Nokia N97 prichádza – deň 4.

Znenazdania mi začali ľudia volať. Na novom telefóne je to šok, zvládnuť zdvihnúť hovor. :)

Volajú mi ľudia!

V prvý deň som do telefónu vopchal moju preplácanú kartu (kontakt je na tejto stránke). Vyskúšal som si obligátne „ako vyzerá“ incoming obrazovka, ako sa vloží kontakt, ako ho vytočím.
Zabudol som si odskúšať ako sa správa telefón v zamknutom stave pri prichádzajúcom hovore.
Ajfón vládne svetom :) Aj keď na obrazovke je vtedy aj čosi, čo sa dá chápať ako „zdvíhadlo“ hovoru, tak najskôr treba pod ním prejsť prstom a telefón odomknúť. Potom naskočí incoming obrazovka s inými tlačítkami a môžeme hovor zdvihnúť. Pozor na to, najmä ajfonista má s tým problém – pri incoming prejdem slider prstom a môžem hovoriť.
Zelené zdvíhacie tlačítko pod obrazovkou vtedy nefunguje. Alternatívne možno telefón odomknúť bočným odomykacím tlačítkom. Ale vždy treba hovor ešte dodatočne „zdvihnúť“.
Nie je to chyba, je to rozdiel.
Kontaktom si samozrejme môžem pridať fotografiu. Tá sa objaví asi po 2 sekundách v hornej polovici „lock“ obrazovky. Nenašiel som žiadny nástroj na nazoomovanie fotky alebo jej otočenie. Fotiť sa teda treba s mobilom v horizontálnej polohe.
Naopak, pri vyťukaní čísla na klávesnici N97 zjavne nepreskúma kontakty a nedoplní mi meno. Urobí to až pri spustení volania aj s doplnením fotky.
Môžete ma kameňovať a v tomto sa mi zdá ajfon svižnejší a učesanejší.
K orientácii fotografii – do práce treba zapojiť aj gravitačný senzor a informáciu o natočení využívať v systéme. U kontaktov to N97 nerobí a je to škoda – pribúda viac práce ak si chcete vybaviť kontakty fotkami. Ak nie, je to jedno.
Odomykanie po odklopení obrazovky
Opakujúci sa problém. Zaklopený telefón zamknem a počkám kým zhasnú diódy zeleného a červeného tlačítka pod obrazovkou (telefón spí). Odklopím obrazovku aby som videl klávesnicu. Obrazovka je čierna. Pokus ho bočným posúvacím tlačítkom prebudiť zlyháva. Musím ho zaklopiť, odomknúť a odklopiť. Alebo počkať. Viditeľne však na obrazovke niečo je, len sa nezasvieti podsvietenie obrazovky.
Dá sa na to zvyknúť iba tak, že sa donútite ho najskôr odomknúť a potom odklopiť.
Práve som si to pri písaní overoval a skúsil som stláčať spúšť fotoaparátu a naskočila mi iba biela obrazovka. Predtým som však zaregistroval divnú situáciu.
Vybral som telefón z tašky a bol vypnutý – prvá reakcia, vybila sa baterka? Buď moc skoro alebo sa sekol. Pichol som do nabíjačky, naskočilo logo ale zapnúť nešiel. Vybral som baterku a potom nabehol.
Cítim problémy, asi nájdem v manuáli nejaký soft reset.

Nakupujeme v Ovi Store

Samozrejme som nechcel nič kupovať a v Ovi Store som si odskúšal iba download free programov. Prvá bola Opera.
Samotný Ovi Store je centralizovaný online katalóg podobne ako AppStore. Snáď je trošku jednoduchší v tom, že ponúkne menej kategórii, hľadanie je zdĺhavejšie ale nakoniec si aj tak môžete o aplikácii čosi prečítať, pozrieť hviezdičky od užívateľov a hlavne ju kúpiť a nainštalovať.
Myslím, že v obchode strávi každý majiteľ svoj čas a určite si ten telefón kúpil práve kvôli možnostiam vybavenia aplikáciami.
Ja som sa snažil v Ovi Store nájsť nejakého ICQ klienta. Keďže som nenašiel Search kolónku, tak som chvíľu listoval a našiel som FREE IM+.
Na webe www.ovi.com je rozšírená verzia obchodu a vyhľadávanie je možné. Samozrejme som sa snažil nájsť nejakú komerčnú navigáciu a nenašiel som v ňom nič. TomTom, Navigon či Sygic nemajú v Ovi Store vôbec nič. Opäť: asi používajú iné distribučné kanály – u Sygicu som si viacmenej istý, že na N97 mysleli.
Tento web zhŕňa komunitu majiteľov, nákupy su doporučované :) avšak v prípade Nokia Music nepatríme medzi podporované krajiny. Nokia Music Store nepredýchal Firefox na OS X a tak neviem overiť, či môžem nakupovať hudbu. Vyzerá to, že nie.
Pre zaujímavosť aj Nokia pre hudbu propaguje program na správu hudobnej knižnice, samozrejme s nákupnými namotávkami. iTunes Store v zelenom (zelená je OVI).
Klikol som teda na nejakú inú krajinu a rozjuchali sa mi flashové veci. Ďalej som sa nesnažil dostať – nejako som to opäť nevypátral :)

ICQ ako predstaviteľ schopností N97 používať IM

Pre možnosť používať IM si musíte v Ovi Store vybrať vhodného klienta. Zobral som osvedčené meno IM+ a o ňom netreba zrejme veľa písať. Funguje na pozadí ale neviem, či nezaúraduje pri nadmernom preplnení pamäte automatické odstraňovanie dlhšie nepoužitých aplikácii z pamäti. IM+ je dobrý použiteľný klient a rozhodne nebudete mať problémy vyplývajúce z nejakých koncepčných nedostatkov.
Okrem IM+ nájdete v OVI Store aj ďalší klient.

Opera Mini proti vstavanému prehliadaču

U dobrého smartphone by už dodávaný prehliadač mohol byť dostatočne schopný, veď o to ide v tejto triede. Nokia ho má dobrý aj keď pri zbežnom porovnaní rýchlosti ho predbehlo Safari, tak nebudete mať problémy aj s AJAX webmi. Funguje zvisle aj horizontálne, posúvanie prstom po obrazovke je v poriadku vzhľadom ku použitej dotykovej technológii však nedosahuje komfort Safari.
Nainštalovanie Opera Mini bolo teda skôr formálnym testom, či funguje, čo môžem potvrdiť. Načítanie stránok je však rýchlejšie.
Opera Mini však trochu bráni ovládaniu prstom (menšie prvky tesne pri sebe). Rýchlosť uspokojí každého, kto sa chce Operou pochváliť.
Pri horizontálnej orientácii sa mi Spravodaj načítal tak, že horná lista bola na celú šírku a zvyšok stránky (tri stĺpce) len v ľavej polovici obrazovky. Po ťuknutí na Zoom sa nastavila na stĺpec s obsahom a čítať sa dalo.
Vstavaný Nokia prehliadač týmto netrpí.
Po vzore iPhone sa Nokia vie „otočiť“ sama vertikálne aj horizontálne. Platí to v takmer všetkých príležitostiach a dá sa to aj vypnúť. Logické je, že po odklopení sa aj tak prepne do horizontálneho režimu.
Prepínanie z vertikálneho do horizontálneho je sprevádzané zhasínaním a znovu vykresľovaním. Efekt tohto prechodu má iPhone vizuálne krajšie spravený ale na funkčnosť to nemá vplyv.
Ďalšie informácie budú zajtra.

Môže sa Vám ešte páčiť...