Kindle je geekovské hype

To najhoršie, čo sa vyčíta veciam od Apple predstavuje aj amazonský Kindle. Imidžovka pravého geeka, ktorý predsa nepodlieha ovečkárskym záležitostiam a dáva to vždy najavo ako je… odolný voči marketingu predávajúcemu nepotrebné a nefunkčné veci len pre imidž. Však vieme svoje.


Nejde o dojem nad jediným článkom o Kindle aký sa mi tu zrodil. Ale použijem jeden ako príklad, kde pekne dokumentujem to, čo som už nedávno tvrdil. Príkladom bude Igor Kulman a jeho nový Kindle.
* Igor píše: Klasické papierové knihy som nikdy veľmi nečítal – častý znak u majiteľov Kindle. Dovtedy vlastne ani moc nečítali. Rozhodne im to však nebráni stáť s trendami a kúpiť si vec primárne určenú k tomu, čo nikdy nerobili. Geek sa v tom totiž môže dlhé hodiny hrabať a baví sa,
* Najme čítanie v posteli z vyžarujúceho displeja. – nikdy poriadne nečítal ale presne vie, čo je kde zlé. Aj keď v Kulmanovom prípade spomína nejaké PDA, takže žebypredsačítal?
* Na rôzne elektronické čítačky kníh som pozeral už skôr, – roky na to pozeral z odstupu (na webe, z rozprávania) a tak má určite kopec skúseností na to, aby mohol radiť iným, čo je TREND :) Nie, tak to samozrejme nefunguje. Ak by mal záujem čítať, tak už dávno číta.
* Áno, spomenie všetko, čo sa dá ale opäť zabudne napísať ako je na tom s čítaním :-) Takže opäť vieme, že nemá podsvietenú obrazovku, že má nejakú cenu, že má baterku.
* Odstavec o tom ako nakupoval – aj o tomto som písal – presný popis, kde kúpil, za koľko ako rýchlo to príšlo. Všetko dôležité informácie, ktoré každý geek považuje za informácie trefne popisujúce Kindle a jeho užitočnosť a použiteľnosť,
* nezabudnúť vymenovať obsah balenia :-)
* keďže doteraz nič neprečítal, čo môže o Kindle napísať – áno, poťažká ho, pohladká a napíše ako sa to dobre robí.
* zásadný problém, ktorý u niektorých môže spôsobovať menšie problémy je bagatelizovaný porovnaním s úplnou hlúposťou: Rýchlosť zariadenia je prijateľná, pri prechode medzi stranami celý displej preblikne, je to však stále rýchlejšie ako otočenie stránky klasickej knihy. Ja to preložím – eink proste pri prestránkovaní viditeľne „rozmlží“, môže a nemusí vadiť.
* Nakoniec geek sľúbi článok o dlhodobom používaní.
reading-book
Moje pozorovania sú, že niektorí ani po mesiaci nejako neprečítajú nijakú vec z beletrie. Zaujatejší geek ešte pozháňa rôzne skripty a ich postup nasadenia popíše v ďalších článkoch. Predpokladám, že ešte sa zmienia o e-mailovej službe Amazonu, o rôznych skriptoch pre digesty z webových stránok (Kindle nemá RSS čítačku). A o tom, ako sa mu dlhodobo číta, nič. Solídne by bolo vnímať aj drobné či väčšie nedostatky toho, čo som kúpil a VAROVAŤ. Nie, to nikto z poblúznených ale nerobí. Na Spravodaji sa totiž v pohode dozviete, že som si kúpil nejakú hlúposť a poďme to kritizovať.
apple-ipad-flat
Je isté, že sem zavíta Igor Kulman a preto odkaz pre neho: neber si to preboha osobne, takých článkov ako si napísal je plný internet, sú ako naklonované aj keď každý je zaručene z originál hlavy autora. Proste som si tvoj článok všimol, prečítal, skonštatoval, že je to z dlhého radu geekov, ktorí tak radi nemajú radi „hype Apple“ a radi ho „odhaľujú“. Trochu ma baví pozerať sa, že všetko, čo pokladajú za zlé, to všetko vlastne robia úplne identicky :-)

Čo stojí za úspechom firmy Apple ? Jedine marketing.

Ďalším dôvodom môže byt marketing

Nezabúdajme ani na skupinu ľudí, ktorá si kupuje veci len preto, že stoja veľa.

via Igor Kulman si nekúpi nič od Apple.

Prečítajte si aj diskusiu pod článkom. Igor je naozaj taký „obranca“ druhého tábora (hneď prvý komentár k článku) aj keď ja mám skôr pocit, že ten „apple tábor“ na ten jeho v podstate prdí :-) a ozve sa väčšinou ak niekto z proťajšku hodí evidentnú hovadinu ako fakt :-) Proste robí si svoju neplatenú robotu agitátora „väčšinového MS+PC so zameraním antiapple“. Pobaví, ničím neprekvapí a dosť často tento typ nakoniec zakotví s niečim, čo skôr popieral. Ale ešte je v štádiu, že ide len o marketing a zvyšok Apple je prázdny.

Vráťme sa ale k veci. Taký marketingom a módnou vlnou poblúznený geek vidí, že sa rozbehla vlna nákupov akejsi veci. Tak hľadá ako ju tiež získať. Všetky proklamácie sú preč. Tú vec musí mať skôr ako sa objaví potreba ju mať lebo už to, čo robím by som chcel robiť s jej pomocou.
Podľahnú momentálnej móde a kúpia si vec, ktorú zrejme príliš nevyužijú a v článkoch sa len potľapkajú, že dobre urobili. Naozaj to nemyslím tak, aby som ťa urazil, božechráň. Takže s kľudom si odpusti akékoľvek výhrady :-) Ja ti totiž verím, že si z Kindle nadšený a pre milióny čitateľov je to užitočná vec. A pre pár geekov je to len placka, ktorej účel možno s námahou využijú pretože… si proste nezvykli čítať. Nie, nemusíš mi dokazovať ako BUDEŠ INÝ :-) Sčítanosť je každého vec a až keď sčítaný budeš, tak budeš iný.
Zapamätaj si: Kindle neodsudzujem, neposmievam sa mu ani nikomu. Ja verím, že je to extrémne dobrá vec, ktorá v danom rozsahu možností splní potreby miliónom ľudí.

Môže sa Vám ešte páčiť...