Klávesnicové príbehy: Magic Keyboard, MX Keys, DELL KB700

Apple Magic Keyboard je _pre mňa_ najlepšia klávesnica. Zvykol som si dokonca aj na túto malú bez numerickej časti.

K firemnému počítaču však nefunguje – nevie viac zariadení.

Takže som dokúpil MX keys mini vo verzií Mac. Funguje aj vo Windows. Tá prepínače má ale nedokážem sa vzdať Magic keyboard. Vlastne som pôvodne uvažoval o kúpe ďalšej Magic keyboard aj pre Windows.

Keďže klávesnice priebežne sledujem, natrafil som aj na Keychron. Vážne som nad tým špekuloval. Odrádza ma najmä ich mohutnosť a hmotnosť. Keychron má pre mňa malý výber. Vlastne len jednu. Ale na druhú stranu má systém, ktorý konfiguráciu kláves ukladá priamo v klávesnici – takže nemusí v OS bežať nejaký software. To väčšina komerčných výrobcov ako Logitech vôbec nechápe. Že máte korporácie, kde ti nedovolia upraviť si pracovný nástroj.

Ku Keychron som sa teda neodhodlal.

Pri skúmaní som narazil na tieto vtipné veci:

  • pochopenie rozdielu ANSI a ISO layout je mimo rozmer sveta akéhokoľvek predajcu, výrobcu či kohokoľvek. Iste, Alza má pekný filtrer pre klávesnice, dokonca široký. No keď má tovar neadekvátnu fotografiu, kde je jednoriadkový Enter a potom v otázkach klientov neustále nevedia priložiť skutočnú fotografiu… tak neviete, čo kupujete… napr. u DELL KB700 nesedí layout. Dokonca tvrdia, že má CZ popisky ale má SK popisky…
  • chiclet je svoja kategória klávesníc. Po príchode Magic keyboard ju mám rád. Sú to klávesnice s nízkym zdvihom kláves, klávesy sú prísne štvorcové, obvykle aj ploché. Len Logitech si u MX keys vymyslel kruhové jamky. Za mňa poviem, že to robí zbytočne. Prstami sa totiž orientujeme výstupkami na klávese F a J.
  • Biela má byť biela. Logitech nepochopil. Ale ani ten DELL s modelom KB700 bielu nerobí.
  • Herné klávesnice je kompletne svoj svet. Skúmaním webu Keychron ale aj konkurencie vidím, že sú to vlastne pôvodné „praveké“ klávesnice aké vlastne mali vtedajšie kancelárske počítače. Len sa hrajú na rôzne druhy spínačov a krytky sú hotový farebný priemysel a to sa mi páči. Chcel by som také niečo aj pre bežné klávesnice.
  • Vlastne nikto neimituje Magic Keyboard. Okrem Samsungu. Ten má voľačo nazvané so slovom smart. Natrafil som na to na eBay. Počítam, že to bude plnoplastové rozviklané.

Okrem Apple som doteraz viacmenej dôveroval Logitechu. K firemnému stroju som niečo potreboval, takže som kúpil MX keys mini.

Na pohľad je v pohode, veľkosť sa blíži k Magic Keyboard. No je ťažká. Až príliš. Vyššie som už spomenul kruhové jamky na krytkách kláves. Podľa mňa je to zbytočné. A opäť má Logitech čosi ako prémiový výrobok, ktorý má problémy.. Odlupuje sa čosi z vrškov. Ale inak je fajn. Je moja chyba, že by som chcel Win klon Magic klávesnice.

Nakoniec som začal krúžiť okolo klávesníc DELL. Veľa vychvaľovania. Aj majú set do kancelárií za cenu pod 50 eur. Je perfektný. Má asi len jedinú chybu – nie je s bluetooth.

Našťastie DELL vymyslel aj drahší prémiovejší set za cca sto eur. V ňom je model KB700. Ten som si teraz kúpil. Dá sa totiž kúpiť aj samostatne klávesnica za niečo nad 60 eur. To sa dá zniesť.

KB700 je plná klávesnica. Má chiclet prevedenie. Telo je tmavšia sivá ako u Magic keyboard a pochybujem, že je to hliník, pri dotyku šuští skôr ako plast. Klávesy sú čierne. Biele by boli fantastické ale nemajú. Popisky sú voľným okom viditeľné ako majú okolo seba priesvitný lak. Pôsobí to divne, ako samolepky. Ako to robí Apple sakra? Dobre. Len ten Logitech to síce nemá až takto ako DELL ale vyššie som pripomenul, že tiež má svoj problém.

Na rozdiel od Magic keyboard mám však od DELLu plnú klávesnicu so šípkami a numerickým blokom.

Tento model má dokonca možnosť prepínania viac zariadení. Tu musím upozorniť: tvrdia, že tri. Lenže je to nasledovne:

  • prvé zariadenie je cez USB dongle (nie cez BT)
  • druhé zariadenie je Bluetooth
  • tretie zariadenie je Bluetooth

Chvíľku som s tým zápasil pri párovaní, kým som si to poriadne neprezrel. Môže vás to teda prekvapiť a mali by ste s tým počítať. Taký Logitech sa s nami takto nehrá a máte tri rovnocenné pripojenia.

Aj táto klávesnica má dvojitú funkciu radu Fx klávesov. Frajerské od DELLu je to, že si zrejme pamätá prepnutie funkcií a miesto multimedia vecií to má obvyklé F1 až F12.

DELL sa rozložením snaží ísť skôr podobne ako má Magic Keyboard. Má však širší Enter ale to neprekáža. Logitech MX mini má klávesy inak – širší Enter, FN úplne vľavo a kopec iných rozdielov. Pre súčasné používanie Magic keyboard a niektorej z týchto dvoch je zrejme lepšie adaptovaný KB700.

Na macOS sa mi nepodarilo oživiť doplnkový SW Dellu. Takže neviem posúdiť jeho možnosti. Mal by však robiť to, čo sw Logitechu. Meniť funkcie len horného radu kláves. Či to ide, či to nejde je asi úplne fuk. Ak by som totiž chcel meniť klávesy, tak smerujem úplne inde, než predstavy týchto ľudí, čo toto považuju za „stačí“.

Cesta je totiž skôr tam, kde je teraz Keychron. Kompletná úprava. Povedzme, že chcem mať vymenené pozície Ctrl, Alt, Win, Fn. Alebo chcem mať na nejaký kláves dokonca makro (sled stlačení). Takže sprievodné software ku komerčným klávesniciam je skôr smiešna nezmyselná nefunkčná paráda.

Lenže v korporátnom svete si ani tieto nepodarky nenainštalujete. Preto by bolo fakt fajn, aby existovali klávesnice, ktoré dokážem naprogramovať, všetko majú vnútri v sebe a nepotrebujú teda žiadne barličky v systémoch.

Naspäť ku KB700. Podľa mňa najväčšia chyba výrobcu je, že je na AAA články. Má to trápnu očakávateľnú krytku (ktorá je chatrná). Prečo v pomerne prémiovej klávesnici nemajú vstavaný akumulátor s nabíjaním cez USB-C? Netuším. Očakávam však, že tie články sa nebudú meniť častejšie než maximálne raz za rok. Inak by to bolo extrémne nepríjemné.

Nemá podsvietené klávesy. A mne to NEPREKÁŽA! Naozaj nie. Fakt by som si ho prial u Magic Keyboard. Akože naozaj že by to bolo skvelé. Viem, že Apple by mal rozum a pochopil by, kedy to podsvietenie potrebujem. Tak ako to Logitech úplne nepochopil.

MX Keys totiž nabúral predstavu, že bezdrôtové klávesnice nesmú mať svetielka, inak sa rýchlo vybíjajú. A Logitech ich teda tam dal, aby získal konkurečnú výhodu. Ktorú nakoniec nezískal. Svietia totiž úplne zle.

Logitech tam dal pohybové čidlo. Takže svetielka sa rozsvietia hociaj v rozžiarenej miestnosti. A hádajte čo? Áno, keď podsvietenie svieti, popisky kláves nevidíte! Paráda! Bod dole Logitech!

Tip pre ďalší model: ak už chceš šetriť baterku, prosím ťa, Logitech, daj tam čidlo merajúce okolité osvetlenie. To by malo väčší zmysel.

DELL KB700 nie je podsvietený. Na tak ťažkú klávesnicu je to však nepochopiteľné, u prémiového modelu by som to očakával. Ale prekáža to menej ako fakt, že Logitech tam dal iritujúce prevedenie podsvietenia.

Nasledujúce dni sa pokúsi nejako začať bojovať s KB700, skúsim to práve preto, že striedanie Magic Keyboard a MX keys mini má svoje úskalia. Uvidím nakoľko mi to DELL uľahčí.

Nie je celkom pravda, že KB700 sa „blíži“ k supertriede Logitech MX Keys. Podľa mňa je písanie na KB700 tichšie. MX Keys má také uhrkané klávesy – keď si na ne položíte prst, tak cítite ako lavírujú a popritom vydávajú zvuk. KB700 má pevnejšie usadené krytky, nelietajú vo vodorovnej rovine. Na stláčanie je to iný pocit ako u Magic keyboard ale aj ako na MX keys. Je taký viac „džemový“, nevydávajú totiž ten hrkavý zvuk, ktorý má aj Magic keyboard. Pocit je taký gumovejší – pohyb pri stlačení tak pôsobí. Nie je to však chyba, len iné chovanie. Nespôsobuje to chyby pri písaní.

Pisatelia bez pozerania na klávesy budú zrejme spokojní aj prvé hodiny s KB700 sú bez nezmyselných prekážok. Zjavne má DELL ako prvý bod vytvoriť klávesnicu bez akýchkoľvek otravných invenčných nezmyslov. A potvrdzuje, čo tvrdím – Logitech, nemusíš robiť jamky do vrškov kláves.

Záver: KB700 je prekvapivo zdatnejší než notorický známy hegemonický výrobca Logitech. Nehrá sa na inovátora a pripravil nudnú a práve preto atraktívnu klávesnicu pre bežné používanie v práci. Vlastne by som v tejto chvíli kľudne začal ignorovať Logitech :-)

Silnejší záver však príde po mesiacoch používania. Pevnejší ho mám u Magic Keyboard a aj u MX Keys mini.

Môže sa Vám ešte páčiť...