Hnedé lentilky zachraňujú životy

Veľmi sa mi páčil článok Vitajte v ére debilníčkov, ktorý osvetľuje navonok manieristické požiadavky kapiel k usporiadateľom ich koncertov. V bulvári sa obvykle dozvieme, že majú arogantné a smiešne požiadavky typu „povyberajte všetky hnedé lentilky“, „nažlto namaľovaná šatňa“.
V článku sa to elegantne vysvetľuje, že ide o hlbší zámer managementu kapiel a tieto jednoducho kontrolovateľné požiadavky sú akýsi indikátor dobre vykonanej práce usporiadateľa. Ťažko skontrolujete, či nejaký nosník skutočne znesie záťaž X ton ale omnoho ľahšie si overíte, či tá šatňa je nažlto.
Finta spočíva v tom, že zoznam serióznych požiadaviek má svoje jasné dôvody ale potrebujeme zabezpečiť kontrolu, či usporiadateľ skutočne šiel podľa nich. Tak medzi ne zahrnieme aj zopár „lentiliek“. Manager kapely si práve na tom overí serióznosť práce. Ak lentilky nie sú, tak v momente musí spozornieť a začne poriadne kontrolovať ostatné naozaj dôležité veci.
Pripomína mi to „špiónsky“ vlas položený na hrane dverí. Keby niekto prešiel dverami, tak zmizne. Preto pred ich otvorením kontrolujem či tam je.
Táto metóda je použiteľná v podstate všade. Programátor môže v kóde nechať pre neho jednoduché značky napríklad proti rôznym zásahom. Alarm nezačne nahlas vrieskať ale urobí najskôr fotografie.
Základná vojenská služba bola tiež plná takýchto „zaškrtávacích“ zoznamov. Počas služby si mal poruke A4ku s tvojim „programom“, kde bolo všetko, čo si mal urobiť, kde byť. Nedalo sa z neho uhnúť. A to všetko napriek tomu, že službu si mal 100 krát a pamatáš si ju naspamäť. Pribehla kontrola, zobrala A4, pozrela na hodinky a okamžite vedela, či je niečo v poriadku alebo nie.

Môže sa Vám ešte páčiť...