Pred Androidom a s Androidom

AndroidProsím, nechápte to ako navážanie sa do kohokoľvek alebo čohokoľvek. Nasledujúci text sa dá zhrnúť pod moju obľúbenú vetu „Vidíte, ja som to hovoril“, ktorú by som radšej nikdy nehovoril.
Spočíva v tom, že netreba chváliť deň pred večerom a platila vždy, keď som čítal pochvalné predpoklady o systéme Android. Istú formu zvedavosti na niečo, čo sa chystá chápem ale vydávanie dojmov a predpokladov za fakty však už nie. Najmä ak sa používajú ako argument voči inému už existujúcemu systému.
Android bol dávno pred akýmkoľvek reálne uvedeným prístrojom vychvaľovaný ako otvorená platforma bez obmedzení. Nebudem zabiehať do detailov, čo bolo.
Po prečítaní článku o G1, prvom Androide na trhu však môžem zhrnúť nasledovné body.


* iPhone bol kritikmi označovaný ako veľký, neskladný telefón a Android ako systém pre skutočné mobily. G1 je porovnateľný, skôr ťažší a väčší…
* iPhone bol kritizovaný za uzavretosť a naviazanosť na služby, ktoré „nechceme“. Android je viazaný na gMail (a Google účet). Je teda slobodnejší? Trochu irónie: Ja som to nečakal, a vy?
* iPhone bol kritizovaný, že neumožňuje multitasking. Pravda je taká, že je to multitaskový OS ale umelo je zabránené aplikáciam skutočne bežať na pozadí (ale pred ukončením si obvykle uchovajú svoj stav a po opätovnom spustení obvykle sa vrátim na pôvodné miesto). Android toto obmedzenie nemá a iPhone sa dá k tomu prinútiť (čiže riešenie existuje). Lenže! Android sa po vzore WM snaží ukončovať aplikácie, ktoré vyžierajú zdroje. Čiže nemám istotu, že spustené ICQ skutočne vydrží na pozadí dokedy budem chcieť ja. A zbavím sa toho podobnou cestou ako u iPhone. Rozdiel – žiadny.
* vsuvka: nie som priaznivec vysúvacích klávesničiek – je to moja choroba zo zvyku nehľadať písmenká pod prstami a tým pádom všetko menšie, iné ma spomaľuje. Miesto toho by som uvítal možnosť pripojiť k tomu bežnú PC klávesnicu.
* perlička: G1 Android nemá SW klávesnicu ale vymysleli na ňu… identickú tej z iPhone
* áno G1 ponúka možnosť stiahnuť si Operu Mini a u iPhone už existujú rôzne varianty internetových prehliadačov líšiacich sa svojim rozhraním. Nelíšia sa však v tom, že majú „z krabice“ jeden jediný prehliadač.
* obávam sa, že pokiaľ samotný OS nepočíta s multitouch rozhraním, tak neskoršie pokusy ho doplniť budú rovnako tragické ako prstové ovládanie WM.
* tvrdilo sa, že Android bude slobodný, plne otvorený. Nie je to pravda. Plný prístup do telefónu vyžaduje Root Access a ten sa nedá získať inak ako hacknutím resp. pridelením konkrétnemu vývojovému teamu. Významná odlišnosť medzi otvoreným Androidom a uzavretým iPhone ja nevidím. Vy možno áno.
* správne to chápem, že bluetooth v G1 je… len pre handsfree? Naozaj?!?
* fakt?
* nie je možné. Veď toto bola najčastejšie otrepávané práve na iPhone.
* kristušát neky s tým, čo sa prisnilo a čo sa vykotilo na trh :-)
* ps: ja mam BT absolútne v nezáujme :-)
* rozdiel medzi Android Market a Appstore – osobne nevidím rozdiel, skôr výhody centralizovaného prostredia pre dovybavenie funkciami a aplikáciami – u WM som si svoje užil najmä tým, že sa mi Start menu plnilo odkazmi na veci, ktoré som v PC nechcel mať ale kvôli PDA či WM sa tam nacpali,
* slabšia výdrž na batérii je presne to, čo Apple v iPhone nechce zubaminechtami dopustiť. Vymeniteľnosť batérie – vŕzga to ako povoz na poľnej ceste. Tak si vyberte…
* G1 nemá jack na sluchátka. Pre tento typ telefónu je toto dôvod na vylúčenie. Zažil som to a šetrenie sluchátok s proprietarnym konektorom je činnosť, ktorú by som nezveril nikomu
Takže to zhrniem – nikdy nevychvaľujte niečo, čo ešte neexistuje. Nikdy nesypte argumentami protistrane, ktoré nakoniec nebudú platiť. Ťažko sa pozerá na prvý Android na trhu v kontexte s tým, čo Android nadšenci povysýpali všade, kde sa čo i len trochu spomenul iPhone.
Spomínaný článok ma utvrdil v tom, čo vždy pripomínam – kúpte si to, používajte a až potom VY sami zistíte, čo je pravda. A bude to VAŠA pravda, nie všeobjímajúca pre celý svet. Ak niečo tvrdíte, majte za sebou hmatateľné fakty. Nikdy nie vypozerané z internetu.
A viem svoje: G1 je prototyp, ktorý sa na trh dostal asi náhodou. Treba ešte stále čakať. Zatiaľ mi nepripadá o nič zvláštnejší ako telefóny LG, Samsung, HTC… a hlavne – je skôr bližšie k ich poňatiu rozhrania a ovládania.
Android čaká na lepši hardware a snáď aj vylepšenie samotného OS. Uvidíme, čo bude.
Pred pripomínaním, kto písal linkovaný článok, si to poriadne prečítajte. Ja som to urobil, takže uzávery čitateľov z daného článku máme zrejme rovnaké – prosím neopakujte mi ich :-)
Fotografia: Flickr.com

Môže sa Vám ešte páčiť...

8 komentárov

  1. mekelle píše:

    pekne vyargumentovane.

  2. dusoft píše:

    android je len dalsia zlata klietka (aj ked urcite funkcna). jedina skutocne otvorena platforma je openmoko: http://www.openmoko.com/
    problemom je, ze jediny telefon, ktory ju podporuje je pomerne nestabilny a tak si pockame odhadom 4-5 rokov, kym to dotiahnu do pouzitelnej roviny.

  3. rony píše:

    [2] aha, uz mame nejaku novu posvatnu kravu? :-)
    hej, pozeram, splnitelne podmienky:
    – da sa to pouzit ako argument :-)
    – neexistuje funkcny a predavany vzor
    – vie to vsetko, co si vymyslim
    :-)

  4. dusoft píše:

    este ad chybajuci multitouch: google ho na poziadanie apple neimplementoval. urobili tak dobrovolne, aby sa vyhli sudnym sporom o licenciu/patent – momentalne totiz apple zaluje palm a ich novy telefon pre kvoli pouzitiu multitouch. (paralela na okraj: byt v rokoch sedemdesiatych, nikto okrem apple by legalne nemohol pouzivat mys na ovladanie pocitaca)

  5. dusoft píše:

    [3] nejde o posvatnu kravu, mne je ukradnute, kto si pouziva iphone ci android ci openmoko, ja pisem len o jedinej existujucej otvorenej alternative (that’s a fact, dear watson). telefon na openmoko existuje (aj za cca 7000 ceskych ho kupis; ale pozor: drzal som ho v ruke, pouzitelne to zdaleka nie je).

  6. rony píše:

    [4] „Pred pripomínaním, kto písal linkovaný článok, si to poriadne prečítajte. Ja som to urobil, takže uzávery čitateľov z daného článku máme zrejme rovnaké – prosím neopakujte mi ich :-)“
    [5] ved ti ju ani nepripisujem :-) ty si iba posunul link :-) a iba potvrdzujes, co hovorim: posvatna openkrava, ktora opat nefunguje.

  7. bolek píše:

    rovnake blepty ako sa pisali proti ajfonu. Nikto z nich ho nedrzal v ruke a uz vobec nie pouzival dlhsiu dobu, ale kazdy vedel recyklovat 250 argumentov preco je ajfon zly zly zly.

  8. rony píše:

    [7] hej, akurat to tak ze nepisem recenziu G1 ale na jeho priklade dokumentujem ako sa ludia mozu mylit, ked pouziju ako argument nieco, co neexistuje :-)