Kúpte si poriadnu klávesnicu!

Na počítači ma absolútne nezaujíma procesor, doska či grafická karta. Bezpodmienečne však nalieham na kvalitnom monitore, myši a klávesnici.


Samozrejme nedávno som radikálne zmenil názor na samotnú skrinku počítača a už zakotvil som u nádherného (a drahého) Soltek Qbic. Predtým som investoval do kvalitného monitora IIYAMA, ktorý má zvuk kvalitnej značky – pozerať obraz s obnovovacou frekvenciou s tromi ciframi je radikálne iný zážitok. Tento rok však výrazne nastúpili LCD panely a trošku predčasne (aj keď predbežne) zvažujem možnosti na tomto poli. Vyzeráto však, že ešte chvíľku u mňa IIYAMka vydrží.
Myšky som oddávna používal hlavne od Microsoftu. Boli to ešte tie zahnuté dvojtlačítkové guličkové avšak ich kvalita spolu s Logitechmi naozaj prevyšovala ostatné. Prišli koliečka a zvyk z práce som preniesol domov. Na test som kúpil Genius – možno prsknete odporom, ale jedinou chybou týchto myšiek je krátky kábel. Prakticky okamžite som guličku vymenil za optický Genius, ktorý proste kopíruje Logitech. Microsoftie myšky sa totiž začali uberať smerom, ktorý sa mi nepáči – príliš svetielok.
V klávesniciach som pedant a puritán. Stal som sa závislý na klávesniciach dodávaných so značkovými počítačmi ako sú IBM či HP. Tradícia značiek sa prejavila vo vytrvalom presadzovaní klasických klávesníc bez cimprlátiek. Akosi si neviem spojiť serióznu firmu s divnotvarými klávesnicami na stole. Omnoho viac ma zaujme fakt, že na nej skvie známe logo. Multimediálne doplnky na klávesniciach vo firme – najmä tam, kde to vidia aj klienti – mi napovedajú, že pracovný počítač je nástroj zábavy a to samotné je aj zvýraznením nebezpečného správania sa zamestnanca na firemnom počítači. Pokiaľ by som prišiel na úrad a úradník by predomnou klepkal po podobnej klávesnici nemám z neho ani z úradu dobrý dojem.
Podobný dojem mám v tomto prípade aj z počítačových reprobedničiek po stranách monitora, prepojeného kábla z CD mechaniky a pod. Proste nie.
Samozrejme počítače na backoffice, kam klient nezavíta sú už mimo jeho zrak a oči to nekole.
Kvalitná klávesnica teda nie je drahý kus plný „neobvyklých“ tlačítok a točítok. Je to zoskupenie kláves, ktorých umiestnenie a tvar sa nemení. Akákoľvek zmena znižuje produktivitu práce. Pokiaľ záleží na tom, ako rýchlo mám typovať do počítača, nemôžem prijať nič iné.
Z tohto dôvodu som dlho hľadal domov skĺbenie potreby mať lepšiu klávesnicu zároveň pracovnú (aby som netrpel prechodom medzi počítačom v práci a doma) a tak trošku voľnočasovú, ktorá mi splní aj pár multimediálnych nárokov. Chcel som klávesnicu bez kábla a preto nejaké to hýbatko priamo na klávesnici by sa mi hodilo.
Zvažovanie nákupu takejto výbavy však znamená odpútanie sa od doterajších možností – aj keď sa dá za pár korún kúpiť vhodná klávesnica, chcel som bundle klávesnica a myš.
Pôvodným zámerom bolo zobrať bluetooth variantu klávesnice, no trh mieni inak – na výber boli v podstate dvaja výrobcovia. Microsoft už tradične vyrába najhovadskejšie klávesnice na svete – poloha kláves je u každého vyrábaného typu úplne inde. To nemyslia vážne a ani pekný názov to nenapraví. Nechcem.
Logitech pôsobí na tomto poli ďaleko dôveryhodnejšie a je to vidieť aj OEM vzťahmi s výrobcami značkových zostáv. Tu je však na výber exkluzívna diNovo, ktorej klávesy sú však nepochopiteľne prebrané z notebookov. Príliš nízky zdvih kláves nie je to pravé na dlhotrvajúcu prácu. Ocenia ju snáď aktívni vyznávači notebookov. Problém je však rozloženie. Proste neexistuje nejaká jednoznačna dohoda. U notebookov ste v koncoch s písaním napríklad potme. Aj keď by sa mi diNovo krásne vynímala doma popri ostatných prístrojoch – nie. O kus nižšie je už prijatelná zostava. Tá však nepochopiteľne neexistuje vo verzií s NORMÁLNYM rozložením. Takže nakoniec nebola ani tá.
Kúpil som kvalitnú Logitech Media Desktop MX s myškou MX700. V podstate ide o myšku s pribalenou klávesnicou.
Prijal by som síce niečo v designe diNovo (oddelený num block nemusí byť) ale aj tak je táto zostava veľmi dobrá voľba.
Klávesnica je čierna a preto nepôsobí príliš „pracovne“. Dosah je vynikajúci. Inštalácia bezproblémová akurát pozor na priestor okolo konektorov vzadu na počítači.
Práca s klávesnicou je lepšia ako som očakával – bál som sa jej pozaobľovaného tvaru ale klávesy sú štandardné a neobmedzujú ma. Preto môžem túto klávesnicu doporučiť.
Myška MX700 je prakticky špička na trhu ale zrejme by som neodolal zostave s myškou MX1000 (zatiaľ sa predáva iba samostatne a nemám istotu, že sa dohodne spolu s klávesnicou). Má kolísku, čo je moja podmienka. Upútal ma faktický rozdiel proti bežným myškám. Pokiaľ hlodavca držíte v ruke podstatnú časť dňa – neváhajte vraziť do myšky ťažké tisíce.
Som síce odporcom pridaných tlačítok na myške – Logitech MX700 však dokázal prekonať moje obavy z ich zbytočnosti. Keď to niekto vie, tak ide všetko. Používam teda takmer všetky myšacie tlačítka a je to super. Až na fakt, že v práci mám iba koliečko :-)
Multimediálne možnosti klávesnice – nedávam im veľkú váhu – sú na úrovni a možnosti predefinovania sú na úrovni priemeru (vedel by som si predstaviť aj omnoho dokonalejšie možnosti). Nedokázal som napríklad zmeniť správanie klávesu Media. Ako úžasnú vychytávku by som ale bral možnosť simulovania pohybu myši stláčaním kurzorových šípiek – často potrebujem len trošku pohnúť myškou a kliknúť.
U myšky som predpokladal, že zvládne akýkoľvek povrch ale nakoniec som jej dal hladkú podložku – behať po mäkkých a nerovných povrchoch je síce možné ale príjemné nie je.
Pretože zatiaľ neexistuje pre človeka s podobnými nárokmi príliš veľa možností, musím tento Logitech doporučiť. Pokiaľ vás čas nesúri, počkajte na bundle s MX1000. Ušetrite si zbytočnú investíciu do špičkového procesora a kúpte si konečne niečo pre svoje zdravie.

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. Mám Genius KB21e Scroll. Ta klávesnice má prostě všechno, nač si vzpomenu. Hezky se na ní píše, jsou tu tlačítka pro kancelář, internet i multimédia, ovládání hlasitosti, rolovací kolčeko … Super! ;-)

  2. rony píše:

    fotka?
    ja chcem klavesnicu, co ma to co ma mat :) klavesy tam kde maju byt. to co je navyse ma nesmie v tomto obmedzovat. takze cim menej tym lepsie :) nie klaves – takzvanych vychytavok, ktore robia klavesnicu odlisnou.

  3. Robert píše:

    Uf…
    Ty ses teda rozepsal. Takovy dlouhy spot tady nepamatuju :-)
    K mysim – jedine Logitech opticka – s kulickou se neda kreslit, to je uz dnes pravek. Ke kulickove mysi jedine tablet. K Microsoftim mam vrozeny odpor (zkousel jsem je, ale Logitech mi padnul lip do ruky)
    K monitorum – musel jsem volit LCD – 17″ – ze zdravotnich duvodu. Z CRT me po tech 10 hodinach denne bolela hlava i oci (i kdyz IIYAMA je trochu jine zbozi). S LCD je to uplne o necem jinem a kdyz je prumerne rychly (coz jsou dnes temer vsechny modely), tak neni problem i s filmy a hrami.

  4. Rony: Podívej se ke mě na blog (použij vyhledávací políčko). Někde tam je recenze i fotka.

  5. rony píše:

    jo, rozlozenie sa zda byt okej. akurat je biela ;-)

  6. Mormegil píše:

    Poradnou klavesnici? Treba takovou? http://pandora.idnes.cz/part/2004/10/11861
    :-)

  7. mekelle píše:

    pre mna je dolezite, aby klavesnica bola ticha, pripadne superticha…mate niekto tip?

  8. rony píše:

    ta moja ma prekvapila, ze je fakt ticha.
    ak mozem porovnat, tak na urovni notebookovych.

  9. mekelle píše:

    mam klasicku od microsoftu a problem, ze vzhladom na rozmery bytu je pocitac v spalni, takze klepotanie v noci dost rusi priatelku…takze vdaka za tip, skusim sa po tej klavesnici pozriet