Praktická cesta k používaniu e-mailu v mobile

Kúpite si mobil so schopnosťou používať e-mail a hneď riešite ako spraviť, aby ste si mohli pozerať maily doma, v práci, na mobile, kdekoľvek. Časom (rokmi) som ja prišiel na to, že si nebudem situáciu komplikovať. Vlastním niekoľko e-mailových adries, niektoré majú webové rozhranie, niektoré POP3 či IMAP, niektoré sú freemaily, iné moje vlastné (hosting + moja doména), darované, poskytnuté.

Solídny, komfortný prístup k nim sa nedá jednoducho riešiť ani na veľkom počítači. Nesnažte sa „okopírovať“ svoje zvyklosti z počítača do mobilu. Mne sa ukazuje, že zjednodušenie pre mobil mi vyhovuje aj vo veľkom počítači.

Ako prvé som pred pár rokmi prišiel na to, že desktopový klient pre moju osobnú poštu nepotrebujem. Prešiel som na gMail a významne som si tým uľahčil život aj pri používaní e-mailu v mobile.

Rozhodol som sa teda všetky moje mailové adresy smerovať na moju gMail adresu. Dokonca aj moje vlastné. Nechcelo sa mi už obiehať všetky tie webmaily, konfigurovať si poštu v nejakom desktopovom klientovi.

iphoneNa mobile je možnosť konfigurácie obmedzenejšia. Príde vám do ruky iPhone a bez tohto pragmatického prístupu sa začnete snažiť tam „narvať“ skoro „nasilu“ schránku zo seznam.cz, z hotmailu a tak pokračujete a zistíte, že u každej mailovej adresy máte vždy nejaký problém, ktorý na začiatku neviete prekonať.

Pokiaľ si však vyberiete gMail (ja som zakotvil u neho, proste viem, čo dokáže) tak si do nového mobilu rýchlo nakonfigurujete (v iPhone je to otázka vložiť konto a heslo).

Popritom vidíte všetky maily (žiadny CHAOS s POP3, kedy vám mobil buď kradne maily alebo sa vám plní schránka na serveri). Žiadny SPAM – gMail má extrémne funkčný filter na spam. Do mobilu hneď po spustení zaplatíte za stiahnutie spamu v pomere k mailom cca 9:1 alebo použijete gMail.
Keďže na fóre iPhone.cz občas riešime otázky začiatočníkov „nejde mi seznam v mobilu“, tak sme pripravili návod. Vznikol tak, že laik sa ma pýtal ako na mail v mobile. Potom on napísal svojim pohľadom návod, ktorému budete rozumieť viacej ako keby som ho písal ja.

Načo strácať čas špekulovaním, keď cesta cez gMail je omnoho rýchlejšia. Ajťáci prepáčia, im samozrejme odporúčam hodiny strávené pátraním prečo nejaký pošahaný SMTP im z mobilu odmieta prijať správy.

Pozrite si návod ako spojazdniť gMail s viac cudzími schránkami v iPhone.

Môže sa Vám ešte páčiť...