Prvé pokusy s Panasonic LUMIX DMC-FX33

Po niekoľkých rokoch držím v ruke nový digitálny fotoaparát a snažím sa pokoriť môj vlastný Nikon Coolpix 885.


Po úspešnom rozbalení som sa rozhodol urobiť niekoľko prvých obrázkov. Pohľad na LCD aparátu ma uspokojil. Kompaktom pristane obrovská obrazovka. Po minulé roky sa dali „analogisti“ a „digitalisti“ rozpoznávať podľa spôsobu fotenia, tak dnes už to proste nejde. Všetci fotia s polonatiahnutou rukou. FX33 nemá hľadáčik. Ten v 885ke som nikdy nepoužil.
Musím dopredu povedať, že 885 som kupoval pod dojmom „solídneho“ vzhľadu objektívu a doteraz nie som ochotný brať na milosť „priezory“ dnešných kompaktov. Stále sa mi zdá, že optika potrebuje priestor a ten sa v „placatých“ kompaktoch, ktoré necítiť v kapse nedá oklamať. Preto nemajte objavné reči typu „nefotí dobre to a to“.
Možno aj preto ma moja odpoveď „nemá to RAW“ neprivádza do rozpakov.

Hackli sme face detection

Najzábavnejším prvkom tohto prístroja sa po nutnom zistení „čo stláčať“ stala detekcia tvári. Strávili sme so žltým rámikom naozaj dlhé chvíle. Táto technológia vie v snímanej scéne nájsť ľudskú tvár a na ňu zaostriť. Pretože nevyhnutným bremenom života kompaktu sú práve fotografie ľudí, tak okrem jedinej tváre dokáže fotoaparát s kľudom označiť tváre aj celým skupinám ľudí.

Nesmierne nás zaujímalo či dokážeme detekciu nejako oklamať. Použili sme list papiera a postupne prikresľovali tvár. Od istého okamihu začala detekcia fungovať spoľahlivo.
Väčšina pokusov dokázala zneistiť detekciu napríklad zakrytím očí fotografovaného subjektu avšak nestačí ich samotné zatvorenie. Je nutné ich niečim prekryť.
Koliečko režimov fotoaparátu má pre fotenie „s inteligenciou“ vlastnú polohu a je to určite praktické rozhodnutie.

Nemám rád „tužkové“ batérie

Fotoaparát má vlastný akumulátor veľmi podobný tým z mobilov ako daň naozajstnej kompaktnosti fotoaparátu. Objemnejší by viac vydržal ale taký sluší aj objemnejším fotoaparátom. Celkom určite s ním vydržíte fotiť celý deň a mne sa ho aj tak nepodarilo vybiť skôr ako po pár dňoch.
Tužkové batérie sú síce praktické a dajú sa kúpiť všade, no rovnako je dostupná aj zásuvka k nabíjaniu. Koniec koncov k môjmu vlastnému fotoaparátu som v obavách dokúpil ďalší akumulátor ale dosiaľ som nikdy nebol v energetickej kríze aby som ich oba využil.

Kompakt musí rýchlo reagovať

Štart FX33 je výborný. Po zapnutí je schopný po dvoch sekundách fotiť, čo musí stačiť každému pretože za dve sekundy nestačí fotoaparát ani vybrať z vrecka. Technológie teda urobili naozaj viditeľný krok dopredu. Takýmto kompaktom sa predsa vždy fotí znenazdania a bez veľkých príprav.
Zapínanie je odolné voči náhodným zapnutiam a toto s mojimi skúsenosťami oceňujem. Až príliš často sa mi totiž 885ka v taške „sama“ zapína.

Video prekvapí a poteší


Nesmierne ma prekvapila kvalita natáčaného videa. Očakával som čosi v kvalite primitívnych kameriek prilepených o počítačové monitory, no FX33 natáča v kvalite, ktorú považujem za vysoko použiteľnú. Pre krátke zábery do Youtube je kompakt doslova spasením. Musíte si ale zvyknúť, že uploadnuté video sa v Youtube výrazne zhorší.

Originál nepôsobí tak tmavo a nekričí stratovou kompresiou. Algoritmy Youtube sa s tým proste nehrajú.
Pretože mikrofón je iba dierka v hornej časti prístroja, tak zaznamenáva všetko vrátane pohybujúceho sa vzduchu. Počas záznamu nie je možné zoomovať ale pred spustením záznamu je možné zoom zmeniť.
Polminútové video zabralo 40 megabajtov ale dá sa nastaviť nižšia kvalita záznamu.
Nahrávanie videa ma konečne očarilo aj keď je to už roky súčasťou aj starých kompaktov, tu už aj presvedčilo.
Ukážka kratšieho videa na Youtube:

a jeho originál som uložil na kotuha.com bez akýchkoľvek úprav (formát MOV, 6MB


PanasonicPanasonic LUMIX DMC-FX33:
* Testovanie Panasonic Lumix DMC-FX33 začína
* Prvé pokusy s Panasonic LUMIX DMC-FX33
Obrázky k face detection doplním len na ilustráciu – nemajú však vypovedaciu hodnotu.
Porovnávacie obrázky z dvoch fotoaparátov, fotenie zamierením na osvetlenú a neosvetlenú plochu zaradím nabudúce, pravdepodobne do 10. augusta 2007.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. Brandys píše:

    ten fotak je dobra volba. Ziaden nema vsetko, kazdy si kupi to, co bude a chce hlavne vyuzivat (+ nejake to precento za design :o). Ide o to, na co si ho kupoval ty. To si nikde neuviedol :D)

  2. rony píše:

    [1] ten fotak sa zatial kupit neda, do predaja pride najskor v septembri.

  3. Brandys píše:

    to je jasne
    Celkovo myslim podla tej fx tridsiatkovej rady a tvojich info.