Prišla EÚ ale hranice zostali

Sme síce v EÚ, padlo kopec otravných obmedzení, kontrol. Nemáme už hraničné priechody, kde sme tasili pasy či občianske preukazy. Dokonca v niektorých krajinách platíme tou istou menou. Našli by sa však aj hranice, ktoré nám dokonale bránia cítiť sa čo i len v susednom štáte voľnejšie.
Najčastejšie spomínané sú roamingové poplatky pri použití mobilu v zahraničí. S nimi sa musíme vopred dobre zoznámiť pretože za to isté, čo platíme v domácej sieti si v zahraničí zaplatíme niekoľkonásobok. Katastrofálne na peňaženku pôsobí prístup z mobilu na internet v zahraničí. EÚ prinútila operátorov k opatreniam a v týchto dňoch sme už aj zistili aké. Samozrejme, že smiešne, bezzubé a doslova nechápem, čo mohla EÚ pôvodne požadovať ale to, čo dosiahli je komédia. Pri dátových spojeniach Vám v zahraničí operátor pošle upozornenie ak predátujete zadanú sumu a prípadne uzamkne dátové spojenie, aby ste si nemohli nedopatrením vyrobiť ešte väčší účet.
Myslím si, že táto požiadavka EÚ nemá na operátorov žiadny vplyv. Neznížia ceny dátového roamingu a ani to ich príjmami nepohne – rozumní ľudia totiž v zahraničí za túto cenu nedátujú (ak si uvedomujú neprijateľnosť ceny). Nemá to žiadny cieľ, nič sa nestane. Keby opatrenie sledovalo to najpodstatnejšie – tlak na znižovanie cien dátového (ale aj hlasového) roamingu, tak si poviem, je to taktika. Ale ja v tom nič také nevidím. Vy áno?
Na námet Prečo operátori neponúkajú normálny internet na dovolenku?
GumSľúbil som viac hraníc, takže pridávam ďalšiu. V situácií, keď som schopný objednať tovar prakticky kdekoľvek, zaplatiť ho a dostať ho domov sú poplatky za cezhraničný prevod v bankách akoby z iného sveta. Čo konkrétne predstavuje takýto poplatok? Nejaký posol na koni vyrazí do centrály banky v inom štáte a donesie tam moje peniaze? Platím teda za obrok koňovi? Pritom tá istá banka vie obslúžiť operácie ako je zaplatenie platobnou kartou, kedy obchodník čojaviem v Nemecku dostane moje peniaze za tovar, ktorý chcem.
Viac o cezhraničných prevodoch a Bankové poplatky budú lacnejšie.

Môže sa Vám ešte páčiť...