iPad 2 do ringu

S odstupom – aj keď krátkym – vyhodnotíme bližiaceho sa adepta. Podľa očakávaní sa ovečky dočkali druhého modelu iPadu na evente ohlásenom týždeň pred jeho konaním. Druhého marca prišlo prvé prekvapenie. Po ohlásenej zdravotnej dovolenke na pódium vystúpil Steve Jobs a najprv spočítal pár čísiel. Označil rok 2010 ako rok iPadu. A potom ohlásil iPad 2.


Tam už prekvapenia pomaličky prestali. Označenie sa už pár mesiacov používalo.
Očakávali sme lepší procesor, viac operačnej pamäte, rýchlejšiu grafiku. Naopak sme vyradili z noviniek zlepšenie obrazovky (technológia, rozlíšenie, veľkosť).
Čakali sme zmenu dizajnu, ktorá sa mala týkať zadnej časti – a to sa aj stalo. S úplnou istotou sme vedeli, že Facetime dobehne do druhého iPadu a to znamená kamery vpredu a vzadu.
Prekvapilo – aj keď niektoré fámy to tvrdili – uvedenie v bielej a čiernej, pričom biela sa týka len okraja obrazovky a keďže zadná čast zostala hlínková, tú sa farbiť nedarí.
Čo však znamená druhý iPad voči prvému? Vlastne ide o evolučné doplnenie – dorovnanie – o technologický skok, ktorý sme absolvovali od februára minulého roka.
Rozhodovanie, ktorý iPad kúpiť sa uľahčuje: ceny zostali rovnaké a preto nový majitelia iPadu nemusia špekulovať. Na dopredaj prvého iPadu sa ceny plošne znížili asi o 100 dolárov.
Dilemu si vyriešia všetci sami: iPad 2 nie je revolúcia a prvý iPad tu bude už iba krátko.
Čo sa mi páči: je tenší, okraj je „žiletkový“, musím sa priznať, že som čakal dizajn zadnej časti pripomínajúci macbook air. Teraz je to tvar „tácky“. Chcem to vyskúšať naživo aby som to uzavrel.
K iPadu (a nielen) pribúda káblik s HDMI konektorom a hlavne (!!!) schopnosťou bez konfigurácie prenášať obraz na pripojenú TV. Je isté, že to takto bude fungovať na iPade 2, neviem presné podmienky pre iPhone 4 a prvý iPad (zrejme nejaká tá verzia iOS).
Zaujímavá finta je „obal“. Pripínanie magnetmi ste zvládli pochopiť ale všimnite si, že odoberanie obalu zároveň iPad „odomkne“. Táto blbina sa mi páči.
Hardwarové záležitosti sú viacmenej uzavreté – samy o sebe nie sú natoľko zaujímavé, aby to stačilo.
Nie je možné, aby pri predstavení hardwaru neboli uvedené aj nejaké softwarové novinky.
Takže tu máme o riadny kus lepšie iMovie a GarageBand pre iPad (a iPhone). Tieto programy postupne vysosávajú schopnosti ich verzií pre OS X. To prvé používam s veľkou radosťou a moja schopnosť nepočuť tóny mi zabraňuje hovoriť o GarageBande.
Najlepšia správa: predaj začne ešte tento mesiac a myslím, že vo všetkých krajinách, kde sa už teraz predáva ten prvý iPad. Slovensko tam nie je a evidentne nebude. Distribútori, a to aj partneri Apple, to vyriešili dovozom iPadu z Čiech.
Na tento mesiac sa zároveň ohlásil iOS 4.3 a tu už musím povedať, že príchodom osobného hotspotu (pre iPhone 4) mi pomaly padajú dôvody pre jailbreak. Aktuálne používam z Cydia: MyWi (to je wifi hotspot), iphonedelivery (pekne vyriešené doručenky pre SMS) a sbsetting (rýchlo dostupné prepínače). Kvôli jailbreaku som vždy pozadu s verziami iOS (na i4 mám teraz 4.0.1 a medzitým už prišli nejaké tie nové).
Rozhodovacia vetva:
* nový záujemca kupuje rovno iPad 2, ktorý si môže „zbehnúť“ kúpiť od 25. marca do Čiech či Rakúska,
* terajší majiteľ iPadu môže zostať v kľude a na rozhodovanie ku výmene má celý tento rok,
* netrpezlivý majiteľ prvého iPadu môže zvážiť základné prínosy následníka: kamery a rýchlosť.
Terajší iPad má „morálne“ pred sebou tak jeden rok bezproblémového života. Iste, zostatková hodnota čohokoľvek príchodom následnika klesá. Doteraz ste mohli svoj iPad predať, niečo málo doložiť a trebárs kúpiť lepšie vybavený. Zámena na iPad 2 nebude záležitosťou doloženia 100 eúr.
Osobne patrím do tej kľudnej časti, ktorá sa bude bez tlaku rozhodovať až na základe konkrétnych poznatkov. Keďže nemám žiadny plán, čo s terajším iPadom, tak je to aj brzda v akejkoľvek zámene.
Zvyšok o iPad 2 si prebehnite na apple.com

Môže sa Vám ešte páčiť...