Vytvoríme požiadavku na novú generáciu CMS

Po veľmi dlhom čase sa pokúsim vrátiť k problematike CMS. Posledné týždne sa vraciam k Sharepointu. Videl som ho pred pár rokmi a teraz sa mi zrejme dostane pod nôž. Nie je to zlý systém. Je však rozšafný. Hocikomu dovolí hocičo. Ak totiž povolíte niečo, tak on to niečo zneužije na úplne nelogickú vec. Napriek tomu je to pohodlný systém, snáď jeden z najlepších pre vybudovanie intranetu. Keby som mal čas, vybudujem firemný intranet po svojom. Ale nemám.
V silnej konfrontácii s rozmachom uľahčovátiek typu Facebook a v historicky osvedčenom wiki (nie wikipedia!) premýšľam nad tým, ako sú súčasné CMS skostnatelé. Najmä tie bloggerské.


Facebook je zmes príspevkov. Ale nie sú jedného druhu. Vie prijímať cudzí obsah a vie s ním elegantne pracovať.
V bloggerskom CMS mám obligátny suchý formulár. Nadpis. Anotácia. Text. Publikuj. A rob si čo chceš.
Vo Facebooku zoberiem úplne prirodzene link z Youtube, pastnem, submitnem a ohohó. Facebook si načíta titulok, náhľad, tlačítko Play.
To isté v mojom CMS znamená na pohľad zložitý sled značiek, objektov, kódov, URL, parametrov. Trochu mi to začína vadiť pri premýšľaní nad zvyškom textu. Preto videá a iné objekty vkladám až na koniec.
Vyrušuje ma to. Pritom som za možnosť vložiť objekt Youtube považoval pred pár rokmi za vymoženosť.
Podobne iné objekty, nesústreďujte pozornosť na Youtube.
Pri pohľade do editora Sharepointu a všetky ďalšie samozrejme si neustále kladiem otázku: prečo je neustále tak invalidné vkladanie obrázkov?
Buď priamo vkladám obrázok z lokálneho disku (pre amatérov, čo nevedia spracovať fotku, je to najhoršia voľba) alebo… nie je iná možnosť. Chýba celá veľká mašina, ktorá vytvára fotogalérie určené k vkladaniu obrázkov do článkov. Tá, ktorá má možnosti pre vlastné pravidlá „redakcie“ na vkladané obrázky. Vie urobiť aspoň základné operácie s obrázkami (crop, náhľady…). Vadí mi, ak jedinou možnosťou je vloženie obrázku z lokálneho disku. Ja chcem napr. redakčnému teamu predpripravovať obrázky – oni dodajú surové fotky a retušér ich spracuje, zasunie do fotogalérie. Prípadne iné pracovné postupy.
Ďalšou chorobou CMS sú interné odkazy. Máloktoré NORMÁLNYM spôsobom rieši ich previazanosť. Ak sa niektorý z nich zmení a v článkoch mám napevno URL, tak je tu problém. Ak mám v texte podivné značky ale bez väzieb typu – čo sa stane ak odkaz zaniká, či sa zlučuje s iným atď. Čo sa má diať v už publikovaných článkoch? Táto logika by mala byť verejne prijatým súborom pravidiel pre všetky CMS.
Dnes sa už nepublikujú obligátne „nadpis článok“ ale rôzne typy dát. Naviac nie od seba oddelené ale kľudne v sebe vnorené, jedno v druhom a opačne.
Pred pár rokmi sme riešili formalizáciu. Presadil sa vysoko formálny prvok – RSS. Výborná vec a dnes už prijímaná ako samozrejmosť. Teraz sa musíme zbaviť zbytočnej formálnosti pri publikovaní (skôr striktnosti). Už je na čase o takýchto publikačných nástrojoch premýšľať. Hneď ako vývojárov prejde očarenie Facebookom, Mafiou a vymažú zdrojáky doterajších projektov.

Môže sa Vám ešte páčiť...

15 komentárov

  1. dusoft píše:

    teoreticky wordpress sa za pouzitia roznych pluginov vie priblizit k prijemnejsiemu publikovaniu.
    ale jednoznacne by to chcelo system, ktory by bol s myslienkou rozsiritelnosti (nielen na objekty ale aj rozne vztahy medzi castami webu/externych webov, mikroformaty, syndikacia atd.) postaveny takto od zaciatku.

  2. Braque píše:

    nedal by sa (aj) na to pouzit Google wave?

  3. Jan Garaj píše:

    Facebook a jeho praca s Youtube:
    Predsa len niekto musel uz predtym vyplnit ten obligatny suchy formular o tom videu pri jeho vkladani. Az po tomto kroku moze Facebook frajerit, ked uz ma semantiku v danom prispevku. Uvedeny priklad, teda IMHO nema nic spolocneho s vytvaranim obsahu, ale s preberanim obsahu. A to uz dnes cez RSS dokazu asi vsetky CMS.
    Nechapem autorovej myslienke. Chce stavat dom, ale nechce ho betonovat. Chce hned pouzit hotove panely. Tie vsak musi niekto pripravit. Preto si myslim, ze obligatneh nizkourovnovej tvorbe sa neda vyhnut. Da sa vsak pouzivatelsky spritulnit ;-)

  4. rony píše:

    [3] cize si mam rozbehnut vlastne youtube?

  5. dusoft píše:

    JG: comu nerozumies? existuje system, ktory je sam schopny syndikovat mnohe zdroje bez ohladu na ponukany format? myslim priamo napojenim cez API, nie nahrazkou vo forme okliesteneho RSS.

  6. emmacore píše:

    Velmi sa mi paci soup.io.

  7. Ján Pavlík píše:

    Sharepoint pouzivame k spokojnosti, tesim sa na obsirnejsiu recenziu :)

  8. rony píše:

    emma – este keby toto vedeli CMS, ktore si nainstalujem u seba :)

  9. rony píše:

    Ozvi sa vyvojarom, mozno ti daju zdrojaky ;-) Necital som pozorne, ospravedlnujem sa.

  10. emmacore píše:

    Zaujimave – moj prispevok podpisany ako „rony“.

  11. rony píše:

    hm, normalne by som povedal, ze som to pisal ja :))))))))))))))))

  12. emmacore píše:

    BTW, co si myslis o Typo3? Ficia na tom napr. weby Trendu.

  13. rony píše:

    iba som o nom trochu pocul.

  14. mattonik píše:

    S typo3 nemam moc dobrych skusenosti, ale mozno sa uz posunul dalej za ten rok, dva…