Univerzálny komentovací systém k webovým stránkam

Lifehacker uviedol vec, ktorú som teoreticky popísal už dávnejšie. Medzitým prišli veci ako linkovacie služby či Facebook.
Volá sa to Sidewiki. Možno sa vám to zdá ako náhrada za bežné komentáre a diskusie pod článkami. Nie je to tak. Je to nezávislý systém, ktorý „zbiera“ názory, komentáre čitateľov danej stránky. Je to plugin, rozšírenie v prehliadači.
Pekné je, že k danej stránke nevidíte iba svoje poznámky (čo už kdejaký program zvládne), nemusíte používať sociálne a komunitné služby a predsa sa dozviete o tom, čo si myslia ostatní. Iste, môžete zakázať na svojom webe diskusie ale majiteľom Sidewiki nezabránite vysloviť o danej stránke čokoľvek.
Je teda nezávislý na vôli majiteľa stránky :)

Môže sa Vám ešte páčiť...

5 komentárov

  1. Piki píše:

    Kde urobili súdruhovia chybu, že v SK-Firefoxe 3.5… nie je funkcia prístupná?!?

  2. dusoft píše:

    Google ma svoje Sidewiki, kazdy to ospevuje.
    Nevidim velmi rozdiel oproti cca desat rokov existujucemu pluginu Stumbleupon (najprv toolbar pre IE, potom aj pre Mozillu). Rovnaka funkcionalita, nic nove. Prinos ano, dolezita je vsak vzdy kriticka masa. StumbleUpon ju ma uz niekolko rokov.

  3. Martin Kopta píše:

    Jsem si říkal, že LH nemá sílu k tomu, aby taková věc byla užitečná (dostatečně rozšířená), ale teď koukám, že význam slova „uvedl“ chápu jinak. ;-)
    Jinak SU má sice zajímavý podíl na trhu, ale ten je zhruba stejný jako Google Reader, takže Google s touhle novou službou má myslím rozumnou šanci služby typu Delicious, SU a spol. dohnat a možná i předehnat. Posun od bookmarkovací a tagovací společenské sítě ke komentářovému nástroji může být právě tím, co přitáhne další typ lidí.

  4. dusoft píše:

    Martin Kopta: v tom pripade sa pytam, kde boli inzinieri Google poslednych pat rokov? Ved toto je pomerne stary napad, rychlo implementovatelny, prinajhorsom lahko odkupitelny.

  5. rony píše:

    [4] podla mna inzinieri google nedavali prihlasku do zavodu „Nezavisly komentarovy system“ ale celkom urcite su na starte v zavode „Najpouzivanejsi komentarovy system“ :) a tam mozeme diskutovat, ci zvitazia. Teda skor o tom, ci vobec niekto dobehne do ciela :)