Handbrake – konvertovanie videa

Nielen majiteľ PC pracujúci s videom nevyhnutne potrebuje nástroj na konvertovanie rôznych formátov. Na Macu si tiež musíme prejsť hľadaním najlepšieho a keďže sa v tejto oblasti tiež zjavujú nástroje silne propagované aj spamovaním (na iphone.cz sa nám denne zjavujú spamy na takéto nástroje) rýchlo zistíte, že sú to nepodarky.
Osviežujúcim zistením je, že podobne ako u PC sa najlepším konvertovátkom stal vDub aj na Macu je ním nakoniec Handbrake. Tiež nie je pretláčaný a vnucovaný ľuďom spamom. Čo ušetril na tejto nepríjemnej propagácii, to nahrádza schopnosťami.
Handbrake
Na Macu máme síce podobné potreby a líšia sa len potrebou iného cieľového formátu. Najčastejšie chceme video vo formátoch, ktoré dostaneme do iTunes a cezeň do iphone či ipadu.
Handbrake nie je síce výhradne „oneclick“ konvertovátko ale našťastie hneď po nainštalovaní dokážete konvertovať pomocou predpripravených profilov. Určite sa hodia aspoň akétaké vedomosti o videu alebo si proste prejdete pár neúspešnými prevodmi videa do formátu, ktorý nie je ideálny.
Mne osobne Handbrake pomáha prekonvertovať AVCHD video z fotoaparátu do formátov s koncovkou .mp4 či .m4v a tým vlastne končím.
Medzi jeho ďalšie schopnosti však patrí pridanie zvukových stôp, priloženie tituliek či rozdelenie na kapitoly.
Handbrake musím použiť napríklad pred uploadom na Vimeo pretože .mts z fotoaparátu tento nevie spracovať. Zčasti mi nahrádza import videa do iMovie v prípadoch, keď sa mi nechce video spracúvať.
Programu by som mohol vyčítať iba dlhé premýšľanie pri otvorení zdrojového videa. Neviem v ňom naraz načítať do „fronty“ viac súborov pre hromadné prekonvertovanie a musím to riešiť po jednom. Preto mi pridanie „čojaviem“ desiatich súborov zaberie dlhší čas (niekoľko minút).
Celý proces teda vyzerá pri prvom videu asi takto:
* kliknem na Source, nájdem zdrojové video, na tomto mieste čakám niekoľko sekúnd lebo Handbrake scanuje súbor,
* cez Toggle presets si vyberiem profil, skontrolujem Format (mp4 alebo mkv), nastavím cieľovú zložku v Destination (pamätá si posledne použitú a nenastavuje ju podľa zdrojovej zložky),
* kliknem na Add to Queue.
Pri ďalších videách z tej istej zložky:
* kliknem na Source, vyberiem ďalšie video, opäť čakám,
* kliknem na Add to Queue.
Nakoniec po kliknutí na Show Queue zapnem konvertovanie kliknutím na Start.
Takže zabudnite na všetky konvertovátka, ktoré vám vnucujú rôzne webstránky či spammeri. Vyskúšajte radšej Handbrake.

Môže sa Vám ešte páčiť...