Ja jedine ja zakazujem brať moje meno do úst – spor značiek s Googlom

Ďalšia právna ťahanica (zo SME.sk) siahajúca na komerčný, súkromný subjekt. Samozrejme Google a všemožné spôsoby ako sa stať pijavicou jeho príjmov.
V skratke: inzerenti v reklamnom systéme používajú kľúčové slová, ktoré uznajú za vhodné. Výsledkom je, že po zadaní takého slova sa zobrazí v reklamnom boxe reklamka na zadávateľa. Praktiky, ktoré všetci spravodliví žalujúci používajú kdekoľvek, kedykoľvek a s radosťou proti komukoľvek.
Odhliadnime od toho, či to je alebo nie je parazitovanie na značke. Ak je, tak kto je ten parazit?
Nie je to tak dávno, keď kdesi v Taliansku odsúdili Google za niečo, čo urobil ktosi iný.
Toto je to isté. Ktosi sa rozhodol, že použije kľúčové slovo zhodné s názvom značky (nie značku samotnú). Ten však žalovaný nie je. Žaluje sa (rozumej – milý Google zarábaš, my nie, tak nám daj) Google, že poskytuje k tomu nástroj. Ba čo viac. Oni si vlastne nárokujú určovať Googlu, čo môže a čo nemôže. Akoby som ja teraz vám prikázal mať v byte umelú fontánu. Pokiaľ nemáte teraz a hneď, tak tu mávam papierom, že ste mi dlžní tááákéééé prachy. Vážne.
Byť novinárom, tak vznik žaloby, najmä absurdnej by som ignoroval. Evidentne je právny systém v stave, kedy podanie žaloby neznamená prakticky nič. Rozpúta sa iba ďalší kolotoč právnej zábavy a jediné dôležité je výsledok. Ak by som vopred medializoval takéto srandičky, tak podľa zdravého rozumu aj náležite komentované. (pozn. netýka sa to linkovaného článku – oznamuje ukončenie sporu)
Nepáči sa mi napr. formulácia z článku:
Google pritom väčšinu svojich príjmov získava práve z predaja reklamného priestoru, pri ktorom sa ako kľúčové slová využívajú známe značky, na ktoré nemá vlastnícke práva.
Kto nemá práva? Google? Alebo ten, čo ich tam naťukáva do SVOJICH kampaní?
Opäť si niekto vyberá veľký terč a opäť si myslím, že právne kancelárie si týmito spormi len robia celosvetové PR. A hlúpe „značky“ im na to skáču, pretože sú presvedčené, že aj prázdne majú cenu.

Môže sa Vám ešte páčiť...