Synchronizácia kontaktov a udalostí

Rokmi sa mi ustálili požiadavky ako si chrániť dáta cirkulujúce medzi mojimi telefónmi a počítačom. V prvom rade nepovažujem dáta v telefóne za ich primárne sídlo. Opustil som pohľad, že telefón je uzavretý systém, v ktorom spracúvam a sledujem dáta. To nerobte ani vy.


Zamyslite sa nad katastrofickými scenármi a prídete na to, že chcete mať čo najčastejšie prepájaný telefón s počítačom. Z toho dôvodu chcete čo najmenej zaťažujúcu výmenu dát.
Nič mi nebráni dáta editovať na počítači či v telefóne – sychronizácia si s tým nejako poradí a mám dáta všade aktuálne bez trápenia hlavy nad tým, kde čo mám, kde som čo upravil.
Lenže mám tu nejaké mnou vyústené metódy akými toto nakoniec robím.
Líši sa to najmä tým, či do toho zapájam aj nejaký ten prenos dát internetom alebo prepájam telefón s počítačom „privátne“.
Udalosti som nakoniec musel rozdeliť na súkromé a firemné.
Tie druhé je veľmi ťažko riešiť ak na to váš počítač vo firme nie je pripravený. Nakoniec som si povedal, že súkromný mobil je môj a fakt, že niekde vonku nemám potuchy o nejakých udalostiach? Mňa to má trápiť? Ak si aj pridám nejaký služobný mobil, ktorý je neschopný otvoriť môj firemný kalendár, tak je to to isté v modrom.
Iste, existujú rôzne metódy ako „znásilniť“ situáciu a dostať do služobného mobilu služobný kalendár. Je to ale mimoriadne neefektívne až skoro nepoužiteľné.
V súkromnej oblasti som nakoniec prišiel na to, že sa mi páči online synchronizácia. Tomu napomáha excelentná podpora iPhone voči Google Calendar. Doma na počítači udalosti nemám v žiadnom desktopovom kalendári a ak by som aj mal, chcel by som synchronizovaný s Google Calendar.
Kontakty je však niečo iné. Je možné použiť podobný systém ako v udalostiach, no naozaj nie som ochotný nechať moje kontakty plávať internetom až takto často.
Preto mám výhradne káblovú synchronizáciu a výhradne s desktopovým programom. Presne v tom istom tvare ako pred desiatimi rokmi. Vtedy som prvýkrát preťukal svoje kontakty do počítača a na prvom mobile nastavil synchronizáciu. Každý, kto ešte dnes pri výmene mobilu „špekuluje“ ako preniesť kontakty je podľa mňa blbec :-) (kľudne sa urazte, v roku 2011 ste blbci, ale v roku 2000 by som si to nedovolil povedať).
Jediná veľká zmena v kontaktoch nastala tým, že vtedajšie telefóny vedeli jeden adresár kontaktov. Teraz mám nástroje, ktoré vedia mať naraz viacej adresárov. Takže som si konečne rozdelil kontakty podľa logických skupín (služobné, súkromné, VIP a pod.). To sa mi prenáša konečne aj do mobilných prístrojov a konečne mám v každom iný zoznam kontaktov. Služobné kontakty sú len v služobnom mobile atď.
Opustil som nefungujúci systém „kategórii“ kontaktov v MS Outlook. Podobne je to vlastne aj u udalostí. Google Calendar má možnosť viacej kalendárov a to isté aj môj telefón.
Omnoho lepšie ako „prepínatko“ kategórie udalosti, verte mi.

Môže sa Vám ešte páčiť...