Čo by som si prial od Sharepointu?

sharepoint-logoMám za sebou vymaľovanie webu pod Sharepointom. Vlastná master page. A už tak trochu poznám jeho limity.
Niektoré veci ma na ňom veľmi hnevajú.
Master page totiž vyrieši „obálku“ ale napr. layout contentu už nie. Nevyriešim ani fakt, že sa nedajú rozlíšiť webparty.
Ako prvú vec by som si veľmi prial, aby sa dali webpartom prideliť mená selektorov a potom by sa mi ľahšie dizajnoval každy samostatne. Teraz totiž veľmi často čarujem s automaticky generovanými selektormi ale tie sa prečíslujú hneď ako pridám ďalší webpart. A veľa musím pri tom používať inline style priamo do html kódu (proste hocikam vložím značku STYLE – nie teda ako parameter značky). Inak to ani nejde.
Neviem nijako ovplyvňovať vzhľad layoutu obsahu (zóna pre webparty), to je katastrofa. On si tam nasype tabuľky s PARAMETRAMI a natvrdo písanými CSS vlastnosťami. Important sa vyžíva a prehliadače plačú.
Z drobností: fotogalérie by už by mohli byť užšie naviazané na editor textu a tak, keď chcem vložiť obrázok do textu, nech to už je na úrovni doby – uploadnem do galérie obrázok, môžem ho mierne upravovať a to vrátane orezu, otáčania, vytvorenia preddefinovaných zmenšenín a hlavne pri vkladaní obrázkov do textu, nech mi to ponúkne výber z fotogalérie a tak, že už má predpripravené veci ako klikateľný obrázok (v texte zmenšnina, kliknem a zobrazí sa plný). Takisto „widget“ typu album. A kopec takýchto drobností.
Možnosť jednoducho definovať napr. Aktuality (chronologický blog) ale aj s tym, že si ho viem pekne prekresliť cez CSS, určiť rôzne parametre napr. pre dĺžku anotácie.
S tým súvisia notifikácie zoznamov. Ako spravím, aby mi neodišli notifikácie po vložení položky, ktorú chcem na webe zobraziť až neskôr? Neviem totiž spraviť niečo ako „koncepty“ správ, ktoré majú naplánované výjdenie. Možnosti notifikácii sú slabé a hlavne neviem nijako poriadne docieliť nejaké vnútenie notifikácii celým skupinám ale len s mnou určenými možnosťami.
Chýba mi pri budovaní Zobrazení možnosť pridávať si vlastné Štýly, chýbajú mi vlastnosti, ktorými by sa webpart zobrazil len danej skupine s danou úrovňou oprávnení. To isté u zoznamov.
Väčšinu zoznamov vkladám ako webparty do „stránok“ ale tie nie sú nijako špeciálne previazané. Strašne veľa vecí sa musí robiť opakovane, neviem ich nijako uložiť ako „toto je moja šablóna stránky“ a keď budem robiť podobnú, tak ju natiahnem zo šablóny a trochu pozmením, resp. už v tej šablóne budú ZNAČKY, kam sa meniteľné veci doplnia čojaviem z iného zoznamu.
Neviem v stĺpcoch zoznamu napr. pri type „výber“ použiť ako možné položky INÝ zoznam (urobený len kvôli tomu) – databázista to pozná ako ČÍSELNÍKY.
Máte aj vy nejaké nápady?

Môže sa Vám ešte páčiť...