Objavil som slovenský Google News…

Večer si surfujem a hľadám čosi po webe a odrazu hop… niečo sa mi na jednom čisto anglánskom blogu nepáči. Googlovský widget… a v ňom odkazy zo slovenských médii.
Box
Mrkám na to ako teľa a premýšľam. Je to z RSS zdrojov. Je to filtrované na kľúčové slovo a akosi to smeruje na Google News.


Box
Skúšam ešte prejsť na originál Google News a tam nie je nič nové. Pichnem do parametrov sk ale presmeruje ma to na domácu stránku google.sk, čiže počítajú s pokusmi a presmerúvajú.
Poďme na fakty: Google do vyhľadávania indexuje aj spravodajské weby ale aj celý bordel okolo. Mne sa zobrazili nie výsledky hľadania ale linky na články z médii.
Web pod hlavičkou Google News vie zobraziť slovenské články:
Box
Teraz je na mieste otázka: český Google News funguje už pomerne dlho. Slovenský podľa vyjadrení insiderov nepripravujú a pre rok 2009 už určite nie.
Chápem, že uvedenie produktu predchádza kľudne niekoľko mesiacov trvajúce testovanie a vývoj spojený s tým, že časť práce je proste dostupná „zvonku“ v istej fáze.
Trafil som presne alebo som si všimol niečo, čo je dostupné už dávno a oficiálne? Alebo ide iba o dôsledok iných procesov, ktorých vedlajším efektom je zobrazovanie slovenských článkov v Google News?
Ja teda tvrdím, že slovenský Google News bude a už nejde len o teoretickú konštrukciu vyplývajúcu z logiky „ak majú v CZ, tak musí byť niekedy aj v SK“. Google News proste má v sebe slovenské články a viditeľne LEN média (nie napríklad spravodaj).
V každom prípade si vyhradzujem pre tento objav akúsi formu „práva“ – netrúfam sám seba vyhlásiť za prvého. Možno budem prvý blbec a možno nie. Budem v každom prípade prísne sledovať, či sa náhodou neobjaví medzi vami ďalší, čo to „nezávisle“ objaví (na základe tohto článku) a na mňa „zabudne“. :)

Môže sa Vám ešte páčiť...

2 komentáre

  1. matushiq píše:

    ja ten google widget http://www.google.com/ig/adde?moduleurl=builtin_news_topstories.xml&source=imag pre jazyk slovenčina nejaký ten mesiac tiež používam :)