Policajné kontroly: zločin, trest, prevencia?

CestaObčas čítam o policajných akciách a vždy som sa pozastavil nad výpočtom „výsledku“ kontrol.


bmw-7-series

„Počas štvorhodinového spoločného výkonu služby policajti odhalili 156 priestupkov. Rýchlosť prekročilo 85 vodičov, v 11 prípadoch neboli vodiči alebo členovia posádok pripútaní. 5 áut nespĺňalo technické normy, 4 vodiči počas jazdy telefonovali, 15 nepoužívali ustanovené osvetlenie. Traja vodiči motorových vozidiel a jeden cyklista požili alkohol, v dvoch prípadoch cyklisti nemali prilby,“ uviedla Kredatusová.Štyridsať policajtov z trnavského okresu sa v pondelok popoludní zamerali na dodržiavanie vybraných dopravných predpisov.

Niežeby ma d-fensovsky osvietilo. Len som sformuloval otázku, ktorá tu vždy bola.
Keby tam, na tých miestach, viditeľne „kempovali“ v policajných autách, prípadne jazdili v danom úseku. A jediným rozdielom by bolo, že by nikoho nezastavovali. Aký by to bol rozdiel?
Počas kontrol odhalili také a onaké priestupky. Vodičov potrestali. Nestala sa žiadna nehoda, žiadna škoda, nijaké zranenia a to ani spôsobené potrestanými vodičmi či tými neprichytenými.
Keď už uvádzam čísla, možno by sa hodilo vedieť KOĽKO vozidiel zastavili a kontrolovali (alebo zastavovali len tých, čo vzápätí trestali? Koľko celkovo vozidiel prešlo okolo nich a boli nejakým spôsobom hliadkami vizuálne ohodnocované (prešli meracím zariadením)?
Keby som sa dozvedel to globálne číslo, aký by bol pomer k tým číslam v citáte? Vyhodnocujú vôbec KOĽKO z tých vodičov, čo ich zaregistrovalo, si povedalo „aha, pozor, teraz sa skľudním“. Koľko naopak, vôbec ich nevnímalo?
Vytrhnem z uvedených čísiel „telefonistov“. Prepáčte mi. Ja za púhu jedinú hodinovú jazdu z BA do TT mimovoľne zaregistrujem (čiže nepozerám každému do kabíny!!!) ďaleko viacej telefonistov.
Prosím, neberte to ako bagatelizáciu kontrol, je to súčasť práce, len som do toho chcel nejako zamontovať matematiku, štatistiku, pozorovanie.
Okrem takýchto kontrol, keď vyženú policajtov na cestu, by sa mi naozaj veľmi páčilo, keby sa počas frekventovanejších časov a na takých cestách len tak „premávalo“ policajné auto. Pravidelní vodiči by ho stretávali párkrát za mesiac.
Účinok na „ukľudnenie“ tých, čo sa nechali uniesť a majú dosť rozumu k sebakontrole, by bol dostatočný. Cieľ je totiž prevencia. Naviac, výtržníkov by zachytili ďaleko častejšie. Dokonca by vychytali aj tých telefonistov :-)
impreza
Vodič s nadpisu: no prepáčte mi, 20 roční zasrani(?) s trávou v aute a naivnou predstavou o policajtoch, ktorých musia nejako „prešťať“. To už nie je dopravný incident.
Svojho času som videl geniálne video človeka v silnej káre ako sa v noci „hral“ s policajnými autami. Robil okruhy na nejakom mimomestskom úseku a evidentne vedel, kam ide, čo urobí, presne vedel, že sa k nemu ani len nepriblížia. (Dal by som ho sem, neviem ho nájsť)
Toto oni nahradili jednou Imprezou a predstavami, že to stačí :-)
Zo spomínaného d-fensa niečo k tajomšej populárnej téme Lacinu, opäť iný pohľad. Na vysvetlenie, d-fens do veľkej miery spochybňuje adekvátnosť „významu“ nehody Lacinu. Lacina bol ten „manažér“, ktorý vytlačil auto z diaľnice (Mazda?) a d-fens dosť dôkladne kritizoval veľa z aspektov obvinení ako aj mediálnu mašinériu založenú na „vytvorení piráta“.
Samovytáčací efekt za volantom v dnešnom SME.sk

Môže sa Vám ešte páčiť...