správe sa píše, že za ten návrh hlasovali skoro úplne všetci. Ešte niekto verí na politickú pluralitu v EU?
    Btw. – toho jediného statočného by som tiež chcel poznať.

  5. sloper píše:

    To akoze na mojom webpriestore, ktory si ako sukromna osoba platim, by sa zachcelo socialistom oponovat, ak sa ich dotknem? A zadarmo? Banner frci teraz od 1500 na mesiac, nuz ak si zaplatia 15 litrov, tak im necham ich odpoved umiestnenu aj rok a to uz je aj s mnozstevnou zlavou…

  6. sloper píše:

    sakra, to som bol v [5] tusim este lacny…

  7. dmiba píše:

    EU bohhuzial speje k tomu, coho sme sa v 1989 vzdali. Byrokracia, kontrola stolice statom, totalita. Cudujem sa tej zenskej z Estonska, ze taketo dristy predklada. Ved aj ona musela zazit tie rady na sracak a kubanske pomarance.
    Niekedy ma napada hriesna myslienka, ci ta nezna revolucia mala byt radsej krvavou, aspon by sme sa zbavili ludi jej podobnych…

  8. čo k tomu?
    nestojí to za zmienku. ak by sa k nim nikto nevyjadroval a nikto ich nevnímal, vyhnilo by to samo

  9. rony píše:

    Vdaka za link (AD) tu je „PRESNY preklad spravy, ktoru cituje euroaktiv.sk“:http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/pr/712/712320/712320cs.pdf
    Je to PDF. Zbezne som ju precital a musim povedat, ze hlavne skreslenie vniklo do textu na strankach euroaktiv.sk :-/
    Weblogov sa dotyka jediny bod ale podrobne som to necital, takze suvislosti som nehladal.

  10. rony píše:

    Niektore citaty z euroaktiv.sk sa v preklade v PDF nenachadzaju.

  11. Niesom píše:

    hovadinizmus najsamhrubšieho zrna. Ani neviem na to nič racionálne povedať.

  12. depi píše:

    Tak idea prezentovana v dokumente Zeitgeist sa pomaly zacina naplnat. Boze na jednom mieste citam vizie do buducna: plateny internetovy obsah, balicky ako pri kablovej televizii (s poctom obmedzeni pristupu na urcite lokality) a teraz toto.
    Internet bolo zatial jedine slobodne miesto, bol neokukany a takymto „debilnom“ nepristupny, bohuzial uz si myslia, ze dospeli a ze nam teraz mozu dirigovat.
    Nemam slov.

  13. wradgio píše:

    Pokial viem, pravna definicia blogu neexistuje, takze ak, tak sa blog premenuje napriklad na na glog (ako rum na um), alebo „osobnu stranku“. Neviem si to tiez predstavit v praxi, nakolko prostrednictvom svojich PR zamestnancov bluguje aj mnozstvo firiem a ich pravne oddelenia nebudu mat problem zakon elegantne obist, alebo sa „porozpravat“ s politikmi, ktorych maju na vyplatnych paskach.
    [12]: nastastie rozvijaju sa aj technologie umoznujuce budovat bezdrotove siete a tie bude opat tazsie kontrolovat.