Dojmy z uvedenia Apple iPad po pár hodinách

Keď som začínal s iPhone, tak som pomerne často prehlasoval, že niečo také s väčšou obrazovkou by sa mi hodilo mať doma. Nie vláčiť v školskej aktovke ale doma pred TV. Toto sa uvedením iPadu uskutočnilo. Potvrdili sa teda dohady, ze iPhone bol derivátom predošlého vývoja tabletu a akýmsi testom operačného systému. 27.1.2010 Steve Jobs predviedol svoj iPad s jeho možnosťami.


Hneď na začiatku sa Apple snaží definovať presné miesto pre toto zariadenie. To je rozdiel v chápaní. Laptop, netbook sú proste variabilné počítače, kde sa jeho majiteľ len rozhoduje resp. snaží na niečo ho používať pretože ho dostal „holý“ a časť svojej snahy venuje prerábaniu netbooku/laptopu. Apple si definoval zariadenie, ktoré nebude vyhovovať montérom so skrutkovačom, ktorí okrem používania prístroja sa v ňom musia venovať aj jeho „administrovaniu“. To u Apple vlastne ani nie je nič nové. Prekvapení sú iba montéri. Ajťákom to bude musieť dôjsť, že Apple nechcel urobiť netbook či laptop.
Nemožno zastrieť fakt, že tu musí fungovať marketing, ktorý presvedčí ľudí ku kúpe. Je to zariadenie, ktoré má cieľovku v obyčajných ľuďoch a nie v nadšencoch, ktorí sa v IT pohybujú. Tí už dávno vedia či a čo chcú. Len si niektorí nedokážu uvedomiť, že ich preferencie nie sú pravdou sveta.
Na uvedenie sme nečakali kvôli samotnému hardware ale hlavne na to, čo ponúkne. V tomto smere som sa obával prílišnej viazanosti na podmienky v U.S.A., čo by jeho používanie v EÚ komplikovalo. Nakoniec je to prijateľný kompromis. Má to iTunes Store, obchod s knihami ale ich nedostupnosť ma nemusí limitovať.
Na internete to momentálne iPad vyhráva. Všetci majú nutkanie čokoľvek napísať.
Negatívne ohlasy samozrejme sú avšak vynikajú medzi nimi tie, ktoré hodnotia hardware pričom autori dôsledne ignoruju (presnejšie netušia, že je dôležitý) obsah, ktorý iPad ma poskytovať.
Takže stručne a presne: úspech a pád iPadu bude len a jedine v tom, či priláka poskytovaným obsahom ľudí. Nebude to hardware. Na jeho parametroch nezáleží. Udivuje ma, že po premieľaní hardwaru iPhone sa ešte nájdu ľudia, ktorí sa dajú namotať na lacné popisovanie parametrov hardwaru a jeho očividných nedostatkov.
Nemá to, nemá tamto. Lenže… kým dvaja ajťáci sa dokážu medzi sebou baviť o tom, že jeden si musí kúpiť procesor o 2 percentá výkonnejší inak bude v „prdeli“ a toto je náplňou ich rozhovorov a chválenia sa. Veď musia mať v hlave tabuľky procesorov na trhu a nesmie im nič uniknúť, tak iní dvaja ľudia sa nevnímajú hardware a použijú ho na konkrétne veci: „hej, pozri sa aké video je teraz na Youtube; mám tu fotky z dovolenky“. A ukážu to na iPade. Je im jedno aký procesor to má. Použijú ho na tie veci, ktoré iPad vie. Paradoxne to stačí a je to veľmi dobre.
iPad nie je počítač a nie je to ústredný predmet, ktorý používam ako znamenie mojej dokonalosti a nemám nutkanie porovnať jeho kapacitu pamäte, frekvenciu procesora alebo rozmer obrazovky s čímkoľvek. Presne ako na iPhone. Netuším ako výkonný je. Stačí mi, že ma neotravuje dlhým načítavaním obrázkov pri ich prezeraní (čo robí každý druhý prezerač obrázkov na veľkých počítačoch). Ako to robí neviem.
Druhá vec je, že pri negatívnych hodnoteniach sa ako autori vyskytujú ľudia, ktorí vŕtanie sa v počítači považujú za neoddeliteľnú súčasť trávenia ich času. Takže im nepríde divné študovať finty ako na registry. Absolútne im nevadí, že software zháňajú všelijakými cestičkami (a veci ako AppStore chápu ako niečo pre debilov). V úzadí tušia, že konzumné stroje im nedajú možnosť robiť s nimi niečo iné ako konzumovanie obsahu. Z nejakých príčin potrebujú mať možnosť položiť si vedľa počítača skrutkovač a po hodine hrabania sa v ňom mať pocit uspokojenia, že preložili kabeláž z jedného miesta na druhé a vymenili pamäte za „lepšie“.
Tento svoj postoj však pri menovaní „iPad nemá“ nespomenú. Nenapadne ich, že ich preferencie sú inde a že by niekto proste mohol ignorovať tabuľky s tak jasnými číslami (toto má, toto má, toto má lepšie, toto má najlepšie).
Geek proste pri zmienkach o iPade vymenuje parametre hardware a tým skončí. Laik sa zasa zameriava na veci ako „ako pekne sa tam prezerajú fotky“ čiže zameriava sa na konzumáciu obsahu na tom zariadení.
Opakuje sa do bodky to isté ako s iPhone. Opäť sa hodnotí reprodukujú fakty z internetu bez vlastnej skúsenosti. Opäť sa predčasne vyslovujú rozsudky.
Buďme trochu prezieraví, u iPhone sa mi stalo, že časom aj tí najväčší kritici s plnými ústami ovcí mali jedného dňa v ruke iPhone so slovami „nikdy som nemal lepší telefón“.
Či sa toto stane iPadu, to uvidíme. Ja svoje dojmy prinesiem čo najskôr.
PS: snažne prosím komentátorov s nutkaním menovať hw parametre, ktoré to má alebo nemá – nepíšte. Naozaj netreba aby ste sem kopírovali veci, ktoré už každý z vás kopíruje všade, kde vidí slovo iPad a aj preto, že som ich už aj ja stokrát videl.

Môže sa Vám ešte páčiť...

18 komentárov

  1. Ruziklan píše:

    No… ked uz sme u toho momentalne neznameho obsahu. Bude sa to dat pouzivat na serioznu pracu napr. istej skupiny grafikov? Povedzme typek, co robi skoro vsetko mysou v Quarku, uzivil by takyto tablet?
    Asi (este) nevies, ale keby si v buducnosti zachytil niekde informacie v tomto smere, skus si spomenut na verneho citatela, napr. odkazom, prosim :-)

  2. rony píše:

    [1] aky neznamy obsah? na keynote sa venovali z drvivej vacsiny prave tomu :-) web, email, fotky, knihy, hudba, video.
    iphone uz ma aplikacie, kde sa to da vyuzit ako polohovacie zariadenie. Ale na profi graficky tablet (to je len zhoda nazvov, nie totozne zariadenie) to samozrejme nema, kedze tieto veci potrebuju sledovat aj silu pritlaku.
    Pozri si celu keynote je na http://www.apple.com
    Je tam nejaka malovacia aplikacia aj iphone nejake ma. Len uvazuj tak, ze sa to ovlada prstom. Cital som o nejakom profi grafikovi, ktory maloval obrazy na iphone. Nejaka sanca tam je ale zeby z toho bol zrovna tvorivy nastroj, to asi nie.
    Je to pristroj na cisty konzum obsahu.
    Skor by som ho videl ako ciastocne efektnu pomocku pri predvadzackach. Veci co urobis na tom mozes prezentovat. Tam to splni ulohu myslim dobre.
    na fore iphone.cz som este mal jednu fantaziu, ktora je realizovatelna. Ovladacia centrala multimedialneho obsahu.
    Mas pod TV nejaku krabicku s filmami/serialmi. Ovladas ju z tohto tabletu nielen „mackanim“ tlacitok PLAY STOP ale prave tak, ze sa ti zobrazuju kniznice medii, ty si ich prezeras, natahuju sa ti tam popisy, diskusie, recenzie a tak. To je v podstate aj iTunes ale mozes to mat aj ako vlastny separatny system. Nieco take mam k svojmu Popcorn Hour, ktory mi pre iPhone generuje taketo stranky (bezi to priamo na popcorne ako webka) – na iphone si to otvorim ako web (resp. vytiahnem na plochu ako fullscreen aplikaciu.
    Dalsia vec, terminal services (vzdialena plocha) – absolutne idealne.

  3. Ruziklan píše:

    Aha, tak sorry… ide o to, ze ja som (samozrejme) zachytil ten brutalny hype okolo predstavenia tabletu, ale dost cielavedomo som si vravel, ze tento sum odfiltrujem a pockam si na realitu, ked sa prach usadi. Zo zaciatku Tvojho postu som to chapal tak, ze zelezo je predstavene a nejake nastrely software. Nuz, ako zabavku, tak na to kaslem. Moja jablcna zena (= typek z mojho prikladu) si este pocka :-)

  4. dusoft píše:

    jedina vec, ktora mi chyba (nie som cielovka, ale kupil by som to, ak by bola podpora) je e-paper/e-ink ako alternativny display. to je pre mna velke sklamanie. mal som ebook citacku este ako early-adopter v roku 2007 a je to neporovnatelna vyhoda oproti akemukolvek displayu, ktory vyzaduje konstatne napajanie elektrinou. nehovoriac o tom, ako prijemne sa cita e-papier oproti LCD.
    takze iPad nie je pre mna, cakal som an to, ako sa rozhodnut, zial citacku musim hladat dalej. inak by to bola vyborna vyhra, hned by som to bral (a tie veci mimo citacky by som vedel vyuzit tiez).

  5. rony píše:

    [4] na eink mam svoj nazor ale to je vedlajsie, pre teba je Kindle za tu istu cenu.
    Uz som to velakrat pisal: einkova obrazovka chce externe osvetlenie a reci okolo „bolenia oci“ podla mna vychadzaju z nespravnych predpokladov. Chapem vyhody eink ale su tam aj ine okolnosti, ktore som uz za eru spravodaja velakrat vysvetloval. Trvanie na einku niektorymi ludmi chapem ale nerozumiem ich argumentom, kedze su ciastocne omylom.
    Napr. viete, ze hlava vas neboli z obrazovky ale z toho ako ju mate nastavenu, ci pouzivate smejdove LCD ale hlavne z toho, ze cez den do nich cumite dlhe hodiny a potom ta hodina citania uz naozaj nehra rolu. eink je fajn pri normalnom svetle bez nutnosti to osvetlovat. Smejem sa na tych hlupych lampickach, ktore si ludia ku kindle kupuju aby nan videli. Prave tie lampicky sposobuju bolave oci :)

  6. rony píše:

    Ruziklan: „Podrobná zpráva o představení iPadu“:http://www.mujmac.cz/art/mm_rss/zprava-o-predstaveni-ipadu-29-1-10.html

  7. rony píše:

    nebojte myslim aj na toto:
    uvedení iPadu patří k událostem, které určí další směr vývoje přenosných elektronických zařízení, anebo jestli šlo o evoluční slepou uličku.

  8. dusoft píše:

    tu je inak dobry komentar, s ktorym suhlasim:
    http://www.themaninblue.com/writing/perspective/2010/01/30/
    ad tvoje argumenty ohladne kindle – kindle nie je pre mna, to je pretechnizovana hovadina so specifickou podporou mobilnej siete (najma) v usa. citacka ma byt taka, ako bol kedysi moj bookeen cybook. kindle ma plnu klavesnicu – cista hovadina.
    +teraz nehovorim o vyhodach technologie e-paper/e-ink – nejde o to, ze z toho nebolia oci. dolezite je toto: nechat to dva tyzdne lezat na stole (nosti v batohu) a potom instatne citat bez nutnosti nabijat a pod. kto e-ink vyskusal, ten LCD na citanie knih nezvoli. to nie je o zaslepenosti, ale o funkcnosti.

  9. braque píše:

    len jedna poznamka k tym itckarom so srobovakmi. ja som sa na iphone narobil ovela viac ako na hociktorom pc. jailbreaky a tweaky aby sa to vobdc dalo pouzivat. a pri iPade to nebude ine

  10. rony píše:

    [8] ved ja rozumiem. keby som chcel extra citacku, tak bude s eink. lenze ja ju nechcem :-) ale rozhodne chapem kazdeho, kto chce citacku, lenze sa musi pozerat po citackach :-) co iPad nie je, umoznuje citat ale citackou nie je :-)
    Nie je to prvykrat, co Apple nieco nepresadil. Preto som zvedavy :-)
    [9] lenze to robia prave geekovia :-) ktori k tomu vsetkemu musia mat aj pocit, ze ho „prekonali“. Hovoril som o tom, ze jadrom „predaja“ nie je iba hw ale nedelitelny celok hw+sw+content. A ked geek zoberie a hodnoti iba hw tak nedokaze uchopit celok mozno aj preto, ze mu nerozumie. On si obsah nejako pripravi sam. Ostatni ludia? Neviem. Skusam to na vas dokola a stale akoby som nic nepovedal :-)

  11. dusoft píše:

    suhlasim s tebou. ako som pisal, je to smola, ze neurobili aj citacku, musim hladat dalej. inak to samozrejme vyzera na zaujimave zariadenie, ktore vsak nie je pre kazdeho.

  12. rony píše:

    [11] k tomu ti poviem iba to, ze citacky su pre este menej ludi :-) bohuzial :-) ked si so vstupom do sveta ebookov kladiete taku podmienku, ze to musi byt eink :-))) asi budem musiet s tymi rokmi co citam bez einku zaklapnut :-)

  13. dmiba píše:

    [10] Moja skusenost s iPhone a bezny ludia – jeden moj znamy si kupil iPhone a chcel si nan drbnut svoje mp3, ale dostal sa k prvemu spusteniu iTunes a hned mi volal, ci mu neviem zohnat kupcu na telefon, lebo to je taka p…na, az az.
    Ja som geek a teda s nim problem viac menej ziaden nemam, a vacsinu rieseni si surfnem, priadne oddiskutujem.
    Faktom ale je, ze iPhone je mentalne stavany na americku mentalitu a nie europsku. Vid. napr. vycitka MMS. Mne MMS nechybali, kym som posielal veci znamym mailom, ale mame som na tu jej suntacku nokiu musel poslat MMS, lebo ona v ramci balicka ziaden net nema a e-mail uz vobec. Oni cosi take v USA a Japonsku nepoznaju, ale Europsky trh si to uz vyziadal. Neviem, ci je operatorom lepsie inkasovat za mms, alebo za data.
    Mass storage je dalsia vec, ktora je podla mna pre bezneho Lamu pochopitelnejsia, ako to stupidne vytvaranie albumov v ITunes. Ale chapem to tak, ze pre Apple je predaj hudby jednym zo zdrojov biznisu.
    Co sa tyka iPadu, super napad, ale zasa vychadza z principu predajca – americky lama user. Debilovi dat co najmenej sance pristroj dodrbat. No a to sa casto deje na ukor realnej pouzitelnosti pristroja.
    Jedine co mi na to iPade zasadne chyba je pritomnost SD kariet, chapem, ze trend smeruje k tomu, ze nove fotaky budu wifi friendly. Ale na dovolenku si iPad so sebou brat nemozem, fotky budem musiet stale pozerat na displayi fotaku, lebo na notebooku.

  14. Rony píše:

    Dmiba: kto ti nakukal ze nemozes pouzit sD a fotak?!? Sakra dokola to iste… Ano mozes oboje. :)

  15. rony píše:

    [13] doplnim z pocitaca este:
    jasne, ze clovek, ktory mal doteraz nokie, v tom hlada tie iste postupy, ktore sa v mobiloch casom ponaliepali. V momente ako prekroci „rubicon“, tak vie najst efektivnejsie riesenia :-)
    iTunes je udesny program, avsak koncept – mam doma velku kniznicu (usporiadanu), tak sa ti v tom lepsie orientuje (isteze, pri troche snahy si ju vies urobit aj bez sw). Problem ludi je v tom, ze tu pracu na zaciatku musia urobit nad mp3kami, ktore musia mat napr. solidne ID3 tagy a tato praca je namahava. Ked uz ale taku kniznicu mas a pribudne ti iphone, tak neriesis nic – iba nastavis co sa do toho ma prekopirovat :-) – naviac to pocitanie oblubenych veci – to su veci, kde nemusim mysliet na to, ze moje najpocuvanejsie veci mi z mobilu zmiznu ak odstranim albumy, v ktorych su. Tazko kratko popisovat.
    Mozes mat koncept: vsetka moja muzika je primarne v prehravaci. Alebo naopak, vsetka je doma a prehravac si z nej iba cerpa. Ked toto pochopis resp. si vyberies co chces, tak si doma :-) a vies ci chces iphone alebo usb mass storage.
    Nielen „lama“ ale aj lenivy clovek, ja uz naozaj nechcem stracat cas aby som si DALSI kvazipocitac instaloval, vyladoval a vymyslal kde zohnat sw do toho, len preto, aby som mohol surfovat.
    Fakt, ze chcem aby lame ten stroj vydrzal a nedodrbal si to je samozrejme dolezity pre uspech v predajoch. Ked si odmyslis jailbreak na iphone, tak ten stroj nejde softwarovo „dodrbat“ len preto, ze mozes spustit regedit :) A ak nahodou sa ti to stane, kliknes na restore from backup – o par minut je to zive, dokonca na inom iphone :-) to je takmer dokonale a nestalo sa mi, ze by som nieco taketo mohol s inymi mobilmi :-)
    k poslednemu tvojmu odstavcu: skusim to takym miernym tonom povedat: iPad MA moznost pouzit SD karty a ma moznost komunikovat s fotakom. Ma. Takze s kludom mozes trvat na svojich zasadach s tym, ze to mozne je :-)

  16. Ruziklan píše:

    [6] Dik. Motivovany odkazanym obsahom prezentacie poobezeral som sa predsa len este po webe, ze co iPad a graficki designeri vseobecne a nevyzera to na kupu. Mozno nieco ine, niekedy inokedy… :-)

  17. rony píše:

    [16] rado sa stalo :-) ja si niekedy v buducnosti spomeniem, tak si nerob nasilie, ak by si sa chcel zjablcnit a bal sa posmechu :-)

  18. rony píše:

    Chce to preklad: mozno v buducnosti budes premyslat o Jablku, tak sa neboj posmechu okolia, mozes sa popytat ako si udrzat dusevnu konzistenciu a nemusis sa bat, ze ti to neotrepem o hlavu. Otrepem ale bude to ok :)