Pokutovať neúplné zmätočné a nesprávne dopravné značenie

Poznáte to, dostanete pokutu na mieste, kde je prešibane zarastená značka alebo kde nie je ukončené zníženie rýchlosti a na pustatine dostanete pokutu za rýchlosť len preto, že ktosi tam niekde nedal značku. Zaparkujete na vyšúchanom vodorovnom značení v domnení, že tá zebra už nemá zmysel (aj preto, že nad cestou je nadchod).


Neustále sa sťažujeme aj formou dopravných weblogov, na neustále nové a nové nezmyselné dopravné značenia, zámerné využívanie takýchto úsekov na odchytávanie vodičov. Ale to sa vlastne nikdy neskončí. Vždy tu budú flagrantne označované cesty, značky budú osádzať nekompetentní ľudia a návrh značenia budú robiť projektanti iba nad komerčnými schématickými mapami miest či nad nákresmi nových ciest a križovatiek.
Prečo neustále musíme strpieť nerovnaký dôraz na dodržiavanie pravidiel premávky po cestných komunikáciach? Veď správny a rozumný návrh dopravného značenia je súčasť celého komplexu, ktorý niekedy končí pokutou vodičovi či vynúteným porušovaním predpisov.
Pre mňa je najelegantnejším riešením žiadať podobný postih aký má vodič pri ignorovaní dopravného značenia. Pokuta zodpovednému orgánu, zosobnenie zodpovednosti za nezmysly vyskytujúce sa na cestách. Výška pokuty? Jednoduchý výpočet: priamo úmerná počtu vozidiel, ktoré boli nútené prejsť spackaným úsekom počas celého obdobia, kedy bol v nenormálnom stave. Áno, extrémne pálky. Pokutuje samozrejme dopravná polícia.
Problém s dopravným značením je, že zodpovednosť je tam značne neprehľadná. Dopravná polícia môže dávať iba návrhy a nemôže prikázať napr. urýchlenie vykonania zmeny, či nápravu značenia. Zodpovedný orgán je zároveň neosobný a hlavne nepostihnuteľný – nemá žiadne záväzné termíny na odstránenie, žiadnu hrozbu postihu a obvykle veľmi ľahko vykľučkuje pri pristihnutí rôznymi „objektívnymi“ dôvodmi.
Pod touto hrozbou sa už nestane, aby ste na ceste našli vyšúchané evidentne neplatné vodorovné značenie. Nenájdete úsek bez evidentne chýbajúcej značky a nebudú zarastené, zhrdzavené, pokrivené či podávajúce protichodnú či doslova lživú informáciu.
Občas sledujem takéto prípady v televízií, či na weblogu Jozefa Drahovského a vždy sa čudujem ako je možné, že polícia (obe štátna aj mestská) nemajú priamo v náplni práce NIE využívať takéto situácie na „výber“ pokút ale naopak takéto úseky v prvom rade „strážiť“ tj. vodičov usmerňovať a okamžite požadovať nápravu na zodpovednom majiteľovi daného úseku pod hrozbou pokuty. Nemalo by sa stávať, aby sa tam proste odstavili a čojaviem merali rýchlosť či zlým značením zmätených vodičov oberali ako banány.
PS: nemám na mysli nič konkrétne, je to úvaha.

Môže sa Vám ešte páčiť...