Ako dôležitý je pre Vás e-mail?

Pred viac ako desiatimi rokmi som sa snažil získať e-mailovú schránku ako vec prestíže. Vtedy som fungoval na sieťach postavených na technológii Fidonet a ich súčasťou boli aj rôzne „brány“ do e-mailu. V rámci sietí Fidonet fungoval „netmail“, čo bolo v princípe to isté. Ak som odoslal netmail na „e-mailovú“ adresu, tak pocestoval Fidonetom až ku bráne, ktorá ho odoslala do internetu. Odpoveď prešla bránou a potom Fidonetom až ku mne. To mohlo trvať deň, možno viac.
Akonáhle som získal pravidelnejší prístup k internetu, tak v tej dobe bolo „vlastníctvo“ e-mailovej adresy tiež čosi exkluzívne. Vôbec sa nehľadelo na to, že vyzerala podivne – kľudne aj niečo ako „schrron12 zavináč rochto.bba.dechto.example.sk“. Po čase som natrafil na rôzne „presmerovadlá“ typu writeme.com – tam som si spravil moju prvú „peknú“ adresu.
Odvtedy som sa snažil zbierať „pekné“ e-mailové adresy – len ako zberateľ :-)
Čo je však e-mail dnes?


Nárast spamu, prechod vírusov na šírenie e-mailom a neschopnosť e-mailu sa im akokoľvek brániť z neho – podľa mňa – spravili prakticky nepoužiteľnú technológiu.
Založíte si doménu, nakonfigurujete poštové služby v DNS, nejaké tie schránky a po pár testovacích mailoch vám ako prvé začnú chodiť spamy. Tak si nainštalujete nejaký antispam a opäť ste v „prúsere“ pretože ste stratili istotu, či skutočne všetko prelezie.
Práve v čase, keď firmy pochopili význam e-mailu sa paradoxne jeho všeobecný význam (ako spoľahlivého komunikačného prostriedku) pomaly vytráca.
Môžete mať istotu, že vnútrofiremná e-mailová komunikácia funguje ale akonáhle komunikujete so svetom tak narážete na prekážky, ktoré ani neviete, že existujú.
* každý server má „svoje predstavy“ o tom, čo prijme,
* váš server má „svoje predstavy“ o tom, čo odošle či prijme,
* každý antispam má „svoje predstavy“ o tom, čo je spam (v podstate žiadny antispam ani netuší čo spam je a čo nie je – on iba tipuje),
* to, že ste mail odoslali nie je zárukou, že dorazí,
* to, že mail prišiel na server neznamená, že vám ho doručí aj do schránky,
* mail možno jednoducho sfalšovať – moja snaha vysvetliť ľuďom, že možno vyrobiť mail s ich adresou ako odosielateľ je nekončiaca story,
* každoročne sú investície do HW a SW len pre e-mail navyšované – v kontraste s webovými systémami, kde je častokrát HW vymenený až keď je skutočne zastaralý,
* poštový systém už dnes okrem blbého prijímania a odosielania správ je sofistikovaný a komplikovaný prostriedok, ktorý nad každým mailom robí siahodlhé výskumy,
* naviac je rastúcim počtom spamu „obťažovaný“ tisíckami spojení – pamätám časy, keď „nočné“ úseky logov obsahovali pár e-mailov od „nočných“ vtákov alebo ľudí z iných časových pásiem – dnes je noc eldorátom spamu.
Dnes mám nejakú svoju doménu a mail tam kontrolujem raz za týždeň. V práci najčastejšie komunikujem vnútrofiremne. Všetkým radím aby na dôležitejšie veci si priamo v e-maili vyžadovali na adresátovi „potvrdenie“ – ak do pár hodín neodpovie, nech to počítajú ako nedoručené. Aj tak je to nanič.

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. emmacore píše:

    Veru tak. Dolezite veci vyzadujem potvrdzovat, ak pisem niekomu nezodpovednemu alebo pomalemu, po odoslani este volam. Komplikovane, zle… Instant messenger pre mna nie je alternativou, pretoze nechcem, aby ma pri praci ludia otravovali, okrem toho sa taketo spravy horsie archivuju – teda aspon pre mna.

  2. rony píše:

    [1] v tejto dobe cim ma firma viac alternativ komunikacie, tym lepsie.
    Ale rozhodne firemne komunikacno-datove toky by nemali spoliehat na email – castokrat sa tym proste vyuziva diera v neexistencii veci ako „zdielania filesystemov / vymena dat medzi aplikaciami“ ci ako to rozumne nazvat :-)