Aké podiely majú jednotlivé kodeky v internetovom videu?

V tejto oblasti sa rozhorel neľútostný súboj názorov, dojmov, postojov, omylov či faktov. V prvom rade je zásadná terminologická a logická chyba v stotožnovaní flashu s internetovým videom. Flash objekt je iba „prehrávačom“ – tak ako BSPlayer, Windows Media Player nie je samotné video, tak ani on ním nie je. Takže pri „potrebujem flash“ je lepšie jasne naznačiť či potrebujete flashové bannery, flashové hry alebo pozerať video. Pre pochopenie potreby samozrejme.
Teraz už vieme, že internetové video nie je flash (ale často je využívaný flash ako prehrávač) a samotné videosúbory sú na videoserveroch uložené samostatne. Teraz je otázka, čo za formát, aký kodek bol na ne použitý?
Toto je snáď najdôležitejšia otázka, pričom „flash“ v tomto nie je vôbec dôležitý. Nechce sa vám to veriť ale naozaj nie je.
Predstavte si, že máte na disku videosúbory. Môžete ich pozerať v BSPlayeri alebo na NMT prístroji. Takže majiteľ NMT prehrávača nemusí k pozeraniu potrebovať BSPlayer, ktorý pochopiteľne nie je a nikdy ani nebude pre jeho prístroj. Podstatné je vedieť, či kodek a formát videa daný prístroj vie.
V tomto momente nás musí zaujímať, aký pomer je medzi jednotlivými kodekmi v internetovom videu? Práve toto môže byť východiskom pre použitie iného prehrávača resp. posúdení jeho schopnosti video prehrať. Pre prehrávač je ešte dôležitá vlastnosť v spôsobe jeho dekódovania. Môže byť buď softwarové alebo hardwarové. Prvé je variabilnejšie (proste vymeníte software a viete niečo iné) ale hardwarové má význam pre masovo vyrábanú elektroniku.
Ako som sa dočítal v tomto článku, tak sa situácia čím ďalej viac vyjasňuje:

Predošlý graf získal TechCrunch od prezidenta Encoding.com Jeffa Malkina. Z neho nás zaujíma proprietarny kodek FLV, čo je video, ktoré sa spočiatku používalo vo flashových prehrávačoch. Ako druhý nás zaujíma H.264 a ako vidíme tie špeciálne flashové kodeky vytrvale klesajú a kodek H.264 začína prevládať.
Môžeme teda tvrdiť, že k prehrávaniu väčšiny videa na internete nie je potrebný flashový prehrávač a typický flashový kodek videa začína zastarávať. Dá sa teda predpokladať, že aj keď dnes ešte pozeráte video vo flashovom prehrávači, tak to na pozadí je už pripravené vo vhodných formátoch.
Sme teda v situácii, kedy výmena prehrávača nebude mať žiadny dopad na videoservery – ak patria do tej väčšiny s kodekom H.264 tak môžu dokonca ponúkať obe možnosti.
Takto z druhej strany som podrobne rozobral to, čo je vidieť na správaní sa veľkých videoserverov a aj bez tohto článku sa dalo vydedukovať, že všetci veľkí hráči sú už dávno pripravení na to, aby kedykoľvek prestali podporovať svoje flashové prehrávače. Malých hráčov to samozrejme napadne až v momente, keď im docvakne, že ich prehliadač už v tom okienku nemá flashový prehrávač – to si však všimne málokto z nás. Proste sa to video spustí ako obvykle.
Ja viem, v čom je problém žabomyších hádok o flashovom videu. Viacmenej sa všetci malí hráči, ktorí podcenili vývoj, boja o to, že nezvládnu to, čo ignorovali v presvedčení, že ich video chcú ľudia vidieť len na počítačových stoloch detských izieb a v kanceláriach.
Samozrejme skutočnosť je iná. Ľudia internetové videoservery vo zvýšenej miere môžu začať používať na TV obrazovkách (veľa TV prijímačov sú už toho schopné), mobiloch, rôznych typoch tabletov, multimediálnych prehrávačov typu NMT. Vo väčšine z nich je skôr samozrejmosťou H.264 ako flashové kodeky (zdá sa mi, že takmer žiadne mobilné zariadenie ich ani nevie hardwarovo dekódovať).
Pokiaľ teda chce videoserver obmedzovať svojich používateľov iba na platformu „plných“ počítačov so softwarovým dekódovaním videa, potom samozrejme nemusí cítiť žiadny tlak k vývoju.
Pred desiatimi rokmi sa veľmi opatrne začali ukazovať pohyblivé obrázky na obrazovkách mobilov a tvrdilo sa, že toto je ono. Samozrejme vtedy to ešte nebolo ono, ale čas už dospel k tomu, že už môžeme „streamovať“ do zariadení, ktoré už nemajú s klasickým počítačom nič spoločné. Mobil, televízor, setobox.
Ak by som bol vlastníkom videoservera, práve teraz by som naplno makal na tom, ako toho video dostať aj sem a hlavne, netrávil by som čas presviedčaním ľudí, že flash je to správne riešenie, ktoré nám tu vydrží. V bodoch uvedených vyššie sa mýli vo formálnom pohľade, technologickom ale mýli sa zrejme aj ako prognostik.

Môže sa Vám ešte páčiť...