Zapínaním a vypínaním neničíte počítač

Večne zapnutý počítač máte (a presadzujete) presne do okamihu vašej prvej faktúry za nedoplatok elektriny, ktorú musíte zaplatiť za svoje vlastné peniaze. Pochopiteľne nehovorím o servroch či o mašinkách, ktoré viete na čo máte trvale spustené. Ničenie hardwaru však týmto dôvodom nie je.
war

Ach jo, zase ta pohádka o škodlivém zapínání! Proboha, pochopte, že zdroj má omezovací obvody (termistor), které omezí nárazový proud na neškodnou míru. Takže nechte to planého teoretizování o škodlivosti zapínání (samozřejmě, zapnutí 5x za sekundu by škodilo, ale o tom se, snad, nemluví…).
Jediné, co je na zdroji (teoreticky) při zapnutí namáháno jsou usměrňovací diody – které ale mají zmiňovaný termistor. A povím vám, dostalo se mně do ruky mnoho pokažených zdrojů (může se mluvit o stovkách), a usměrňovací diody byly vadné opravdu výjimečně, snad 2x. Dost podstatnější množství (nemohu říct, jestli třetina, polovina, nebo více) bylo od toho, že byly zdroje ponechávány pod napětím, o tom se však, kupodivu, taktně mlčí, nikdo se tím nezabývá a málokdy se o tom někdo zmiňuje (asi proto, že málokdo pozná, že je to od právě této příčiny, prostě se řekne pokažený zdroj a vyhodí se).diskusie zive.cz

A potom tu mame takychto truhlikov:

nezapomeňte na to, že pokud budete vypínat počítač od proudu, půjde napájení paměti pro BIOS z baterie. ta se třeba za rok vybije.

Nemôžem to komentovať :-) On si to celé vymyslel len a len na základe toho, že mu niekto prezradil existenciu baterky na mainboardoch.
Vedeli ste, že… keď pridržíte klávesu Ctrl, tak počítač pracuje rýchlejšie, lebo vie, že ho kontrolujete? A vedeli ste, že pridržaním klávesu Alt počítač prechádza na alternatívne zdroje energie a tak sa vyhýba atómovej elektrine?

Môže sa Vám ešte páčiť...