Neverím Vám ani slovo

Média pri rôznych udalostiach dávajú slovo aj ľudu. Alebo sa ľud vyjadruje v diskusiach pod článkami (v médiach, kde tušia veľké auditórium). Jedna sorta týchto ľudí funguje podivným štýlom. Medializovanú udalosť sa snažia podporiť silnými argumentami. Jedným z veľmi častých obsahuje spojenie „všade vo svete“ resp. „inde vo svete“. A funguje to asi tak, že udalosť u nás je neobvyklá, lebo oni ako svetobežníci žijúci celý život roztrúsene na toľkých miestach sveta to poznajú, inde sa také nestáva, či všade je to tak (lepšie).
Takže človiečik čojaviem komentuje vystúpenie dopravnej polície z kríčkov s oznamovaním úsekov cestných kontrol. Myslí si, že je to zle a povie „všade vo svete policia utajuje svoje kontroly“ a prida nejaký absurdný príklad „daňováci chodia neohlásení“. Veď aj jemu tak raz ráno prišli. No a potom ho niekto zotrie, že daňové kontroly sa vopred ohlasujú a jedine v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu takto nabehnú. Škoda, neozval sa už.
Pozeráte televízne správy a opäť sa tam jedna z televízii venuje celoslovensky dôležitým udalostiam. Čojaviem nejaký pán má problém s firmou, ktorá neurobila všetko úplne poriadne. Tak v hlavných správach zahlási, že „inde vo svete by sa toto nestalo“ a zákazník je pán. V zábere na neho je mi úplne jasné, že ide o skúseného všadebola, ktorý sa už určite dostal aj z okresu.
Viete, vôbec ma nezaujíma, či ste skutočne boli „všade vo svete“ a či máte overené ako to funguje „inde na svete“. Je mi naozaj jedno, či ste to len čítali v nejakom obrázkovom bulvárnom denníku. Akonáhle použijete takúto argumentáciu, tak vypínam svoj chip pozornosti. Viem totiž, že príde ďalší ako vy a na to isté tvrdenie povie opak. Jeden z Vás tvrdí, že v UK polícia kontroluje bez maskovania a o desať minút ďalší sa smeje prvému, že policajti v UK samozrejme zákonne operujú „z kríčkov“.
Pointa toho teda je: aj keby ste skutočne mali skúsenosti, sú len časťou reality toho, kde ste sa nachádzali. Čím kratší čas ste tam boli, tým sú vaše dojmy viac skreslené. Fakt, že ste raz boli v okresnom meste z vás nerobí znalcom diania v ňom.
Na základnej vojenskej službe som pol roka bol v meste Michalovce. Na jednej diskotéke, keď tajomší zistili, že sme z Bratislavy, začali predvádzať svoje vedomosti „39ina chodí na mlyny, čo?“, „nehovor, ja som tam bol!“.
Pôvodný úmysel použitia tohto spojenia je posilniť svoje slová, aby poslucháč uznal, že on má pravdu a skutočne to treba zmeniť podľa neho. O to horšie ak náhodou je zástancom rozumného riešenia ale použije na to vratké príklady. Silu svojich slov predsa nemusíte pretierať na bielo.

Môže sa Vám ešte páčiť...