Squeezebox ma fascinoval

Pred rokmi som sa dočítal o sieťových prehrávačoch, ktoré vymyslel Logitech. Majú na mňa doteraz nevysloviteľné meno Squeezebox. V obrovských balíkoch mi Logitech priniesol aj dva tieto prehrávače. Nejde teda o žiadnu horúcu novinku, čo mi vôbec nevadí. Ja som ich ešte nemohol odskúšať a chcel som si odfajknúť tento bod z môjho zoznamu zvedavosti. Podarilo sa.

Squeezebox by malo byť niečo podobné ako je Networked Media Tank, čo sú univerzálnejšie multimediálne prehrávače zamerané omnoho viacej na video a tieto mašinky sú zasa na počúvanie.

Čo si myslíte o Squeezeboxoch od Logitech Vy? Je to uzavretá kapitola alebo sa zúročili aj v súčasnosti? Ako?

Princípom je teda počúvanie zvuku z rôznych zdrojov pomocou separátnej krabičky, pričom prepojenie do domácej LAN a do internetu je skôr vyžadované ako len jedna z možností.

Na prvý jednoduchý pohľad je Squeezebox internetové rádio. To je pravda a naozaj v ňom nájdete to, čo v softwarových prehrávačoch na svojich počítačoch. Zoznamy tisícov internetových rádií, ktoré už roky internetom streamujú svoje vysielanie. Tu už prakticky nejde čo napísať až na fakt, že v menu Squeezeboxu nájdete aj položku Lokálne rádiá, kde je zoznam našich tunajších terestriálnych rozhlasových staníc.

Nezabudnite, že pre lepšie využitie Squeezeboxu je dobre vedieť o webe http://www.mysqueezebox.com/

Po rozbalení je teda vhodné nakonfigurovať svoju domácu sieť a pripojiť Squeezebox cez WiFi alebo ak dostane doma pevné miesto aj na Ethernetovú prípojku.

Dostal som model Radio a model Touch. Priamym porovnaním nie je z rozsahu funkcií vidieť, že jeden je „starší“. Radio je väčšia „krabica“, ktorú si ľahko pomýlite s „tranzistorom“.

Trošku ma zarazilo, že nemá možnosť ísť na baterky a keď už to má povinné napájanie z elektrickej siete, prečo pri tej veľkosti má adaptér mimo svojho tela. Páčil by sa mi kompaktnejší – prenášanie by bolo ľahšie.

Tieto krabičky majú však aj nejaké tie ďalšie funkcie. Najprv však musím napísať, že je celkom vhodné vytvoriť si na webe internetový účet. Potom si čast konfigurácie prístrojov môžete preniesť aj cez web.

Zaujímavou odbočkou je možnosť vytvorenia Squeezebox serveru. Je to to isté ako dnes poskytuje napr. Home Sharing pre zariadenia Apple. Na počítači máte knižnicu médií, serverová časť ju sprístupňuje a koncové zariadenia ju dokážu „vysielať“. To je inšpirácia snáď pre veľké domácnosti žijúce v novodobých zámkoch, kde si zriadite hudobnú stanicu. Do menších firiem na vylepšenie prostredia zamestnancom opäť skvelé riešenie.

Vek modelu Radio je jasný z veľkosti integrovanej obrazovky. Je to naozaj maličkosť :-)

Dnes už však na máločom vidieť otočné ovládače – čo je podľa mňa škoda.

Novší Touch zasa až tak rozdielny nie je. Má samozrejme väčšiu a dotykovú obrazovku. Konštrukčne pôsobí inak, je subtílnejší. No vynahrádza to v povinnosti pripojiť ho na externé reproduktory a je teda menej mobilný.

Ovládanie, princípy a možnosti sú už veľmi blízke.

Po veľkoryso dlhom skúšaní hľadať u mňa uplatnenie pre Squeezebox som zistil, že nemám motiváciu hľadať riešenia až na hranici využiteľnosti. Dnes mi totiž podobnú úlohu omnoho lepšie splní bezdrôtový repráčik k smartphone (ten vám onedlho predstavím).

Squeezebox bol pre mňa prístroj, ktorý som veľmi chcel, no v danom čase bol nedostupnejší a jeho čas som teda prešvihol.

Myslím si, že ako koncept rozhodne neumiera, no potrebuje razantnú inováciu. Možno zabudovanie podpory pre smartphony, možno prechod na atraktívnejší operačný systém, ktorý by prilákal vývojárov rozšírení. Určite by mal byt trošku mobilnejší a schopnejší v rozsahu prijímania multimedií z rôznych zdrojov. Možno by som čakal, aby vedeli spolupracovať s rôznymi súčasnými prístrojmi zaradenými v domácej sieti.

Už len taká možnosť vysielať bezdrôtovo do súčasných moderných repráčikov ako je mini boombox.

Nechcem, aby môj záver vyznel objektívne. Pre mňa to bola súkromná bodka za zariadeniami, ktoré ma nesmierne fascinovali. Naozaj som o nich veľmi veľa čítal, veľmi som chcel Squeezebox vlastniť. Myslím si, že moje záujmy sa len zmenili a vytratila sa potreba, ktorá ma k nim hnala.

Squeezeboxy mi boli láskavo zapožičané PR zastúpením firmy Logitech a dúfam, že vás takáto nesmierne oneskorená a neaktuálna recenzia aspoň trošku zaujala. Nabudúce už budem písať o väčších novinkách ako je práve toto.

Môže sa Vám ešte páčiť...