Palmknihy.cz sa rozhodli vstúpiť na trh predaja elektronických kníh

Známy nadšenecký projekt Palmknihy.cz s bohatou históriou sa stal mekkou všetkých tunajších nadšencov elektronických formátov kníh. Doteraz publikoval hlavne poviedky českých autorov a knihy, ktorých vlastníci súhlasili s touto formou distribúcie. Začínal ako podpora pre vlastníkov PDA Palm, ktorý snáď ako prvý rozšíril elektronické knihy do rutinného použitia.

Tento web sa aktuálne rozhodol na ťažký boj:

server Palmknihy.cz ohlašuje vstup do oblasti distribuce placených elektronických knih. Budoucí podporu projektu přislíbila i významná česká nakladatelství Academia, Fragment, Galén a všechna čtyři nakladatelství mediální společnosti Albatros Media a.s., tedy Albatros, PLUS, COOBOO a Edice České televize.

Skutočne im veľmi držím palce, pretože trh je roztrieštený, neodhadnuteľný a krutý. Medzi teoretikmi elektronickej knihy (ľudia, čo nič nikdy nečítali, ľudia, ktorí len teoretizujú pretože nevedia prekonať svoje predsudky atď.) nie sú jednotné názory a snažia sa presadzovať svoje predstavy, ktoré s realitou nemajú nič spoločné.
Problematická je hlavne technická stránka. Použiteľné formáty, cesta akou sa knihy ponúkajú, nakupujú.
Veľkým vzorom je samozrejme iBookStore spoločnosti Apple, ktorý aktuálne prevalcoval ticho akceptovaný formát knih PalmDOC a aj nadšencom takpovediac vnútil perspektívnejší ePub.
Myslím si, že pokiaľ vyriešia elegantný spôsob nakupovania (žiadne z „webu“ a ponechanie na užívateľovi ako si vôbec tú knihu nacpe do prístroja) ako aj platenia, tak bude sa na čo tešiť.
Môj tajný tip: ak by do toho zahrnuli aj elektronické verzie časopisov – dajme tomu aktuálne vydanie za zlomok ceny papierového a archívne zadarmo (resp. celé ročníky za smiešnu cenu), tak pri existencii pohodlného nástroja na prezeranie „obchodu“ majú veľkú šancu.
Za serverom už roky stoja mimoriadne schopní ľudia, ktorí nepôsobia „manažersky“ a ich projekt nerobia pre iných (a sami ani netušia, ako má fungovať), naopak – vyšli z nadšenia, sami systému veria a používajú. Vyvinuli ho práve preto, že po takom túžili. Preto verím, že aj predajný systém neurobia až tak zle, aby to bola katastrofa.
Čo na to vydavatelia? Tam som obrovský pesimista.
via Filip Rožánek (Facebook) a tlačová správa Palmknihy.cz

Môže sa Vám ešte páčiť...