Špeciality OS X do Windows

Pravdepodobne ocenia domáci používatelia OS X, ktorí majú počítač s Windows a chceli by nejaké z drobností rozhrania svojho systému preniesť aj do neho.


mac-mini-with-external-power-supply-unit

Expose a Spaces

Preložím do Windows reči: Exposé je akási obrazovka s widgetmi, ktorá pri jej aktivácií prekryje desktop. Spôsob aktivácie je voliteľný (ja to mám na jedno myšacom tlačítku a zároveň nejaký Fx kláves). Spaces sú obligátne „virtuálne“ plochy (obrazovky). Ich prepínanie je voliteľné a ja to mám opäť nastavené na tlačítku myši (aj na klávesnici). Do Windows si ich doinštalujete ako aplikáciu Dexpot.

Quick Look

Veľmi triviálna záležitosť avšak vyriešená elegantne. Je to rýchly náhľad na súbor pri preháňaní sa v súborovom systéme. Stlačím medzerník a súbor sa zobrazí, či už video, text, hudba, obrázok. Podstata je v tom, že to nepôsobí ako aplikácia typu VIEWER, nemá to žiadne menu, cibrlátka, len okienko s náhľadom. Do Windows sa doinštaluje programom Macomfort.

Dock

Je to obdoba Windowsovej „Štart“ lišty. Podoba s lištou je však asi jediným spoločným znakom. Dock má inú logiku, iný vzhľad. Mne vyhovuje zjednodušenie, hlavne vizuálne. Na počítači s Windows, ktorý používam som si nakoniec nainštaloval RocketDock. Ten môžem aj prakticky vyhodnotiť: veľmi blízke správanie sa k originálu avšak na rozdiely rýchlo prídete. Inak je celkom praktický aj keď „zbavenie sa“ windows lišty neprichádza do úvahy, najmä aktuálne bežiace programy si RocketDock nevie rozumne zaradiť. Indikácia bodkou je nespoľahlivá. K programu je rozsiahla fanúšikovská podpora.
mac-keyboard

Článok som napísal inšpiráciou z Lifehacker a originál pokračuje ešte klávesovými skratkami a ďalšími možnosťami.

Páči sa mi ešte text v článku pre začiatočníkov. Je to hutne napísané a zaslúžil by si preklad.

Môže sa Vám ešte páčiť...