Smer slepá cesta, milé ebook eshopy

Marek Lutonský veľmi trefne popisuje prvotné problémy a smerovanie nových eshopov s ebookmi.


reading-book
Základný problém je:
* vydavateľ je zároveň obchodník: v reálnom svete existujú nakladateľstvá a kníhkupectvá. Zlúčenie je začiatkom problémov. Vydavateľstvo s vlastným eshopom si spraví vlastnú infraštruktúru aj pre ebooky, vlastnú aplikáciu a dokonale sa izoluje. Čitateľ je nútený skákať v jeho mantineloch. To je cesta, ktorá sa do budúcnosti zužuje z teraz tesného štartu. Pre obe strany by bolo výhodné aby sa ebook dostal do rôznych distribučných kanálov a je na ich prevádzkovateľoch, aké prostriedky pre nákup, čítanie a pod. poskytne zákazníkom. Popisnejšie: knižku pripravím ako „surový“ materiál (podklad) a prostredníctvom podobných zmlúv ako s kníhkupcami. Takže knihu nájdem v Amazone a tým pádom sa nemusím starať o Kindle. Z mojej strany je to diktovanie obchodného modelu z nezávislého pohľadu.
* Obskúrne platobné systémy: vyplýva to z vyššie spomenutej uzavrenosti. Čo vydavateľ, to iný spôsob predaja, platenia. Naozaj si musíme uvedomiť, že práve v tomto je slabina systémov akými začali. Musí to byť OBVYKLÝ systém. Obmedziť to na lokálne špeciality typu platenie SMSkami je nezmyselné. Máme tu štandardné metódy a pre SK/CZ eshopy je typické, že si „vyvinuli“ podivuhodné sposoby úhrady za tovar: dobierky, platenie v hotovosti na ruku, SMS. Pritom tu máme platby prostredníctvom platobných kariet resp. Paypal a ja som snáď nevidel žiadny eshop, ktorý by to umožňoval.
* Vlastná čítačka: opäť nevyhnutná súčasť uzavretého systému. Namietnete, že Amazon je prototyp. Rozdiel je, že u neho neplatí práve prvý bod. Ono by to nevadilo ak by nejakým zázrakom pokryli čo najširšie možnosti hardwarových čítačiek svojim riešením. Lenže niektoré z nich sú tiež uzavreté (Kindle) a spolupracujú len s Amazonom (z pohľadu nakupovania). Iné sú zasa až príliš otvorené ale len v tom, že do nich ľahko nakopírujem súbor s knihou v niektorom z otvorených formátov a neposkytujú príliš priestoru na previazanie čítačky (resp. účtu, ktorým nakupujem) s kupovanými ebookmi. To je celkom určite aj dôvod na odstrihnutie takýchto čítačiek.
* Slabý prehľad v problematike ebookov: to je až katastrofálne. Oni svoje riešenia dajú vyvíjať nejakému zúfalcovi, ktorá vie snáď iba programovať, viď. moje postrehy nad aplikáciou Wooky. Výsledok je potom úsmevnejší – prostriedok, ktorým si človek cibrí schopnosti, vykazuje základné chyby (zlá terminológia, viditeľné odfláknutie niektorých vlastností čítačiek, ktoré sa vykryštalizovali niekoľkoročným vývojom). Napríklad zrejme netušia, že čítačka Stanza podporuje možnosť nákupov (ba dokonca prevádzku svojho predajného kanálu). Súvisí to opäť s prvým bodom.
* Amatérske formátovanie kníh: typografi sa vyžívajú v zalamovaní kníh, grafici na obálkach. Ale ebook akoby bola xeroxová kópia. Aj ebook môže vyzerať pekne. Ale oni naprogramujú čítačku, ktorá ledva-ledva zobrazí text. Nejaké starosti o typografiu odstavcov, stránkovanie kapitol, krásne obálky. Nič z toho sa nerobí.
U nás nový spôsob predaja kníh by mal rýchlo ukázať aké má plány do budúcnosti, čo najviac sa priblížiť tomu, čo už funguje vo svete. Nedá sa dlhodobo riešiť všetko sám. Naši vydavateľopredajci nie sú tak silní aby vydávali svoje vlastné softwarové alebo hardwarové čítačky. Preto je prvý bod tak dôležitý, aby sa to oddelilo a vydavateľstvá robili svoj biznis, predajcovia knižiek zasa svoj.
Otočíme.
Napriek tomu, som veľmi rád, že sa našli odvážlivci a nech je ako je ale spustili to. Ja by som po tomto opatrnom začiatku začal byť agresívnejší. Napríklad by som si prebehol trh s čítačkami a natlačil do nich svoje distribučné kanály. Aby majiteľ novej čítačky nemusel po internete pátrať, že akýsi drobný vydavateľ už ponúka ebooky. Zapnem čítačku a už v nej sa o tom musím dozvedieť.

Slovenské a české knihy: myslím naši autori ale aj preklady. Nech hovorí kto chce, čo chce. Na náš trh nepatria anglické či cudzojazyčné tituly. V tom zmysle neexistuje celá ponuka Amazonu. Ak čítačka obsahuje len cudzojazyčné knihy, nemá šancu na našom trhu byť prostriedkom k tomu, aby si ľudia začali kupovať knihy našich vydavateľstiev. Argumenty o tom ako „každý“ vie anglicky sú scesty. Prijmite fakt, že ľudia budú čítať slovenské/české texty. Že budú mať problém aj s cudzojazyčným filmom s titulkami (fakt si prejdite populáciu). Úspech sa nedá stavať na tom, že tí najschopnejší, nadpriemerní „možno“ klienti zabezpečia úspech obchodného modelu.

Môže sa Vám ešte páčiť...