Twitter a Facebook nie sú pre bloggerov

Asi nie som sám a tak to poviem. Pred dlhším časom sa rozvinuli jednoduché trochublogovacie systémy. Instatné hostingy pre tých, ktorí nechcú písať dlhé články a na krátke prejavy v rozsahu jednej SMS sú primalým na projekt vlastného weblogu. Dokonca aj hosťovaného na niečom ako bloguje.sk je v podstate príliš moc vecí okolo toho. Tak sa formalizovali mikroblogy, kde príspevky sú len bezkontextové krátke hlášky, ktoré by ste vlastne iba rozposielali hromadným e-mailom či SMS z mobilu.
Preto sa vlastne vlastnosťou mikroblogov stala aj možnosť používať na to mobil.
Prirodzený vývoj bol nakoniec Facebook, ktorý celú túto ideu našil na telo kancelárskym krysám, ktoré si navzájom preposielajú videá, vtipy, oznamujú si ako sa majú, posielajú si fotky, organizujú stretnutia a komentujú sa krížom krážom navzájom.


Je jasné, že technologické novinky zaujmú aj vlastníkov weblogov s vlastnými hostingami. Je jasné, že ich to môže vtiahnuť a tak vlastne svoj obsah inak publikovateľný na „svojom“ posúvajú na mikroblogy (rátajte tam aj Facebook).
V prvej fáze sa snažia tieto aktivity nejako previazať a vkladajú si sled mikroblogov do svojich stránok. Niektorí sa zasa inšpirujú mikroblogmi a vytvoria si vlastnú kategóriu na svojom blogu a snažia sa simulovať mikroblogovanie. Pokiaľ pozerám na Facebook, ten je integrovateľný len tak, ako Facebook chce. Čiže žiadny obsah z neho na svoj web tak ľahko nevložím a ak áno má to muchy ako orly.
Tak sa stalo, že etablovaní bloggeri publikujú kde-kade a menej publikujú na svojom vlastnom. Myslím si, že je to škoda a práve oni by to nemali robiť. I keď ide hlavne o aktivity voľného času a zrejme si človek na relax vyberá to aktuálne najzaujímavejšie, tak treba skutočne zvážiť, či aj takáto produkcia nemá svoju cenu a či ju nepredávame lacno.
Osobne už tiež považujem Facebook za dôležitý nástroj avšak stále viac si uvedomujem, že často do Facebooku napchám veci, ktoré by si zaslúžili spravodaj :)
Pred časom som vlastnil Twitter aj Jaiku a po overení si všetkého, čo teraz píšem som sa rozhodol oba účty zrušiť a NAVIAC k tomu prísť dobrovoľne o možnosť SLEDOVAŤ, čo sa na nich deje. Považujem tieto stránky za úplné tabu. Občas ku mne síce preplávajú rôzne aféry konané na ich pôde a často niektorí používajú spamovače (mikroblogovanie z jedného programu všade, kde sa dá).
Zaujímavý je aj terminologický vývoj. Presadzuje sa termín „status“ ako krátka veta publikovaná v danom čase na mikroblogu resp. na Facebooku. K nemu dokonca množné číslo „statusy“. Je to vcelku dobre použitý a dobre opisný zmysel termínu.
Podľa môjho názoru do kariet na čierneho Petra pozerajú autori CMS aby sa dokázali zorientovať vo svojich systémoch a skúsili dať do nich nový podnet k tomu, aby publikovanie na webe nezostalo len na existencii „statusov“. Facebook si môže žiť ako geniálny nástroj na nasatie más, ktoré si doteraz vymieňali „blbosti“ e-mailami a kdekade po rôznych weboch pekne do jedného veľkého košiara, ktorý im spĺňa prakticky všetko: pozri, otestuj sa, pošli snehovú guľu, tento o tebe povedal, že si a povedz o ňom ty to isté, zahraj sa.
Práve CMS by pre blogovanie mali urobiť ešte viac a rozhodne si musia za vzor zobrať Facebook. Ani nie v komunitných previazaných sieťach (aj keď aj to je v rebríčku hodnoty) ale práve vo vstavanej inteligencií, kedy rôzny typ vkladaného obsahu je spracúvaný bez ťažkostí do bezpracnej vizuálnej formy (miesto šialeného kódu youtube v článku proste vložím odkaz, načíta si to Title, okienko s náhľadom, kliknutím na ne ich pozmením atď.).
Stihnú to už tento rok alebo budeme rok 2010 nazývať novým štartom pre individuálne publikovanie a turbom vo vývoji CMS?

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. dusoft píše:

    Twitter je len doplnkom, zaujimavost je v konverzaciach v realnom case, co na blogu nie je mozne, kedze komentare maju casto aj par dnove sklzy.
    Inakt o zanedbavnie je pravdive, obcas mi ale pride menej „spammerske“ poslat daco na Twitter, ako pisat na blog. Informacneho pretazenia ma kazdy dost aj tak.

  2. Piki píše:

    Pravdu máš, až mi je to divnô ;-)

  3. ehmo píše:

    veru, ako mam twitter, rapidne som prestal publikovat na blogu. uvedomujem si to, ale twitter nezrusim. je tam plno inych veci, ktore su natolko dolezite a zaujimave, ze ich nemienim opustit. za to facebok ma nelaka dnes ani trosku. ako ho redesignovali, chodim tam raz, dvakrat denne.

  4. Braque píše:

    veru nie si sam. tiez som to vcera riesil na svojom blogu:http://botka.sk/2009/07/ako-prepojit-twitter-s-blogom/# :-)
    tak ako napisal Dusoft, vyhodou Twitteru je real time komunikacia. Na rozdiel od FB je Twitter otvoreny, takze nie je ani problem stiahnut svoje twity na blog. otazka je, v akej forme to ma zmysel.

  5. rony píše:

    realtime je IM. Twitter moze mat len kratsi interval reakcie.