Ako pracovať s aplikáciou Offline pages pre iPhone/iPad

Pre prípady, že nie ste v dosahu signálu mobilného internetu alebo nie je v okolí žiadna WiFi, hodí sa možnosť vopred si uložiť články z webu resp. všeobecne konkrétnu webstránku. Existujú menej pohodlné cesty ale aj aplikácie zlepšujúce komfort. Majú svoj základ v histórii starej niekoľko rokov, kedy sa najmä pre Pocket PC (prechodca Windows Mobile) programovali rôzne programy pre synchronizovanie webov do internej pamäti PDA na neskoršie čítanie. Vtedy bol hlavný dôvod ich neschopnosť priameho pripojenia sa do internetu.
Pre iPad (aj pre iPhone) existuje bezplatná aplikácia Offline Pages (odkaz otvorí základné informácie o aplikácii a zároveň sa pokúsi otvoriť App Store v aplikácii iTunes – pokiaľ ju máte nainštalovanú).
Má samozrejme aj svoje platené alternatívy ale povedzme, že si tento systém chcete vyskúšať bez bolesti.
Na začiatok stačí aplikáciu nainštalovať do iPadu/iPhone. Dôležitejšie je však pripraviť si funkciu na „odosielanie“ odkazov na články do nej. To samozrejme musíte urobiť v prehliadačoch, ktoré používate. Slúži k tomu jednoduchý bookmarklet, ktorý funguje v Safari na iPade/iPhone ale samozrejme aj v ostatných bežných prehliadačoch. Program vám ponúkne otvoriť si stránku s inštrukciami, ktorej adresa vyzerá takto:
http://api.offlinepag.es/bookmarklet?id=UID
miesto UID je samozrejme váš jedinečný identifikátor, ktorý je umiestnený aj v kóde bookmarkletu. Podľa zobrazených inštrukcií si teda vložte Bookmark do mobilného Safari ako aj do svojich ďalších prehliadačov. Odporúčam Vám nepublikovať svoje UID – aby Vám rôzni zlomyselníci to neprepĺňali odkazmi.
V praxi to funguje takto: máte zobrazenú stránku ale nemáte čas ju čítať. Kliknete v zozname Bookmarkov na uložený bookmarklet (v niektorých prehliadačoch je komfornejšie dať si ho na lištu prehliadača aby ste to neustále videli). Po kliknutí naň sa zobrazí potvrdzovací dialóg a potom sa stránka načíta znova do pôvodného stavu.
Ďalším vaším krokom je nevyhnutnosť spustiť aplikáciu Offline pages v čase, keď je z neho dostupný internet. Až vtedy si táto aplikácia načíta obsah stránok z novopridaných odkazov.
Po ich načítaní sú už stránky v pamäti zariadenia a na ich otvorenie používate aplikáciu Offline pages (nie teda mobilné Safari).
Prostredie programu odporúčam pozrieť si na webe Offline Pages.
Počas testovania som narazil na tieto problémy: niektorým stránkam sa zmrší diakritika. Podľa mojich pozorovaní sú to stránky kódované v archaickejšom Windows-1250 ale weby v UTF-8 sú úplne bez problémov. Isteže to možno považovať aj za problém aplikácie – mohla by s týmto kódovaním počítať.

Môže sa Vám ešte páčiť...