Prvé mini dni

V utorok som kúpil Mac mini v bežnej predajni. Samotné balenie nepresahuje obvyklú veľkosť akú by si počítač vyžadoval. Kocka škatule sa skôr tvári, že je v nej varná kanvica. Je len trochu ťažšia. Mac mini teda môžete kúpiť bez zvláštnej prípravy a odniesť v jednej ruke.


Je to myslím jediný počítač Apple, ktorý sa nekupuje s monitorom, klávesnicou a myšou. Počíta sa s tým, že vopred viete, čo beriete a máte potrebnú infraštruktúru už doma. Potrebujete teda monitor s DVI vstupom (ide aj VGA D-SUB ale prepojka naň nie je pribalená), USB klávesnicu a USB myš (obe môžu byť aj bezdrôtové). Je veľmi dobre mať aj pripojenie na internet a predpripravenú s ním súvisejúcu infraštruktúru – pripojovací Etherne kábel, konfigurácia pripojenia pre nový počítač, prípadne nastavenie pre prístup pomocou Wi-Fi (kábel je ale lepší a rýchlejší).
Rozbalenie je veľmi rýchle a pripomína iPhone. Rovnaké systémy, rovnaké obalenie priesvitnou fóliou, rovnaký systém vnútrorných krabičiek na dve DVD a malú brožúru.
Prekvapí vás pomerne veľký napájací zdroj, ktorý má podobný konektor do počítača ako majú Apple laptopy – pri slabšom potiahnutí sa odpája – nemali by ste teda stiahnuť počítač zo stola zachytením sa o napájací kábel. Jednoduchý ale zaujímavý detail, ktorý by mohli mať všetky prenosné počítače.
Po popripájaní sa zadná stena stane vodopádom šnúr:
* jeden alebo dva USB obsadí klávesnica a myš, ak však kúpite Bluetoothovú sadu, tak nemusíte k mini nič pripojiť,
* krátka prepojka z menšieho konektora na štandardný DVI a v do nej dáte DVI kábel z monitora (dostali ste ho s monitorom),
* napájací kábel, dosť dlhý, aby ste krabicu zdroja mohli kdekoľvek skryť,
* výstup na externé reproduktory klasickým stereo jackom, ja som to napojil na monitor.
Po zapnutí naskočila úvodná veľmi stručná konfigurácia, ktorá spočívala v pár jednoduchých detailoch typu: stlačte kláves napravo od ľavého shiftu :) a nastavenie slovenských reálii typu formát dátumu a pod.
Ak máte skutočne dobre nakonfigurovaný internet (živý kábel), tak sa Mac mini chytí a naštartuje. Skutočne netreba toho priveľa na to, aby ste si otvorili prehliadač a overili, že to ide.
Po čase sa Mac mini ozve, že chce aktualizácie. V mojom prípade to bolo niečo medzi 10-20 balíčkami vrátane jedného väčšieho a spolu to bolo niečo okolo 600 megabajtov (ak si dobre pamätám). Nie je nevyhnutné ich urobiť okamžite.
Keďže ma Fibernet momentálne vôbec ničím nezdržuje a frčím na maxime, tak to pre mňa moc času neznamenalo. Po stiahnutí išiel reštart.
Počas prvých dní som začal riešiť čo budem používať a čo nie. Prebehol som celý systém, čo sa dalo a posúdil, či to alebo tamto nenahradím niečím iným. Prvé tri dni som sa trápil v Safari ale kvôli identite z Firefoxu som nakoniec nainštaloval ten.
Potom som sa zapojil do tradičnej switcherskej otázky „dajte mi môj file manager“, kde opäť tradične mackari netušia, ktorá v tomto prípade bije. Jedna vec je plávať po súborovom systéme a klikať si dokumenty a druhá vec je masívna práca s množstvami súborov, ktoré ani tak nepotrebujem „otvárať“. Pri všetkej úcte k Finderu, nebude na to nikdy stačiť, pokiaľ bude podmienkou držať v ruke myš. U mňa to tak nefunguje a prosím drahého čitateľa s macbookom pred očami, aby sa mi nesnažil pomôcť ani vyargumentovať absenciu OFM v OS X.
Toľko ku štartu Mac mini u mňa doma. Všeobecný záver je, že prechod je hladký a bezbolestný. Pokiaľ si ako domáce využitie predstavujete hlavne prístup na internet, tak je úplne jedno aký OS a aký počítač máte. Samozrejme v ďalšom som riešil už iné podrobnosti, ktoré však do článku o úplnom začiatku nechcem písať – a sú aj tak všeobecne známe každému novému majiteľovi počítača (klasické obiehanie webstránok, inštalovanie, mazanie, nastavovanie vzhľadu…).


Nemusíte sa Mac mini vôbec báť. Treba k veci pristupovať pragmaticky a nedať na reči ľudí, ktorých poznáte len z diskusií na internete, ktorí obvykle komentujú veci, ktoré si osobne neoverujú na vlastnej koži. Základom frustrácii z OS X je v podstate to, že mu netreba utierať nos zakaždým, keď niečo chcem na počítači robiť. Mac mini je lacný počítač (630 euro) a stojí približne toľko ako akýkoľvek riadne „nabúchaný“ mobil. Starosti o výkon, parametre, software nechajte na ľudí, ktorých zmyslom sedenia za počítačom je riešiť tieto veci.
Všetky komentáre, ktoré sa budú snažiť o flame, ktoré budú spomínať Windows, ktoré budú hľadať chyby na OS X a na Apple, toto všetko budem bez upozornenia mazať. Rovnako všetky poznámky komentujúce mazanie komentárov, rôzne pokusy o nepochopené vtipy, snahy o urážky či riešiace všetko iné ako úzko definované zameranie článku – prvé dni s mac mini.
Ďakujem, že to pochopíte a nebudete skúšať moje nervy – nič s nimi nenarobíte, vymazať komentár mi trvá vždy kratšie ako vám jeho napísanie.
Celé tieto litánie na koniec sú tu preventívne pretože evidentne niektorí ľudia vyhľadávajú kam by zarýpli. :) a sú dosť hlúpi na to, aby chápali, že druhá strana je trochu inak nastavená ako oni.

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. Pavel@cetoraz píše:

    S Mac mini jsem se setkal někdy před třemi lety a byl jsem naprosto nadšen. Ideální počítač ideální velikosti do obýváku – miniaturní rozměry, tichý, pěkný design.
    Myšlenku na jeho zakoupení pro účely zábavního centra jsem stále ještě nezavrhl :-)
    My jsme ho používali jako řídící počítač pro roboty Pioneer P3DX, protože se do něj krásně vešel. Stačilo jen připojit napájení (P3DX má 12V baterie, mac mini s tím vystačí, ale kouše se, je lepší mít 18V) a mohli jsme 2-3 hodiny jezdit.

  2. Peter Druska píše:

    Plánujem prejsť na Mac OS X, ale konkrétne na MacBook 13″ plus k tomu displej, klávesnica a myš. Túto voľbu som zvažoval asi pol roka, až som sa k tomu dostal definitívne – chcem systém používať tak, ako ho opisuješ aj Ty.
    A v prechod z iného systému na iný nevidím žiadny problém. Je to ako dlhoročné používanie Nokie a prechod na Ericsson alebo iná cesta.

  3. rony píše:

    [1] ano, ak chces, mozes to kupit vyhradne ako multimedia centrum aj ked ja pre tento ucel mam Popcorn Hour. Prva obrovska vec, co ma ohromila je to ticho doma. PC som kvoli hluku zapinal vynimocne.
    [2] toto by som dal aj ja ale mini je proste polovicna cena.

  4. Piki píše:

    Len okomentujem dva malé detaily:
    „má podobný konektor do počítača ako majú Apple laptopy – pri slabšom potiahnutí sa odpája – nemali by ste teda stiahnuť počítač zo stola zachytením sa o napájací kábel.“ Hm, ale to tnamená, že sa mi úspešne stratí práve rozpracovaná robote. Alebo má mac mini UPS? ;-)
    600MB aktualizácii pre práve zakúpený kus považujem od Apple za buzeráciu. (Rovnako akoto považuje za buzeráciu od akéhokoľvek výrobcu.)

  5. rony píše:

    [4] mal by si si to nazivo pozriet, je to trochu inak ako ked to napisem. Otazka: ak stiahnes beziaci komp na zem, tu pracu stratis tiez.
    tych 600 mb – opat som nemal cas vysvetlit kontext, preco to tam bolo, ci to bolo alebo nebolo nevyhnutne a preco som to urobil – urobil som update preto, ze som mal rychlu linku, nie preto, ze to boli bezpecnostne updaty. V prvom rade: je to presne to iste ako ked nainstalujes windows z CD zo suflika. Obratom ta caka niekolko sto megabajtov updatov.
    kontext je v tom, ze tesne predtym vysli upgrady veci ako Safari, balik softwaru iLife a pod. To nebolo nieco ako jadro systemu. On totiz ma ten updatovaci system jeden, ak sa nemylim, takze nie je to ako na windows, ze ti v nom bezi cojaviem LogitechUpdate.exe, ktory bezi cely cas behu pocitaca a raz za 14 dni ti zobrazi svoje zelene okno, ci nechces pozriet update. A ked mas takychto updatovadiel vo windowse 10, tak je to radost :)
    Takze piki, je to trosku inak, nie je to otravne, nie je to „buzerativne“.
    Neviem si dost dobre predstavit distribuciu skatul pocitacov alebo cohokolvek, co musi zostat zatvorene a zaroven po kazdej aktualizacii sw tie skladove zasoby vybrat, updatnut, zabalit. To je trochu na hlavu. Ak ti ten system spravia tak, ze update je len zalezitost pristupu na internet resp. kupy CDcka… Kludne som si totiz tieto updaty mohol kupit v predajni.
    Napr. ohlaseny Snow Leopard (dalsia verzia systemu MAC OS X) niekedy v septembri: pre pocitace kupene v juni bude za postovne posielany na DVD, pre pocitace kupene tusim za posledny rok nejaka suma okolo 29$ atd.
    Ked si pozries kolko stoji Vista pre majitelov XP, tak vies… ale to je zasa iba natahovanie sa o blbostiach, ktore nikam nepovedu.
    nepovazujem tych 600 mega za obtazovanie – nebol to vyhradne OS :-) pochop, ze v tom Macu som mal aj softwarovy balik.
    Uz je to jasne?

  6. Mac píše:

    [4] rony síce napísal obsiahlo, ale ja mám iný pohľad.
    Dobre, tak ja si zhodím svoj počítač zo stola. Možno to prežije. Možno sa HDD nerozbije a dáta sa nestratia. Ale možno aj áno. Potom ocením že mi Mac mini zostal na stole a iba sa vypol a ja som stratil priebežne neuloženú prácu. Ale ani tú nestratím. Ešte z čias Windows som zvyknutý po každej rozpísanej vete ukladať lebo nikdy neviem kedy mi spadne (nie zo stola). BTW, už 2 krát mi to zachránilo Mac Book od pádu zo stola. Asi pred pol rokom si kamarát rozbil notebook keď takto zakopol o kábel. Bol to Dell…
    K 600 MB. Kto vie ako dlho ten Mac Mini ležal na predajni, možno aj 5-6 mesiacov. Čuduje sa tu niekto že treba stiahnuť 600 MB pre tak komplexný balík SW ktorý s ním človek dostáva? A dobrp pripomienku napísal rony. Bezpečnostných je z toho možno tak 20 MB. Zvyšok je oprava bugov, ktoré narozdiel od Win je u Apple dobrou zvyklosťou opravovať a nie vyhovárať sa na „undocumented feature“ :), ba dokonca pridanie nových funkcií (síce zriedkavejšie ale stáva sa aj to).

  7. Johnnnie píše:

    to Piki:
    na margo 600 MB aktualizacii by som povedal iba tolko: nevies presne podrobnosti odkedy tam mac mini sedel v obchode a aka vlastne verzia mac os x bola nainstalovana, bezne maju aktualizacie mac os x od 200 mb vyssie takze ked budeme predpokladat ze tam bola 10.5.5 je to celkom normalna velkost, spolu s faktom ze sa tam updatovala kopa veci ako ilife a dalsie, taketo sa zazije malo krat :)

  8. good píše:

    to Johnnie:
    uplne suhlasim a pripisujem to „frekvencii predaja tychto systemov u nas“.
    Kupoval som niekolko Macov v Nemecku (Berlin, Mnichov), no kazdy kus bol kompletne opatchovany ked som ho vytiahol zo zabalenej skatule- mam na mysli systemy 10.4 a 10.5

  9. HoP píše:

    Mám jen jeden dotaz: Povede série článků až k fázi programování aplikací pro iPhone?

  10. rony píše:

    [9] to absolutne netusim, ja som vo faze, ze som ASI (aspon dufam, mozno, netusim, neviem) nainstaloval cosi co sa asi volalo SDK :) a ci mam vsetko netusim :) a mozno to je predpoklad, aby som mohol zacat :)))
    ale potrebujem niekoho, kto mi ukaze nazivo ako sa v tom vsetkom zorientovat a aby mi pred mojimi ocami naprogramoval Hello world a spustil ho na iphone emulatore v Macu.
    ak sa dostanem sem, potom mozem zacat studovat postupy.
    [8] jasne, idealny stav :-) mne sa tiez stalo, ze ked som predal Popcorn A100 a kupil novy A110, ze uz bol aktualizovany na niekolko dni stary firmware.
    Osobne to nepovazujem za prilis dolezity problem ak skutocne update spociva v existujucom pripojeni na internet a jednoduchej operacii. Ze ma aj tak v buducnosti cakaju taketo povinnosti sa tym ale neodstrani.