Poludník: Origami project

Základné informácie a odkazy v článku na Živě: Origami Project – nadšení nebo zklamání? Ako sa pozerám ja na Origami?


Podobný projekt už mala Nokia, určite si spomínate.
Teraz o čo by išlo mne: v prvom rade *nepotrebujem takýto typ zariadenia vláčiť neustále so sebou.* Ak by som bol manažérom projektu ako je Origami, asi by som sa snažil ho dotlačiť do polohy *doplnku multimediálneho vybavenia domácnosti.* Často by mohlo úplne nahradiť bežné PC.
Čo by som od toho vôbec chcel? Špecifické uplatnenie: domáci PC je väčšinou neskladný kus a aj u notebooku nie je až tak príjemné mašinku používať kdekoľvek v byte. Moja predstava sa blíži PDAčku ale „väčšiemu“ s bezdrôtovým pripojením k počítačovej sieti.
Môže to mať väčší displej pre mobilné „pozeranie“ ale musí mať výstup na monitor a zabudovaný prijímač bezdrôtovej klávesnice a myši. Tak mi dokáže nahradiť bežné PC, pretože ho pripojím k monitoru a už je to „pecko“.
Potom ale napr. v izbe chcem vedieť TV program alebo si len tak pozerať web. Vtedy sa mobilita oplatí. Kedže neštartuje dlhé sekundy, tak je aj použiteľný.
Malo by to mať docking station na nabíjanie ale pozor: pokiaľ máte multimediálnu zostavu, mal by som mať možnosť to ľahko pripojiť aj k nej – práve k pripojeniu k TV a premietaniu filmov. Zároveň však potrebujem na pracovnom mieste takisto možnosť pripojenia a napájania. Takže aj forma docking station aj priame „pripojenie napájania“ sa hodí.
Nemusí to byť autonómny stroj pre „pobehovanie“ po vonku. Kľudne môže mať časť čriev v docking station a samotná mobilná jednotka len obrazovka, baterky a komunikačné zariadenie (pre komunikáciu s črevami a s klávesnicou). Teda: matičná doska, hardisk v stabilne umiestnenej krabici. Prenos videa by sa snáď mohol zvládnuť – to musí povedať niekto z fachu ako je to náročné.
Doma totiž bojujem s problémom: buď mám PC v kuse spustené len kvôli pár minútam na webe alebo kvôli upozorneniam tv programu, alebo čakám kým sa spustí.
Výdrž na baterky? Pokiaľ by sa ergonomicky a použiteľne zvládlo napájanie v docking station, tak nemusí byť výrazne dlhá ale je nutné počítať s tým, že predsa len aspoň štyri hodiny by to vydržať malo najmä pri používaní v štýle: v kuchyni si to oprem o pult a čítam recepty, potom si čítam v posteli knižku, mám to v izbe na stolíku pretože ma to upozorňuje…
Ako manažér projektu Origami by som vedel, že „snobi“ v IT sa na toto už nechytia. Voľakedy to boli mobily, notebooky, potom PDAčka. Dnes týmto zariadením nezaujmete, pretože v konečnom dôsledku je to len _kriplnoutbúk._ Takže jedine cena rozhodne, či si to kúpim do bytu a zaradím medzi audio/video hračky.
Momentálne však Origami je propagované ako „travel“ zariadenie, čo však pri cestovaní omnoho lepšie splní obyčajné PDA a to tak pri cestovaní ako pri „bežnom“ pohybe po meste či v zamestnaní.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Vilém Málek píše:

    Myšlenka Origami se podle mého názoru v domácnostech neprosadí. Mohla by však podstatně přispět v oblastech, kde je počítač potřebný, ale desktop neohrabaný a PDA nedostatečné. Osobně jsem již před několika lety viděl podobné zařízení „v akci“ v Londýnské městské nemocnici, kde z něho byli lékaři i pacienti doslova „na větvi“ ;-)

  2. rony píše:

    mne je to jedno, ci to bude origami alebo nieco ine. osobne si myslim, ze pre istu skupinu ludi by miesto pocitaca doma stacilo prave taketo prenosne zariadenie.
    idea byt za kazdych okolnosti hocikde pod mostom online je pekna ale tam mne osobne plni tuto potrebu mobil a PDA.
    a doma by som potreboval mozno prave take zariadenie, ktore ma dostatocnu obrazovku pre nenarocne pozeranie webu – ale hlavne komfortne a okamzite v zmysle – teraz nieco chcem vidiet. A to porovnatelne napr. s rychlostou s akou siahnem po casopis, nalistujem TV program a studujem ho.
    to som vlastne uz zopakoval clanok ;-)

  3. emmacore píše:

    Suhlasim, ze Origami je kriplnoutbuk. Nevidim velky rozdiel medzi nim a subnotebookom. Co sa mna tyka, roky som fungoval s PDA a 2 desktopmi, neskor bolo tych desktopov viac a stracal som prehlad. Teraz mam IBM X31 a som velmi spokojny. Pre moje ucely je to plnohodnotne PC s infra, wi-fi a bluetooth (a EDGE cez kartu). Len tych 1,6+ kg je dost otravnych, ked to ma clovek stale nosit. Keby som teraz kupoval pocitac, velmi by som rozmyslal nad tabletom X41. Paci sa mi riesenie, ktore sa da pouzit v terene a zaroven dokaze nahradit PC, ked sa pripoji k externej klavesnici a monitoru. Takze radsej maly notebook pripadne s vychytavkami navyse ako kriplnoutbuk, ktoreho jedinou prednostou je, ze je o trochu mensi.