Naozaj takto T-MOBILE SK upozorňuje na podvody?

Nie, určite nie. Ale dorazil hoax. Obvyklý hoax, v ktorom sa „nechtiac“ spojili dve nesúvisiace informácie. Klasický obsah hoaxu (občas lokalizovaný) a automaticky pripájaný firemný podpis superaktívneho odosielateľa.
Bohužiaľ k prefláknutému varovaniu pred podvodmi cez mobil sa dostal aj zamestnanec T-MOBILE SK a rozposlal ho z mailboxu svojho zamestnávateľa.
Následný reťazec preposielaní tým posilnil celkom prirodzene. Veď T-MOBILE sa zaoberá mobilmi, tak to varovanie má čosi do seba, takže skutočne to musím odoslať.
Podobná vec sa deje aj s notoricky známym popáleným dievčatkom, ktoré dostane za každý kolujúci mail pár centov (v poslednej dobe už aj korún). Tiež ho jedného pekného dňa odoslala jedna pani doktorka z nejakej nemocnice v Košiciach, čo malo za následok, že jej celé ctené meno koluje s výzvou celým Slovenskom ako integrálna súčasť výzvy. Pôvodne nepodstatný hoax posilnil.
Rovnako zapôsobil pred dlhším časom iný hoax rozposielaný s dovetkom „polícia varuje“.


Náš dnešný hoax vyzerá takto:

Predmet: Upozornenie T-mobile na podvody
*PRE MAJITEĽOV MOBILNÝCH TELEFÓNOV *
*Nasledujúcu informáciu berte celkom vážne (overené na PČR), možno niekomu zachráni účet
za telefón. *
*Ide o to, že Vám niekto zavolá na mobil a predstaví sa ako “ PROVIDER“ *
*Vodafone, T-Mobile alebo Eurotel a potom Vás požiada o vyťukanie kódu 09 a vysvetlí, že ide o overenie správnej funkcie telefónu. Podvodníci majú k dispozícii prostriedky, vďaka ktorým spolu so zadaným kódom prečítajú Vašu SIM kartu a potom si vytvoria jej kópiu s Vaším číslom a všetky ich volania budete mať na účte Vy. Súčasne sa objavuje aj vírus, ktorý zničí SIM kartu a poškodí telefón. Tento vírus poznáte tak, že sa Vám ako prichádzajúci hovor zobrazí na displeji „A“, „C“ alebo „E“. Rada znie hovory nezdvíhať a v prípade, že Vás niekto požiada o zadanie kódu, okamžite zavesiť. *
*Pretože sa podvody začali praktizovať vo veľkom meradle, odovzdajte správu čo najviac
ľuďom. *
*Alena [vymazané] ** **
Customer Services Junior Operator ** **
Requirements execution Unit ** **
T-Mobile Slovensko, a.s. ** **
Vajnorská ulica 100/A ** **
831 03 Bratislava ** **
Mobile: +421903[vymazane] ** **
Tel.: +4212[vymazane] ** **
Fax: +4212[vymazane] ** **
Mailto: **[vymazana adresa z t-mobile.sk] *

Z citovaného obsahu som vymazal všetky konkrétne údaje, nemám potrebu ukazovať na domnelých vinníkov a hoax mi slúži iba na dokumentovanie dôsledkov prepojenia dvoch nesúvisiacich informácii do jednej. Nijaký iný zámer nemám.
Nechcem sa venovať dôveryhodnosti znenia varovania – je to skutočne hlúpy a dosť známy hoax (viď. www.hoax.cz)
Fakt, že hoax úspešne koluje bez overovania, potvrdzujú niektoré detaily v znení. Napr. skratka PČR. Nikto neskúmal, prečo si SLOVENSKÝ T-MOBILE overil informácie u českej polície? Prečo nikoho nezarazí, že Vodafone na Slovensku nepôsobí?
No a nakoniec, celkom určite nikto z autorov tohto podvodného varovania nepozná ani web hoax.cz čo je ale škoda spomínať čitateľom Spravodaja – všetci moji čitatelia celkom určite považujú takéto výzvy okamžite za hoaxy.
Za pomerne trápne však považujem, že automatický firemný podpis sa ocitol pod hoaxom a tento sa ďalej šíri. Nejde ani tak o hlúposť, či nedôslednosť samotnej „autorky“ tohto kompilátu – tá už dnes asi vie, čo spôsobila. Problém vidím v tom, že si ľudia fungujúci pod firemnými mailboxami stále neuvedomujú dôsledky toho, že nejaký obsah s ich prácou nesúvisiaci odošlú z firemnej pošty.
Príjemcovia takéhoto kompilátu uvideli výzvu „o mobiloch“ od človeka z „mobilovej firmy“. To im stačilo a s väčšou dôverov to ďalej šírili už spojené dohromady ako „mobilová firma varuje pred podvodmi“. Nádherný príklad životaschopnosti a mutantných schopností hoaxov.
Dokonca si myslím, že je pomerne trápne aj voči T-MOBILE ako celku, pretože ak im „ušiel“ tento hoax, tak možno nedostatočne informovali zamestnancov na „Customer Services“, aby sa zaoberali v e-maili výhradne pracovným záležitostiam a „varovania“ ponechali trebárs na PR oddelenie T-MOBILE. Pevne verím, že šlo iba o svojvoľnú aktivitu „Junior Operátorky“, ktorá bola predtým písomne poučená o účele firemného mailboxu.
Teraz všeobecne. Z príkladov zo začiatku článku je jasné, že takéto niečo sa môže stať v akejkoľvek organizácii, úrade, firme, škole. Preto by skutočne mali všetky subjekty zvážiť svoj vzťah ku e-mailovej komunikácii ako celku navonok ale aj jednotlivých zamestnancov medzi sebou ale aj von. Nesmie spoliehať na implicitnú súdnosť ľudí ale hlavne na explicitné pravidlá. Naopak zamestnanci musia pochopiť, že použitie firemného mailboxu je dôkazový materiál proti nim.
Tento článok má teda byť v dobrom úmysle upozornením, pre všetkých zamestnancov: ak mailujete z firmy, tak čakajte neočakávané dôsledky pre seba, firmu. Ak vás vo firme „hrešia“ za neškodné blbinky v mailoch, tak to obvykle robia aj vo vašom záujme. Ak tvrdím, že firmy by mali brať e-mail vážne – rovnako vážne ako PR komunikáciu – tak potom ale dôkladne. Nepočítať s tým, že „takéto maily sa nedajú brať vážne“ pretože „oficiálne sa vyjadruje iba naše PR“. Nie, tak to nie je, dôkazom je tento článok. Maily sa proste dajú ľahko preposielaním šíriť a časom sa „obohacujú“ trebárs o nevinné firemné podpisy a častokrát sa náhoda pohrá a vidíte, čo vzniká.
Pozrite si informácie o tomto hoaxe na hoax.cz

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. ehmo píše:

    pekne si to vystihol. na pouzivanie firemnych mailov v rozpore s pravidlami som upozornoval vtedy pri kauze o azete. sice to bola len okrajova vec, i tak to bolo problematicke, ale zhrnul si to vyborne.
    najhorsie je, ze to t-mobile bude riesit pravdepodobne prepustenim dotycnej a dost. skutocny efekt ktory by to malo vyvolat to nevyvola. aj to ze ludia nevedia rozlisit hoax, spam, phishing je velmi smutne, ale bohuzial, co narobime.

  2. emmacore píše:

    Obcas si predstavim, co by sa asi stalo, keby som z nejakej pevnej linky zavolal par ludom, ktori mi preposlu takuto kravinu a predstavil sa ako „Provider“ :-)

  3. rony píše:

    [2] mal by si uspech :-) dokonca pri istej cielovej skupine, ktora ma firemne mailboxy (asi je tazko profilovatelna) by sa to dalo vyuzit aj ako gerilova reklama :-)

  4. rony píše:

    [1] vdaka, uznanie od teba potesi. Snad som bol zrozumitelny dostatocne aj zvysku sveta ;-)

  5. johnny píše:

    Super clanok!

  6. takto.sk píše:

    dnes som ho objavil na nástenke v našom podniku ako dôležitý oznam, hneď vedľa programu na tento mesiac..takže aktívna obsluha rozoslala tento hoax offline po celom mojom meste:) díky za info

  7. Skorec píše:

    Mal som pekny prispevok, ale som „lama“ a neobjavil som tu tvoje SCHOVANE super tlacidlo :)))