Dopadne aj Symbian zle?

Teraz to nechávam len na svoje pocity a skúsim predvíkendovo špekulovať. Nokia je snáď najznámejší výrobca mobilných telefónov. Pred dlhými rokmi som dokonca postupne vlastnil niekoľko jej telefónov, bolo to však v ére „obyčajných“ mobilov, ktoré však mali zaujímavú auru. Bola to napríklad vystreľovačka 7110. Úžasný telefón. Potom „manažérmi“ obľúbená 6110. Zaujímavý chameleónsky náter.
Hneď potom však začala Nokia vybavovať svoje mobily „smart“ funkciami, prešla na farebné obrazovky a hlavne začala jej najlepšia éra so Symbianom.
Po rokoch však už nie je Nokia a ani Symbian znamením „pokroku“. Medzičasom sa jej konkurencia tiež zmenila. Windows Mobile rýchlo vzrástol a celý čas jej silne konkuroval, podľa mňa bol dokonca lepší. Nedávno pribudli iPhone a Android. Tie sa nakoniec zdajú byť silnými zbraňami, ktorým Symbian už akosi nevie odolávať.
Nokia sa v súčasnosti snaží novými a novými modelmi telefónov preraziť do kategórie „mobilné hity“ ale nejako sa jej nedarí. Samozrejme nesmieme zabudnúť, že najklasickejším a najrozšírenejším „firemným“ mobilom je „nejaká“ Nokia (proste tá najlacnejšia možná) a tu zostane ešte dlho dobre usadená.
Mobily
Lenže sú tu aj pokusy o „vlajkové“ lode firmy, ktoré sú skôr neúspechom. Je to napr. model N97, ktorý sľuboval veľa, no v predvedenom stave pôsobil nekonzistentne.
Presne pred rokom som strávil týždeň práve s modelom N97. (odporúčam prečítať si to)
S veľkým hrmotom Symbian opúšťajú skalní fanúškovia: vlastník blogu Symbian-guru.com rozhodne ticho nie je: I can’t continue to support a manufacturer who puts out such craptastic ‘flagships’ as the N97
Podľa mňa je už Symbian len zotrvačnosť, ktorá môže byť nasadzovaná do najjednoduchších modelov Nokie, ktoré sú masovo nakupovane firmami. Len je tu otázka, načo v nich vlastne bude, keď dnes firmy zamestnancom mobilné telefóny zámerne okresávajú – nútia ich dokonca prevolané minúty naviac platiť zo svojho, vypínajú im dátové služby (bez ohľadu na to, či ich potrebuje alebo nie). Kam vlastne Symbian zapadne?
A čo môže Nokia okrem bežných a úspešných mobilov ponúknuť?

Môže sa Vám ešte páčiť...