chyba.sk kopíruje zlý nápad Verisign

Už včera bolo jasné, čo dnes prišlo v článku na SME.sk
V skratke: niektorí klienti pozorovali, že ak vložia v prehliadači neexistujúcu doménu, tak sa im zobrazí web chyba.sk
Strháva sa diskusia nakoľko je to korektné, etické, morálne, ohrozujúce. V samej podstate je to jedno avšak je tu jeden aspekt. Pohnútky.
Verisign mal pred časom silne medializovaný a odsudzovaný identický nápad. Neexistujúce domény zobrazovali tiež nejakú ich stránku.
A teraz niekto u nás má presne ten istý nápad. Trochu ma zaráža, že ho nasadili a neverím, že na prípad Verisign ich nikto neupozornil. Čiže to robili buď ako priamu inšpiráciu alebo minimálne s vedomím tohto prípadu.
Museli teda vedieť, že Verisign bol za to mohutne odsúdený a nakoniec musel takéto nastavenie zrušiť.
Teraz už iba postrehy: v článku neskôr (ráno bol kratší) pribudli vyjadrenia predstaviteľov internet firiem. Na nich je zaujímavá subjektivita ich pohľadu a vlastných záujmov. A to nielen voči samotnému jadru problému ale AJ voči tomu, kto informáciu zverejnil.
* azet.sk napr. zareagoval proti priamemu protivníkovi – konkurentovi
* centrum/atlas má výhrady k umiestnenej reklame a zostáva neutrálny,
* pravda.sk vyťahuje niečo úplne iné a funguje detinským štýlom „prečo hovoríš, že Janko je bakaný, ty si bol minule na mňa bakaný.“ – snaha presmerovať pozornosť inam s cieľom niečo povedať ale určite nie k veci. Tam to chápem, je to konkurent vydavateľa článku.
Vrátim sa teda k precedensu Verisign a idem položiť otázku k hypotetickej situácii – ak by chyba.sk vznikla s neznalosťou prípadu Verisign, že v jednom z najväčších ISP, najväčších portálov robia ľudia, ktorí nesledujú globálne dianie na internete? Čo je to potom s internetom u nás?
Čo vlastne na to vyhlási ISP? Bude to niečo ako „my nič, to sme testovali a minulo sa to pôvodnému zámeru“, „veď o nič nejde“ alebo sa skutočne uchýlia k tomu, čo naznačujem ja: „my sme netušili, že to môže vadiť a nejaký Verisign sme nikdy nepočuli, veď sme na Slovensku“?
Čitateľ tohto textu: tento článok ani tak nesmeruje k etike/právnej čistote samotného chyba.sk ako skôr k tomu, prečo sa stal analogický prípad s jasnými dôsledkami (široký odpor a následné zrušenie) a či vôbec niekto z tých, čo to nasadzovali o ňom vedel. A ak nevedel, či je to normálny stav.

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. dusoft píše:

    Dobre polozene otazky. Odpoved poznaju v Zozname/Telecome.
    O neexticke konanie jednoznacne ide. Tymto stylom predsa moze argumentovat aj niekto, kto zacne na urovni poskytovatela DNS UPC, Telecom, Orange, to je jedno) presmerovavat aj funkcne domeny najprv na docasnu stranku s reklamou a az nasledne zobrazi danu domenu alebo zobrazi danu domenu frameovanu s reklamou. Ved v podstate to iba dovedieme do dokonalosti, nie? :-)

  2. rony píše:

    [1] ano, preto bol Verisign odsudeny – aby to bol jednoznacny priklad. A v pripade chyba.sk je s podivom, ze sa v kontexte s Verisign do toho VOBEC pustili.
    Ale ako poznam korporatne postupy, tak niekto tam si nad tym napadom hadzal slucku, ale pri komunikacii to proste vzdal, a to pod argumentom – chce to vacsia hlava, viem, ze je to hlupost ale nevyriesime to.
    Korporatne hlavy ak si nieco zaumienia a nekonzultuju rozhodnutie vopred, tak ho uz nechcu zmenit. A takto to bolo nastopercent aj v tomto pripade.

  3. braque píše:

    este je aj tretia moznost: hodia to na hackerov :-)

  4. Piki píše:

    Vieš, ani ma neprekvapuje, že v riešení z roku 2003 je angažovaný Zoznam.sk? On ten zoznam.sk sa v tom roku 2003 nachádza aj s úrovňou svojich služieb. Tam by som hľadal odpovede na tvoje otázky. Skutočne by som považoval _“my sme netušili, že to môže vadiť a nejaký Verisign sme nikdy nepočuli, veď sme na Slovensku“_ za správnu odpoveď na ne.
    Akcia chyba.sk ukazuje na _tragédiu_ slovenského internetového stredného prúdu.
    Vieš si predstaviť ako zoznam.sk zavádza OpenID podobne ako Seznam.cz? :-(

  5. Tom@S píše:

    len 3 slova hanba hanba hanba. Ak je toto cesta akou sa snazi zoznam ziskavat navstevnost no potes.

  6. rony píše:

    vyjadrenie je uz zname a zaujalo obranny postoj – podla neho je to pomoc menej skusenym pouzivatelom, ktori mozu preklep v domene povazovat za chybu pripojenia.
    Hm. Mne prehliadac v takom pripade pripomina, ze som mohol spravit preklep.
    Ktovie ake prehliadace mysleli oni :-)

  7. Smad píše:

    [4] Na tom OpenID na zozname som sa naozaj pobavil, bohuzial je to tragikomicke.

  8. xaero píše:

    Myslim, ze v T-Come a Zozname pripad VeriSign nepoznali…kvalita manazmentu tam isla dole vodou po tom, ako ho kupilo ST – odislo kopu ludi, ktori sa rozumeli online businessu vratane Ivana Debnara. Plataju veci, ale unika im podstata. Za 4 roky boli schopni priniest v oblasti komunitnych sluzieb len kopiu youtube (free.sk) a aj to len za pomoci partnera. Mail im poriadne nefunguje uz dva roky, jediny velmi uspesny projekt s ICQ odpalili a vymenili za pochybny komunikator. A navstevnost si potrebuju nahanat takymito smiesnostami. ST by to malo predat niekomu, kto sa online biznisu rozumie a je dostatocne flexibilny.

  9. JuRoot píše:

    Ak tie vygumované hlavy chcú urobiť ústretový krok smerom k používateľom, nech nakonfigurujú servery tak, že keď používateľ zadá neexistujúcu adresu, najprv overí niekoľko scenárov: či neexistuje stránka s (alebo bez) www. na začiatku (vieme, že ešte stále je veľa hostingov a lenivých správcov), či zadal dobre TLD (a overí dostupnosť žiadanej stránky pre pravdepodobné domény .sk .eu .cz .org .net .info …) a nakoniec, ak sa mu to nepodarí, nech ponúkne výsledky vyhľadávania domény napr. cez Google. Takto sa aj napriek chybám (alebo hádaniu) adresy ľahšie dostanú používatelia k žiadanému obsahu a nie k projektu, ktorý si zaslúžil zánik pekných pár rokov dozadu. (Pre informáciu, osobne mám takto nastavené siete, ktoré spravujem a všetci sú maximálne spokojní – šetrí sa čas a eliminujú sa prípady „prečo to nefunguje, kde to mám hľadať?“)

  10. Miromir píše:

    Chyba.sk ma stve uz par dni. Mate nejaky napad ako sa branit?

  11. Miromir píše:

    Chyba.sk ma stve uz par dni. Mate nejaky napad ako sa branit?

  12. rony píše:

    [10] nastavit si ine DNS servery.